Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

prawo jazdy

Flexa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam do was takie pytanie. Niedawno się przeprowadziłem i muszę wymienić swoje prawo jazdy ponieważ już mam inny adres zameldowania.

Prawo jazdy mam na 5 lat ponieważ mam wadę wzroku i co 5 lat muszę robić badanie wzroku ( wiadomo ocb ). I chodzi o to ze do zostało mi 2 lata do takiego badania, chciałem pójść na badanie wzroku teraz żeby już za te 2 lata nie iść tylko za 5 odrazu i tutaj moje pytanie do was. Czy muszę płacić za takie badanie wzroku ( które zrobię w ośrodku szkolenia odpłatnie ) do wymiany prawo jazdy czy mogę pójść do swojego lekarza/okulisty i on mi takie badanie zrobi ( za darmo ) ? Jak wy uważacie ? a może mieliście podobną sytuację ? czekam na odpowiedzi :)

Ardebran Online / WeeD / Rogue + Cleric

Opublikowano

musisz udać się do lekarza, który podbija i wykonuje te wszystkie badania pod prawo jazdy. 

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

no ja wiem że muszę heh chodzi mi o to czy da radę uniknąć tych kosztów bo takie badanie z 40-50zł bo robiłem na początku :)

Opublikowano

no ja wiem że muszę heh chodzi mi o to czy da radę uniknąć tych kosztów bo takie badanie z 40-50zł bo robiłem na początku :)

Jasne że musisz zapłacić tak jak na początku. To nie jest "standardowa" usługa medyczna. 

Jeżeli lekarz ma takowe kwalifikacje, i badania są darmowe, to jak najbardziej.

i badania są darmowe. Ale on nie wie czy są darmowe i Ty też z tego co widzę. 

Opublikowano

Widzisz bo musisz czytać ze zrozumieniem, zależy u kogo, to tak jak ze zwolnieniami z pracy " L4 " jeden lekarz przyjmuje na kasę chorych a drugi prywatnie, obaj mogą ci dać zwolnienie L4 tylko ze prywatnie zapłacisz, dlatego jeżeli jeden lekarz ma kwalifikacje do WORD ośrodka szkoleniowego, gdzie może wydawać decyzje o stanie zdrowia kierowcy i przyjmuje na kasę chorych to może zrobić u niego badania bezpłatnie, trzeba się poinformować bezpośrednio z lekarzem, ewentualnie można iść do prywatnego okulisty i zapłacić za wizytę.

Opublikowano

Widzisz bo musisz czytać ze zrozumieniem, zależy u kogo, to tak jak ze zwolnieniami z pracy " L4 " jeden lekarz przyjmuje na kasę chorych a drugi prywatnie, obaj mogą ci dać zwolnienie L4 tylko ze prywatnie zapłacisz, dlatego jeżeli jeden lekarz ma kwalifikacje do WORD ośrodka szkoleniowego, gdzie może wydawać decyzje o stanie zdrowia kierowcy i przyjmuje na kasę chorych to może zrobić u niego badania bezpłatnie, trzeba się poinformować bezpośrednio z lekarzem, ewentualnie można iść do prywatnego okulisty i zapłacić za wizytę.

Umiem czytać ze zrozumieniem. To Ty nie zrozumiałeś. Przykład który podałeś nijak ma się do badań lekarskich "na prawo jazdy". To nie mieści się w standardowej oferowanej przez NFZ usłudze. 

Poza tym nie ma czegoś takiego jak bezpłatne badania. Za takie badania też płacisz, tylko w codziennej daninie (Ale tak przecież musi być, bo socjalizm)

Opublikowano

Nie opłaca się teraz robić skoro jak sam powiedziałeś termin masz 2-letni. Badania teraz z tego co wiem już nie kosztują 50 zł tylko zdrożały, bynajmniej w moim regionie, ceny nie chce podawać bo nie chce głupoty napisać ale 50 zł na pewno nie kosztują. 

A zapłaty nie unikniesz ;)

Opublikowano

Badanie lekarskie na prawko kosztuje teraz 200 zł :/

Jeżeli mi odpowiadasz, oznacz mnie:

@Pattern.

Wtedy na pewno odpiszę ;)

Opublikowano

200zl :O jak zdawalem prawko to placilem za badania 40zl :/ o kurcze...

Opublikowano

200zl :O jak zdawalem prawko to placilem za badania 40zl :/ o kurcze...

cena uległa zmianie ;)

http://supernowosci24.pl/200-zl-za-badania-lekarskie-na-prawo-jazdy/

Badanie musi zrobić lekarz z uprawnieniami do badań kierowców, tak na prawdę to od niego zależy ile za to zapłacisz.

Jest sens wymieniać prawko?

Policja nie ma prawa ukarać mandatem za zły adres zamieszkania w prawku, dane spisywane są z dowodu osobistego, dopiero gdy się go nie posiada to z prawka.

Ja bym nie wymieniał.

Byłem światkiem sytuacji, w której adres był inny na dowodzie i na prawku, zapytali się dlaczego, dostali odpowiedź, że była przeprowadzka i nie zdążyło się wymienić dokumentów. Nie było żadnego problemu ;) 

1378331621-U719057.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...