Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Więcej RAM

Jano900

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Po pierwsze mój komputer:

Sapphire Radeon HD7870
Intel Core i5 3350P
Kingsdon DDR3 2x4GB 
Płyta MSI B75A-G43

Sądzę że to wszystko co konieczne. A teraz do rzeczy - planuję dokupić 8gb ramu. Obojętnie czy 8 czy 2x4. Jakiś dobrej jakości i tani. I żeby oczywiście działał z moim aktualnym ram. Nie wiem czy to muszę mówić ale planuję mieć w sumie 16gb. 

Z góry dzięki za pomoc. 
Opublikowano

A do czego używasz komputer?

Procesor: Intel Core i5 4690

Płyta główna: MSI B85-G43

Zasilacz: Thermaltake 530W

RAM: Crucial Ballistix 8 GB

Karta Graficzna: MSI GTX 770

Dysk SSD: Plextor 128 GB M6S

Opublikowano

Większość programów jest optymalizowana pod względem maksymalnego wykorzystania ramu 8 gb. Więcej, jeżeli nie grasz w 3 gry na raz nie jest potrzebne. Jaki masz ten ram (taktowanie)?

Opublikowano

Większość programów jest optymalizowana pod względem maksymalnego wykorzystania ramu 8 gb. Więcej, jeżeli nie grasz w 3 gry na raz nie jest potrzebne. Jaki masz ten ram (taktowanie)?

Jak mi powiesz co to taktowanie to byłoby miło.

Punkt pierwszy niektóre mody do Skyrim'a wymagają 8GB ramu i lepiej jak jest więcej.

Punkt drugi nie zdziwiłbym się gdyby wgranie więcej ramu poprawiłoby działanie chociażby Space Engineers i podobnych sandboxów. 

Opublikowano

ten zestaw to bardzo bardzo sredni zestaw, jedynie co tutaj znaczaco moglo by pomoc to wymiana karty i procka (z odblokowany mnoznikiem i oc) a nie dodanie bezsensownego ramu, nie wierze by jakakolwiek gra (no dobra oprocz planetary anihilation jakkolwiek sie to pisze) wykorzystywala wiecej niz 8gb ram czy nawet 6gb

ten zestaw jest bardzo dobrze zlozony i jedyna opcja tutaj najlepsza to wymiana karty graficznej, chodz poki co jest ona chyba jedna z lepszych o ile nie najlepszych jesli mowimy o sredniej klasie cenowej 

daj zdjecie z cpu z ramu i tyle, najlepiej jednego ze slotow

­

Opublikowano

ten zestaw to bardzo bardzo sredni zestaw, jedynie co tutaj znaczaco moglo by pomoc to wymiana karty i procka (z odblokowany mnoznikiem i oc) a nie dodanie bezsensownego ramu, nie wierze by jakakolwiek gra (no dobra oprocz planetary anihilation jakkolwiek sie to pisze) wykorzystywala wiecej niz 8gb ram czy nawet 6gb

ten zestaw jest bardzo dobrze zlozony i jedyna opcja tutaj najlepsza to wymiana karty graficznej, chodz poki co jest ona chyba jedna z lepszych o ile nie najlepszych jesli mowimy o sredniej klasie cenowej 

daj zdjecie z cpu z ramu i tyle, najlepiej jednego ze slotow

Ja tu nie planuję jeszcze nic zmieniać, ten zestaw trzyma się już drugi rok i nadal wszystko działa. Ten ram mi jest głównie potrzebny pod Skyrim'a. A zdjęcia dam tylko nie wiem kiedy bo rozkręcanie komputera to nie kwestia 5 minut.

Opublikowano

@Jano900 :

2x http://www.komputronik.pl/product/218601/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/GoodRam_DDR3_4GB_1600MHz_CL9_Play_Silver.html

to samo w innej wersji kolorystycznej i komplecie (taniej)

http://www.komputronik.pl/product/247842/Elektronika/Sprz%C4%99t_komputerowy/GOODRAM_DDR3_2x_4GB_1600MHz_CL9_Play_Silver.html

Dobre timingi, tani, świetnej firmy. Przypominam, że płyta główna powinna sama dostosować napięcie na osobnych slotach, jednak w przypadku, gdy tego nie zrobi konieczna może być zmiana ręczna.

Ram musi też być podłączony na sąsiadujących slotach (żeby działał w technologi dual). 

możesz też kupić 2x ten sam co masz teraz, albo o tych samych parametrach (mogą być inne timingi) wtedy wszystko na 100% będzie grało.

Opublikowano

www.ceneo.pl/27387701

masz takie

kupuj jak tak bardzo potrzebujesz, imo nie polepszy to dzialania systemu

mysle ze jedna kosc te 12gb to na prawde maks

­

Opublikowano

Po dłuższym rozpatrzeniu tej sprawy, stwierdzam że kupować się tego nie opłaca. Do wakacji nie powinna wyjść jakaś gra która zmasakruje wszystko i wszystkich, a w maju i tak raczej kupuję nowe części, i w tym chyba znajdzie się ten ram. Dzięki za pomoc. Zamykam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...