Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ez game Ez life Ez lp

TroLLu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Poradnik do free lp dzieki ulubiencowi tarica, czyli ezrealowi. Nie bede sie pierdolil przechodze do wad i zalet

Zalety:

Mocne late

Mocny poke

Mobilność

Dobre 1v1 w late z wystackowana pasywka

Nie przegrywa na lini do dzisiejszej mety, czyli mocnych early pickow

Wady:

Slaby mid game

1v1 slaby bez pasywki

Glownie polega an trafianiu z q a nie autoatackowaniu (aa tylko z pasywka)

Wiec przechodzimy do masterek

447631418320399584715.png

Standard na ezie, nie potrzeba nam calych 5% as czy 15 ad w late, po prostu lepiej sie nie da 

Runy

622801418320399584715.png

Wymieniacie najlepiej 5 sealow pod hp flat i w zasadzie to tyle, nie lubie ls na quintach 

Maksowanie

151461418320399584715.png

Tutaj komentarzu nie trzeba

Build

Zaczynamy z: 992041418320792584715.png786511418321034584715.png

Pierwszy powrot: 177251418321034584715.png992041418320792584715.png

Core: 294071418321034584715.png898011418321034584715.png884351418321034584715.png

Co po tym: 156851418321034584715.png lub 454781418321034584715.png jesli sa squishy 616801418321034584715.png (lw obowiazek, najlepiej jako drugi po BoTRK/BT)

Sytuacyjne: Ez nie potrzebuje sytuacyjnych, dowiecie sie nizej, wiec najlepszy wybor to 318621418321034584715.png, jesli musimy 547901418321034584715.png lub 706671418321034584715.png

Fazy gier

Early

Farmimy, poke z q kiedy tylko mozemy jesli mamy agresywnego supporta (cokolwiek by to nie bylo nawet Janna), zabijamy kiedy jest okazja

Mid game

Tutaj jestesmy dosyc słabi w porownaniu do innych adc w mecie (typu graves, corki czy lucian), farmimy ile sie da, a dzieki lezce jest to ez, many nie moze nam zabrakanac (no chyba, że lecicie ciagle na wystackowanej pasywce i spamujecie E co cd). Dobrze jest kupić drugiego dorana dla tych 5% ls bo dlugo minie zanim zdobedziemy BoTRK lub BT. Najlepiej farmic, nie wnosimy wiele do teamu, oprocz ulta ktory juz potrafi zbic sporo aoe dmg

Late

Jeśli mamy Ionki, 3forca i Muramane to jesteśmy w domu - niesamowity poke, niesamowity dmg dzieki dzieki muramanie, ktora wystackowana powinnismy miec okolo 20-25 minuty. Do tego dochodzi BoTRK lub BT co daje nam wystarczajacy sustain do wygrania wiekszosci 1v1 jesli trafimy z q i mamy chodz 2/3 stacki pasywki. Zapomnialem dodac ze q mamy co jakies 2 sekundy z 30 cdr, wiecej nie trzeba i tak jest to maly cd i wystarczajacy do komfortowej gry. Ostatnim itemem powinien byc IE ze względu iż powinnismy siedziec gdzie z tylu naszej druzyny i trafiac q ile sie da, trudno bedzie nas sfocusowac, no chyba ze Vi w enemy to juz problem lub morgana trafi z Q. Jesli na prawde musimy to nic interesujacego pomiedzy banshee i GA nie ma, no chyba ze duzo cc maja to zephyr moze byc ok, ale go i tak mamy w late zamiast butow

Przeciwko czemu nie lubimy grac

936631418321034584715.png

Wkurwiający adc bije wiecej z aa dzieki q niz my z q i w razem. W late niesamowity sustain, nie lubimy go

156611418321187584715.png

Moze w nas wbic i zoutdamage'ować i wrocic, poke z q i powinno byc dobrze na lini, sporo lepsze 1v1

492911418321187584715.png

Wiekszy burst od nas, tanky, nie ma szans na zabicie jego, lepsze 1v1, mamy duzo lepsze late od niego

567561418321187584715.png

Wkurwiający yordl w roflcopterze (czytac jego lore), do 6 nie ma problemu, po 6 zaspami nas R, mamy lepsze 1v1 po warunkiem ze umiemy dodgowac skilli

Kogo lubimy na lini

961711418321187584715.png

Nie musze tlumaczyc

259301418321187584715.png

Potencjał do peel'u, tarcza ktorej nie raz jej podziekujemy, ult ratujacy zycie, pasywka ktora wspomoze nas niezmiernie 

679331418321187584715.png

To samo co pani wyzej, tylko ze nam ratuje dupe dzieki latarce i cc jakie wnosi na dolnej lini

938051418321187584715.png

Tarcza, spory boost do ms, ult ratujacy ponownie nasza dupe

180091418321187584715.png

Heal, slow, stun, polaczenie dobrych cc i utility

840301418321187584715.png

Ciekawa alternatywa dla eza ta roslina, niesamowity poke, niezly peel, dobre dipsy

Mam nadzieje, ze ten poradnik pomoze wam wyjśc z brązu czy tam silvera, moze w goldzie zadziala, wyzej tez powinien (nie sprawdzalem heheheh)

Życze free lp na tym ezie, op

­

Opublikowano

Nawet dobry poradnik, ale brakuje mi tutaj takiej rzeczy jak omówienie skilli.

No i synergie mógłbyś oddzielić od kontr, bo sie zlewają. Ale tak, to na + ;)

Opublikowano

Nawet dobry poradnik, ale brakuje mi tutaj takiej rzeczy jak omówienie skilli.

No i synergie mógłbyś oddzielić od kontr, bo sie zlewają. Ale tak, to na + ;)

głupoty gadasz. Poradnik całkiem, całkiem. Osobiście wolę ez'a pod ap ale tym tez sie ugra.

"Największym szczęściem jest określić

wroga, przygotować wszystko, zemścić się, a

potem pójść spać." ~Josif Dżugaszwili

Opublikowano

głupoty gadasz. Poradnik całkiem, całkiem. Osobiście wolę ez'a pod ap ale tym tez sie ugra.

Tzn co tu jest głupotą w mojej wypowiedzi bo nie rozumiem? :)

/edit

Jeszcze brakuje mi porad/uwag np. nie pushuj oraz mógłbyś troche early rozbudować

Opublikowano

Tzn co tu jest głupotą w mojej wypowiedzi bo nie rozumiem? :)

/edit

Jeszcze brakuje mi porad/uwag np. nie pushuj oraz mógłbyś troche early rozbudować

ale my w early nie jestesmy slabi, nie rozumiem dlaczego mialbym nie pushowac? ez jest mobilny wiec ganki mu nie straszne (no chyba ze noca/vi po 6)

co mam opisywac early? tylko farma/poke i nic wiecej

­

Opublikowano

Czemu takie runy pod CDR?

no chyba ze duzo cc maja to zephyr moze byc ok, ale go i tak mamy w late zamiast butow

Jeśli mają cc to czemu ma tu być "zephyr" twój build opiera się na dmg Q, nie lepiej QSS? I ten item QSS+BF ( nie pamiętam nazwy ).

Nie jestem pewien ale wydaje mi się że Ezreal z Trinity>Berserki>Infinity>Statik jest lepszy. Trafiasz Q>AA>ORB>Q>AA>ORB itd. a tak to tylko bijesz Q>Orb z infinity raz na jakiś czas trafisz kryta. A co jak ktoś potrafi dodgować lub stoi za cs'ami? Brak DMG z AA. z Trinity>Statikiem>berserkami mamy dość dobry AS

Corki:

mamy lepsze 1v1 po warunkiem ze umiemy dodgowac skilli

A co jak przeciwnik też potrafi dodgować? Tu dochodzi to co napisałem wyżej

Draven:

Wkurwiający adc bije wiecej z aa dzieki q niz my z q i w razem. W late niesamowity sustain, nie lubimy go

Za to mega plus :D po drugie, kto lubi dravena? Zwłaszcza w late ;)

Sytuacyjne: Ez nie potrzebuje sytuacyjnych

A tank nie potrzebuje tankowych itemów.

Dajmy za przykład jest Zed w enemy, zrobi ci combo, QSSem możesz wyłączyć "R" to lub Malphite R czy jakiegokolwiek stuna. Sytuacyjny :) + Banshee jeśli jeszcze więcej wkur*******ch CC w enemy.

wCAZfSW.png

Opublikowano

Czemu takie runy pod CDR?

Jeśli mają cc to czemu ma tu być "zephyr" twój build opiera się na dmg Q, nie lepiej QSS? I ten item QSS+BF ( nie pamiętam nazwy ).

Nie jestem pewien ale wydaje mi się że Ezreal z Trinity>Berserki>Infinity>Statik jest lepszy. Trafiasz Q>AA>ORB>Q>AA>ORB itd. a tak to tylko bijesz Q>Orb z infinity raz na jakiś czas trafisz kryta. A co jak ktoś potrafi dodgować lub stoi za cs'ami? Brak DMG z AA. z Trinity>Statikiem>berserkami mamy dość dobry AS

Corki:

A co jak przeciwnik też potrafi dodgować? Tu dochodzi to co napisałem wyżej

Draven:

Za to mega plus :D po drugie, kto lubi dravena? Zwłaszcza w late ;)

A tank nie potrzebuje tankowych itemów.

Dajmy za przykład jest Zed w enemy, zrobi ci combo, QSSem możesz wyłączyć "R" to lub Malphite R czy jakiegokolwiek stuna. Sytuacyjny :) + Banshee jeśli jeszcze więcej wkur*******ch CC w enemy.

dlaczego runy pod cdr? bo to build pod spamowanie q z trinity, moim zdaniem blue ez jest slaby (trinity daje wszystko co ezowi potrzebne, imo nie oplaca sie kupowac gauntleta dla aoe slowa)

qss? no na zeda spoko lub jakies hard cc - typu anka/morgana (nie knock upy)

ez ssie imo pod berki trinity ie statikk, po prostu porownaj go do takiego adc jakim jest lucian i dlaczego jest tak bardzo silny dzieki rushowaniu ie i porownaj jak bedzie wygladalo 1v1 luciana z ie + statikkiem a jak eza z trinity i ie, ez ssie pod autoatacki (ale to jest moje zdanie i ten build na tym sie nie opiera, co podkreslilem, chodz w late z asywka zje twojego eza dzieki muramanie)

a jak potrafi dodgowac to 100% skill match up, bralem pod uwage ze wszscy na ,pc powini siedziec w diamencie wiec sa lepsi od enemy siedzacych w silverze, wez na to poprawke

po co ezowi banshee skoro stoimy z tylu? jak mowilem ten build polega na spamowaniu q i niczym wiecej, aa w ostatecznosci

qss jak i cleanse nie dziala na knock upy wiec na maphite'a troche kappa ten qss

­

Opublikowano

Ez ap > ez jungle > ez ad - w late totalne g****o, opierasz się tylko na swoim Q, 1 vs 1 nie wygrasz z nikim kto ogarnia przy full buildzie obu stron, chociaż ja mając vayne 1/8 zabijałem eza w late, który miał 2 lvl więcej.

Opublikowano

W d***e byliscie gowno widzieliscie, build tez autor tematu dal bardzo zly. Build 1.trinity/statik/berki/botrk/IE/LW

Polecam Best Ezreal on MPC forum. Moj main. Dziękuję za uwagę.

I kontry przeciwko czemu nie lubimy grać. Moim zdaniem

Ez>wszystkie inne adc

Opublikowano

W d***e byliscie gowno widzieliscie, build tez autor tematu dal bardzo zly. Build 1.trinity/statik/berki/botrk/IE/LW

Ez>wszystkie inne adc

To możemy spróbować, chociaż mainuje topa, pokaże Ci jak ez przegrywa z każdym adc 1 vs 1. 

Opublikowano

Ez>wszystkie inne adc

build pod aa na ez? ta postac oprocz spamowania q nie ma racji bytu na dolnej lini

grales, czy tylko sie wypowiadasz bo twoj wedlug ciebie jest lepszy? nie widze tutaj zadnego argumentu

To możemy spróbować, chociaż mainuje topa, pokaże Ci jak ez przegrywa z każdym adc 1 vs 1. 

nie sadze by z ashka/cait przegral tak latwo, nie przesadzajmy, ja nigdy w late nie przegralem 1v1 (wyjatek na prawde late game'owe picki takie jak vayne czy trist i draven ktorego sustain z bt i q jest spory)

widze ze wiekszosc opini polega na mniej wiecej czyms takim: moj build jest lepszy ten nie ma sensu

nie graliscie wiec sie nie wypowiadac

jak mowilem to jest build pod spamowanie q, lepszy od blue w 1v1 z czymkolwiek i wedlug mnie lepszy poke

­

Opublikowano

Ja tam składam kroplę, Gauntleta, IE pozniej kroplę rozwijam, LW i jakis bt, jestem bardzo słaby w early ale po zlozeniu IE już robię duzo.

"Daj mi kontrolę nad podażą pieniądza narodu, a nie będzie mnie obchodzić kto tworzy jego prawa."
-Mayer Amschel Rothschild

Opublikowano

Innymisłowem nie lubimy każdego adc który jest obecnie w mecie ;)

z każdą z tych postaci damy rade na lini, bedzie szedl poke no ale wymiany ogolnie slabe 

­

Opublikowano

@TroLLu  @BuBusio

Jak nie wierzycie to macie screena, że pod mój build jest na prawdę mocny.  Pomiędzy tymi grami może z 3 przegrałem nim.

5139114185813441215860.png

no to rob tuta do swego buildu, moj poradnik nie chodzi jedynie o build tylko o playstyle ktory widze nie wszyscy przeczytali

­

Opublikowano

Graves:

Wiekszy burst od nas, tanky, nie ma szans na zabicie jego, lepsze 1v1, mamy duzo lepsze late od niego

Śmiechłem bardzo

Opublikowano

Runy ciekawe, lecz nie zawsze dopasowane do sytuacji. Mam namyśli "heavy AP supporty" :P

Co do buildu. Gryzie mnie to kupywanie łezki jako pierwszej, ponieważ jeżeli kupimy pierszy blask nasze Q wzrasta o ok. 100 dmg co jest bardzo dużą różnicą na małych lvlach i pozwala nam się równać na linii z takimi ADC jak draven itp... nasz poke sprawia, że po 3/4 Q przeciwnik musi się wycofać bądź tulić wieżę. Nie przekonuje mnie wgl muramana jeżeli chodzi o ezreala - daje rade bez itemów na manę.

Od siebie polecam składać kolejno  - Trinity, Botrk/LW, LW/botrk (w zależności od 2 itemu), Infinity, a na końcu jakiś defensywny itemek typu guardian, banshee no i oczywiście w międzyczasie buty :P Build raczej uniwersalny, można zmienić BT zamiast botrka, zależy kto co woli, mi przydaje się bardziej BOTRK ze względu na jego użycie.

Co do gry ezem w "early"

Żeby early wygrać po zebraniu 1200 golda szybko "B" i kupujemy blask. Poke z Q wzrasta o jakieś 100, co na małym lvlu jest dużą różnicą.

Ezreal - BLUE EZREAL jak mogłeś nie opisać jednego z najciekawszych buildów w grze  <3 

Tak, blue ezreal  :D Moja ulubiona zabawka na rankedach - Lodowa rękawica, BT/BOTRK, LW, Złodziej Esencji, Buty na CD i jakiś duperel defensywny Banshee czy coś tam. Nasus czy inne postacie które rzucają nam CCki nie mają z nami szans..., goni Cię 5u ? Poke w kazdego z kolejna na końcu kończysz z ultem i tak wygrywasz teamfight dla swojego teamu. Główną zaletą tego buildu jest lodowa rękawica, która strasznie spowalnia. (Cd, mana, troszke ap, armor - wszystko co trzeba żeby nasz ezreal nie był papierowy, ale także dał popalić enemy w mid/early game)

Ogólnie poradnik spoko, jednak co do postaci które nie lubimy się nie zgodzę, z każdym ADC idzie sobie poradzić, jednak gorzej jest z supportami, mi np trudno jest ezrealem konkurować z braumem, czy też morganą.

Opublikowano

Ezreal - BLUE EZREAL jak mogłeś nie opisać jednego z najciekawszych buildów w grze

bo jest slaby, cokolwiek bys nie zlozyl na ezie + trinity zje go

Co do buildu. Gryzie mnie to kupywanie łezki jako pierwszej, ponieważ jeżeli kupimy pierszy blask nasze Q wzrasta o ok. 100 dmg co jest bardzo dużą różnicą na małych lvlach i pozwala nam się równać na linii z takimi ADC jak draven itp... nasz poke sprawia, że po 3/4 Q przeciwnik musi się wycofać bądź tulić wieżę. Nie przekonuje mnie wgl muramana jeżeli chodzi o ezreala - daje rade bez itemów na manę.

po co nam dmg w early? nasza gra opiera sie na late co opisalem, my mamy przezyc early/mid a nie wygrac, a no i dzieki lezce bedzie "dluzej tulil wieże" gdyz mamy wiecej many niz z takie sheena

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...