Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Linux, co i jak ;D

CoderX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka wszystkim, chcę zainstalować Linuxa na moim PC oraz myślę nad skórką ubuntu ale to najmniej ważne.

Problem jest w tym że nie mam pojęcia skąd i jakiego pobrać ;c dla tego proszę was o pomoc :)

Mój PC:

Procesor: AMD A6-3500 APU with Radeon(tm) HD Graphics (3 rdzeniowy)
Grafa: AMD Radeon R7 200 Series (1GB)
RAM: 4GB

nwm, coś polecacie czy coś? jakiś wstęp :D
Pozdrawiam.

Opublikowano

Jest wieeeeele dystrybucji. Polecam jednak Linux Mint. Jest bazowany na Ubuntu. Ładny wygląd, łatwy w obsłudze. Dla początkującego w sam razm. A co do pobierania tego to jest darmowe. Wpisz nazwę tejże dystrybucji i wejdź na oficjalną strone tego linuxa. Powinno być tam download i wybierz odpowiednią wersję bitową twojego procesora. Po pobraniu .iso wypal to na płytę. Sam już resztę ogarniesz.

Opublikowano

@Vortex.

Dzięki, już pobieram :D

Mogę jeszcze się spytać parę pytań? :)

Szczerze mówiąc to dużo nie wiem o Linuksie ;c wiem że jest ogólnie lepszy jeżeli chodzi o programowanie i że chyba jest stabilniejszy? osobiście interesuję się programowaniem lecz na razie zajmuje się tworzeniem stron WWW lecz już planuję nie długo uczyć się pythona :)

Okej, krótko mówiąc jesteś mi w stanie coś powiedzieć o linkusie? nie jakieś tony informacji (ewentualnie jakiś link ;)) ale coś od siebie tak krótko. Był bym wdzięczny :)

//EDIT

a jeszcze zapomniałem ;p potem chcę się pozbyć windowsa i nie wiem jak to zrobić tzn, jak to se ogarnąć z partycjami itd.. troszkę zielony jestem jeżeli chodzi o systemy, umiem tylko formata je*nąć :D

Opublikowano

@Vortex.

Dzięki, już pobieram :D

Mogę jeszcze się spytać parę pytań? :)

Szczerze mówiąc to dużo nie wiem o Linuksie ;c wiem że jest ogólnie lepszy jeżeli chodzi o programowanie i że chyba jest stabilniejszy? osobiście interesuję się programowaniem lecz na razie zajmuje się tworzeniem stron WWW lecz już planuję nie długo uczyć się pythona :)

Okej, krótko mówiąc jesteś mi w stanie coś powiedzieć o linkusie? nie jakieś tony informacji (ewentualnie jakiś link ;)) ale coś od siebie tak krótko. Był bym wdzięczny :)

//EDIT

a jeszcze zapomniałem ;p potem chcę się pozbyć windowsa i nie wiem jak to zrobić tzn, jak to se ogarnąć z partycjami itd.. troszkę zielony jestem jeżeli chodzi o systemy, umiem tylko formata je*nąć :D

Powiem ci coś od siebie o Linuxe: fajny system, darmowy, polecam. Zadaj konkretne pytanie, a nie "chcę coś wiedzieć; nie wiem co, ale chcę wiedzieć".

Z partycjami "ogarnąć" się jest bardzo łatwo - wystarczy zapamiętać prostą zasadę:

Windows nie obsługuje ext4 i innych "Linuxowych" partycji.

Linuxa trzeba zainstalować na "Linuxowej" partycji.

http://pl.wikipedia.org/wiki/System_plik%C3%B3w_Linuksa

Czyli jak będziesz korzystać tylko z Linuxa, to robisz wszystko np. pod ext4 (+SWAP).

Jak to będzie Windows + Linux, to wtedy robisz 4 partycje: NTFS na Windowsa, NTFS na dane, ext4 na Linuxa, SWAP dla Linuxa.

Polecam od razu instalować Debiana. :F

ㅈㅈ.

Opublikowano

Teraz jest kolejny problem ;d

Próbowałem użyć daemon tools'a ale coś nie poszło. Próbowałem normalnie na płytę nagrać, za mało. Teraz wgrywam pliki na pendrive/usb może zadziała nwm ;c

Jeżeli nie to co powinienem zrobić. btw dzięki za pomoc ;)

//edit

Myślę że sam nie dam rady tego załatwić :(
Wyżej wymieniłem sposoby na które próbowałem i nic :(

Patrzyłem też na youtube co i jak niej więcej zrobić ale coś mi nie idzie.

Ktoś się zgodzi pomóc za limit okejek?

Opublikowano

Okej dzięki ;) mam już zainstalowanego itd.. ale nie mam pojęcia jak zainstalować cokolwiek po za tym że na linuxie pliki się różnią całkowicie inaczej i że się inaczej to robi. Mam jeszcze problem z zainstalowaniem sterowników do grafy :c

Opublikowano

Okej, chyba jednak nie chcę tego linuxa :P wątpie aby udało mi się go zrozumieć i ogarnąć. Teraz chcę wrocić do win7, ale płytę z nim zgubiłem, pendrive teraz ma za mało miejsca gdy użyłem tego programu co mówiłeś i zużywa 1.3GB mimo że jest pusty i win7 teraz na niego nie chce wejść.

Polecasz coś zrobić? Bo ja się już pogubiłem :(

Opublikowano

Po tygodniu się przyzwyczaisz, za miesiąc będziesz umiał obsługiwać ten system. Po co rezygnować? :P

Pendrive jest podzielony na partycje - usuń je, utwórz jedną, sformatuj i będzie tak, jak wcześniej.

ㅈㅈ.

Opublikowano

@tls01

Problem jest w tym że ja TOTALNIE nic nie ogarniam ;p ledwo zainstalowałem screenshootera bo potrzebowałem, po za tym czytałem e niby w cs:go se nie pogram na linuxie.

Jakby mi się jakoś przynajmniej udało zainstalować sterowniki do karty graficznej aby wszystko lepiej działało to bym pomyślał nad przyzwyczajaniem się.

Co do pendrive'a to nwm jak to zrobić ;C

Opublikowano

Pobierasz sterowniki ze strony producenta, odpalasz i właściwie tyle. Nie ma tu większej filozofii.

Linux rzeczywiście nie jest systemem do gier - dopiero niedawno powstał Steam dla tej platformy. Dlatego, jeśli jesteś graczem, to lepiej mieć Windowsa do gier i Linuxa do pracy.

Co do pendrive, wpisz w Google "podział pendrive partycje linux", powinieneś dostać wystarczająco dużo wyników. Jest do tego masa tutoriali.

ㅈㅈ.

Opublikowano

@tls01

Co do sterowników to własnie problem w tym że teraz mam linuxa a win7 wywaliłem załkowicie. A że mam linuxa to nie ma odpowiedniego sterownika do mojej grafy, tzn osattnim razem na win7 brałem autodetect'a  z AMD lecz nie ma czegoś takiego na wersje linuxowe. A odpowiedniego sterownika nie wiem jaki jest.

Okej, załóżmy że jak już zrobię to z pendrive i będe chciał na niego wgrać tak jak wcześniej z linuxem aby potem go zainstalować to jak? bo ten program co pdoałes to nie ma też na lnuxa xD

Opublikowano

FAT32 to system plików. Sformatuj go np. w programie gparted.

Po raz trzeci ci przypominam, korzystaj z googli. Znalezienie rozwiązania tego problemu to 10 sekund, wystarczy wpisać treść błędu w wyszukiwarce.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Zrobiłem tak jak mówisz, patrzałęm też trochę w google.

Lecz mimo to nadal ten sam problem ;c

A i jeszcze na pendrive zrobiły mi się jakieś pliki (już miałem od razu chyba odwczoraj nie pamiętam skąd) ale ich nie mogę usunąć.

http://screenshooter.net/101675618/hhxriak

//EDIT

Już chyba będzie okej :P coś rozkminiłem ;D

Opublikowano

I kolejny problem ;s

Mam już jakiegoś z internetu win7. Pobrałem .iso (ok. 3.1GB coś takiego) chyba normalna waga o ile to nie demo ale w to wątpie. Okej, wgrałem to tak jak mówiłes tym probramem aby bootować.

Pliki wyglądają teraz tam tak:

http://screenshooter.net/101675618/nurovpf

Lecz jak rebootuje system i dalej tam w biosie itd... aż do zmiany na to co ma być to mam tylko opcję Default i że zostanie coś restarted za 10sekund a ja nic nie mogę kliknąć i ten licznik 10 sekund się odnawia. Jak robiłem z linuxem to miałęm tam różne opcje jak install, reinstall, uruchom linuxa itd itp...

Co mam zrobić? :(

//EDIT

haha, ja to jestem dziwny :P teraz naszła mnie ochota na zostanie przy linuxie. Lecz mam ciągle problemy. tzn, z tymi sterownikami nwm co zrobić, oraz dręczy mnie jedna myśl jak ja zainstaluje XAMPP'a na nim. BTW, wcześniej jak zaczynałem to wspominałeś abym pobrał od razu debiana czy coś takego to tego nie zrobiłęm i pobrałem chyba zwykłego?

//EDIT kolejny

Jak wyżej napisałem, zostanę na razie przy linuxie :D tylko nie jestem do końca pewny co do grafiki ;c

http://screenshooter.net/101675618/Alti1

nwm, wiem że wcześniej coś wpisywałem jakieś komendy do konsolki i że niby to miało mi zainstalować ale nadal nie jestem pewien.

Bo mam wbudowaną normalną kartę graficzną oraz mogę mieć zintegrowaną.

Lecz ja wolę jak i również powinno być, chcę mieć tą dedykowaną lecz nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...