Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Forumowy turniej Dota 2 ?

Burned123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Z tego co widzę dział Dota 2 nie cieszy się dużą popularnością co jest trochę przykre, no ale trudno. Dlatego pomyślałem sobie czy by nie zorganizować jakiegoś forumowego turnieju Dota 2 tylko dla społeczności tej gry. Otóż nie chodzi mi tu o totalną amatorkę, lecz o przygotowanie czegoś większego. Nie ukrywam, ale MPCForum jest dobrym miejscem do tego gdyż jakiś już fejm w internecie ma i można naprawdę coś dobrego zorganizować.

Zdaję sobie sprawę, że przygotowanie czegoś takiego nie jest wcale proste i szybkie dlatego myślałem by rozpocząć to dopiero po nowym roku na początku lutego. 

To tyle słowa wstępu a teraz przedstawię wam mniej wiecej szkic turnieju.

1. Dwa tryby gry:

• 5vs5
  • 1vs1

2. Rozbudowana drabinka wygranych i przegranych w obu trybach.

3. Stream meczy turnieju na Twitch.tv

4. Nagrody niematerialne oraz rzeczowe

Trudno to nazwać szkicem, bardziej taki wypunktowany plan, ale chodzi o to by mniej więcej coś przedstawić.

Otóż pomyślałem sobie, że na forum na pewno znajdzie się spora garstka osób, które grywają w Dota 2 dlatego w trybie 1vs1 przewidziałem ok. 16 zawodników, zaś jeżeli chodzi o tryb 5vs5 to myślę, że taka sama liczba drużyn nie zaszkodzi. Aczkolwiek nie wiem jak to będzie z tą aktywnością... Ale idźmy dalej. 

Aby móc zagrać w trybie 1vs1 należy mieć konto na forum oraz "jakieś" posty w dziale Dota 2, zaś do gry 5vs5. Aby drużyna mogła się zakwalifikować 3 z 5 osób w drużynie musi posiadać konto na forum i najważniejsze, kapitan takiej drużyny musi posiadać konto na forum oraz "jakieś" posty w dziale Dota 2. Co do nagród rzeczowych za 1,2 i 3 miejsce myślałem o jakichś takich przydatnych rzeczach. Co do niematerialnych to musiałbym obgadać to z ekipą MPCForum, ale jak mówiłem na początku. To jest tylko pomysł, a to czy naprawdę się to odbędzie zależy tylko od was. Jakoś społeczność na forum trzeba obudzić więc myślę, że takie wydarzenie to dobra rzecz. Oczywiście data podana na początku jest taką ustaloną na "oko". Wszystko zależy od tego ile będę miał czasu oraz jakie będzie zainteresowanie tym. Równie dobrze, może się wszystko zmienić ponieważ to w większości zależy od was. 

Przepraszam, że tak chaotycznie to opisałem, ale jak wspominałem to jest taki mniej więcej szkic, który ma jedynie w odrobinę określić co mam na myśli. 

Opublikowano

Był już o tym temat. 5v5 tu nie zorganizujesz. 1v1 popieram.

@e: 5v5 nie ma do tego sensu, dlatego, że np. dobierając Ljx'a i MasterOfKs' będę niepokonany. Dlaczego? Bo gra tutaj w dotę tylko parę osób, a chyba tylko ww umieją tutaj grać.

Legenda
Opublikowano

1vs1 ok a 5vs5 nie ma szans. Zawsze na takie turnieje przychodzą z zewnątrz i taki Exotic_deer z qwerty ograć by mógł każdego a gdzie reszta? :-D

exModerator Metin2 | exModerator DOTA

Opublikowano

No to nawet lepiej. Bo uważam ze jezeli potrzeba więcej osób to można zaprosić z zewnątrz kilka osób, zrobia konto i napiszą na luzie kilka postów i mamy zawodników. No a kto wie.. Może zostaną na dłużej. Na razie niech temat leży. W piatek albo w sobotę przedstawie to bardziej szczegółowo.

Opublikowano

1vs1 ok a 5vs5 nie ma szans. Zawsze na takie turnieje przychodzą z zewnątrz i taki Exotic_deer z qwerty ograć by mógł każdego a gdzie reszta? :-D

Tylko weź powiedz Exotic_Deer'owi, czy innemu dobremu graczowi, że ma zakładać konto na forum...

Inicjatywa fajna, tylko zbierz tyle ludu... A nawet jak zabierzesz, to zapewne zabierzesz "trashe", które będą się musiały męczyć przez dwa mecze z silniejszą drużyną.

Legenda
Opublikowano

Tylko weź powiedz Exotic_Deer'owi, czy innemu dobremu graczowi, że ma zakładać konto na forum... Inicjatywa fajna, tylko zbierz tyle ludu... A nawet jak zabierzesz, to zapewne zabierzesz "trashe", które będą się musiały męczyć przez dwa mecze z silniejszą drużyną.

Jedną wadą jeśli zaprosi się z zewnątrz to obawiam się, że w ciągu tygodnia wyłapią 100% warnów i koniec. Polska scena doty to zoo

PS.

Natan założyłby konto bez problemu to ja tak mówię :P

Opublikowano

Jedną wadą jeśli zaprosi się z zewnątrz to obawiam się, że w ciągu tygodnia wyłapią 100% warnów i koniec. Polska scena doty to zoo

Nie mam zamiaru prosić ludzi z Polandu xD

Opublikowano

Scena =/= Poland.

Sprowadzając nowych użytkowników nie osiągniesz nic.

Swoją drogą mogę się założyć, że turniej nie obejdzie się bez zwyzywania czyjejś matki... Polska scena.

Opublikowano

Scena =/= Poland. Sprowadzając nowych użytkowników nie osiągniesz nic. Swoją drogą mogę się założyć, że turniej nie obejdzie się bez zwyzywania czyjejś matki... Polska scena.

Pf, to niech wyzywaja. Wiadomo ze nie zrobimy profesjonalnego turnieju, nie ma szans. Ale COS trzeba zrobic i mysle ze to jest tym CZYMS, dobry kierunek.

61093c6efb.png

Legenda
Opublikowano

W kwestii nagród i prośby o akceptacje poproś moderatora działu @Adzik

A o streama możemy poprosić MPC News ewentualnie załatwić mogę bez problemu Shiru15.

Opublikowano

Co do nagrod, moze jakis Set? Albo cus ..

Z tego co rozumiem jest to truniej 1v1? Nie 5v5 , team vs team?

Dokładnie 1vs1, myślałem o Setach ale jeszcze dokładnie to przemyślę. 

Legenda
Opublikowano

Dokładnie 1vs1, myślałem o Setach ale jeszcze dokładnie to przemyślę. 

Mogę również dołożyć się finansowo z racji tego, że pracuje w tym dziale.

Opublikowano

Sety drogie nie są więc to jest akurat najmniejszy problem. 

Aczkolwiek utknąłem na głównej nagrodzie. Postaram się coś wykombinować aby było to co zapowiedziałem. 

Drugą sprawą jest strona www, która będzie taką wizytówką a linki będą prowadzić tutaj na forum do odpowiednich tematów. Problem mam z designem więc może być trochę podobne do strony z najnowszym patchem na dota2.com

Opublikowano

Stronę www mogę zrobić, o ile opłacicie hosting i domenę, ale nie sądzę, żebyście mieli z tym prpblem. Co do nagród proponuję za 1 miejsce po 1 arcanie dla każdego z 5 członków zwycięskiego zespołu.

Opublikowano

Stronę www mogę zrobić, o ile opłacicie hosting i domenę. Co do nagród proponuję za 1 miejsce po 1 arcanie dla każdego z 5 członków zwycięskiego zespołu.

Stronę to potrafię sam zrobić, grafikiem nie jestem.

No przeciez nie będzie 5vs5 tylko 1vs1.

Opublikowano

W takim razie możnaby dać np. immortala za jakieś 50euro. Ale nie wiem dlaczego zrezygnowaliscie z 5v5.

Opublikowano

Tylko właśnie chciałem zrobić tak aby sety nie były główną nagrodą w turnieju, ale jezeli pierwsza koncepcja nie wypali to prawdopodobnie może jakaś arcana.

Opublikowano

Scena =/= Poland.Sprowadzając nowych użytkowników nie osiągniesz nic. Swoją drogą mogę się założyć, że turniej nie obejdzie się bez zwyzywania czyjejś matki... Polska scena.

Odezwała się osoba która ma największą styczność/wiedzę o polskiej scenie. Potencjał jest (tabooshka lisek itp.) tylko się zebrać nie mogą (chociaż ostatnio coś się ruszyło i ma powstać "reprezentacja Polski". Co do turnieju, myślę że miałby większy sens gdyby zaprosiło się jeszcze osoby z właściwego forum doty (o którym wiele osób pewnie nawet nie słyszało ;) ). Potencjalnie dobry pomysł, trzeba tylko realizacji.

/Edit: jeszcze jedno, tylko nie BO1. Ktoś popełni jakiś głupi błąd/przeciwnik wygra na farcie i juz odpada z turnieju :facepalm:. BO3 będzie w sam raz, jakaś pula typowo midowych postaci (WRka, QoP, Ember) a w finalnych grach każdego meczu klasyczny SF.

Opublikowano

Odezwała się osoba która ma największą styczność/wiedzę o polskiej scenie. Potencjał jest (tabooshka lisek itp.) tylko się zebrać nie mogą (chociaż ostatnio coś się ruszyło i ma powstać "reprezentacja Polski". Co do turnieju, myślę że miałby większy sens gdyby zaprosiło się jeszcze osoby z właściwego forum doty (o którym wiele osób pewnie nawet nie słyszało ;) ). Potencjalnie dobry pomysł, trzeba tylko realizacji. /Edit: jeszcze jedno, tylko nie BO1. Ktoś popełni jakiś głupi błąd/przeciwnik wygra na farcie i juz odpada z turnieju :facepalm:. BO3 będzie w sam raz, jakaś pula typowo midowych postaci (WRka, QoP, Ember) a w finalnych grach każdego meczu klasyczny SF.

BO1 ze względu na drabinkę, chce aby początek był dynamiczny a potem dopiero taka akcja, która nie raz może zrobić nas zaskoczyć.

Co do drabinki myślałem mniej więcej o takiej (na szybko robiona) :

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1M6N2bBWC0RpF5uXYdRvlaHa5AyQFmb1JkB6H5e1MH-E/edit?usp=sharing

Legenda :D

BO1

BO3

BO3

BO5

Oczywiście drabinka może się zmienic jeżeli zajdzie taka potrzeba, ale chyba jest dość jasna oraz liczba gier nie będzie za mała ani za duża. 

Opublikowano

@ref

Mała aktualizacja dot. drabinki.

Pozostanie taka jaka jest ale za to zostanie podzielona na 3 etapy:

ETAP PIERWSZY - Eliminacje

ETAP DRUGI - Ćwierć finały

ETAP TRZECI - Pół finały i finał

I teraz tak. Eliminacje oraz Ćwierć finały będą polegały na punktach. Tzn. wygrana - 1 pkt, przegrana - 0 pkt. Wychodzi na to, że można zdobyć w eliminacjach i ćwierć finałach maksymalnie 3 punkty, ale aby awansować wyżej potrzeba tylko 2 co oznacza, że można mieć jedną porażkę na koncie. Jeżeli sytuacja będzie wyglądać tak, że mamy jedną osobę z 3 punktami i dwie osoby z 2 punktami, rozpoczyna się dogrywa (BO1) która wyłoni która osoba z tych, które mają 2 punkty przechodzi dalej. 

Rozplanowałem to tak, że Eliminacje powinny zająć ok. 3-4 dni, Ćwierć finały ok. 2 dni oraz reszta jednego dnia. Czyli daje nam to ok. 7 dni trwania turnieju.

Czy wg. was będzie to odpowiedni czas czy może chce to za bardzo przyśpieszyć?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...