Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Szukam] Poradników do nauczanie Javy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przed chwila pomyślałem, że chcę się nauczyć pisać pluginów.

Myślę, że to nie jest jakoś trudne i nawet jak ja się nauczę to inni też.

Jestem trochę zielony więc proszę podawać jakieś poradniki co naprawdę można z nich dobrze i zrozumiale ogarnąć co i jak znaczy i robi :3.

Proszę nie podawać żadnych filmików.

Pozdrawiam Drakuś!

Opublikowano

Javastart jest płatna, albo nie umiem znaleźć wersji darmowej. Ja polecam Ci uczyć się z angielskich poradników, a jak ang nie ogarniasz w wystarczającym poziomie żeby czytać, to na yt znajdź sobie użytkownika CoraxTheTutor - ma całą serię tutoriali o javie. Jak już to ogarniesz to czytaj poradniki o programowaniu w bukkicie (ale też ang, polskie leżą i kwiczą :D ).

edit. poza tym gdyby tylko chciało ci sie zjechać trochę niżej do sekcji programowania, to masz tam wszystko :)

Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię znajdą, zabiją i zjedzą :ninja:

Dobry post? Nie żałuj "lubię to" :)

Opublikowano

Powiem szczerze,że poradniki Javy dostępne w zasobach internetu(polskie) nie są zbyt dobre. Jeżeli miałbym Tobie coś lepszego to ksiązki wydawnictwa Helion. 

CAMDNAx.png

Opublikowano

Kurde, kiedyś to było łatwiej znaleźć polski poradnik :3.

Macie jakieś jeszcze propozycje nie umiem zbytnio ang. żeby wiedzieć co znaczy każde słowo z poradnika na youtubie :c.

Opublikowano

jedna rada: nie oglądaj żadnych poradników na YT związanych z pisaniem pluginów do MC.

Nie ma dobrych, i tyle.

A tak to albo książka, albo uczysz się sam.

Bo na tym polega całe programowanie, na rozwiązywaniu problemów :D 

Znajdz sobie tylko jak napisać np główną klasę i komendę, potem zacznij coś z tym robić, jak najwięcej sam, by się tego uczyć, a nie bezmyślnie kopiować/przepisywać literki z poradników.

1438614356923701010629.png

Opublikowano

@UP 

Czekałem na ciebie ciągle! :c.

Umiem sam się uczyć ale nie chce książki tylko jakieś strony co są umieszczone informacje co i jak znaczy i robi.

Opublikowano

@UP 

Czekałem na ciebie ciągle! :c.

Umiem sam się uczyć ale nie chce książki tylko jakieś strony co są umieszczone informacje co i jak znaczy i robi.

http://docs.oracle.com/javase/8/docs/api/

http://jd.bukkit.org/rb/doxygen/

I ta najlepsza na początek: 

http://docs.oracle.com/javase/tutorial/

"Trails Covering the Basics"

+ Generics 

I wiesz wszystko co trzeba :P

EDIT: I potem może jeszcze Reflections, bo niestety się w bukkicie przydaje jak się już zaczyna pisać te "ciekawsze" rzeczy :P

Opublikowano

Powiem ci prawdę, że jak to tłumacze po polsku w tłumaczu to dziwnie się uczy masz jakieś inne pomysły ?

Musisz umieć angielski, i tyle :D

Dobra okazja by zacząć się uczyć.

Czytaj tekst, staraj się domyślić co on oznacza, wrzucaj słówka których nie znasz w google, jak dalej ich nie rozumiesz, może nie musisz, może zrozumiesz je potem jak pojawi się w innym zdaniu, i z kontekstu się uda wyczytać o co chodzi. :P

Jak się już nauczysz czytać po angielsku... tak tak naprawdę nie tłumaczysz tego tekstu w myślach, zaczyna się go czytać tak jak jest, i po prostu wiesz o czym jest.

Mój angielski jest raczej do dupy, jeśli chodzi o pisanie/mówienie, ale czytanie i słuchanie łatwo było mi ogarnąć... zaczęło się od zwykłego oglądania filmików po angielsku, nawet głupich "let's play", kiedy tak właściwe to tylko się domyślałem o czym on gada po tym co się działo na ekranie i emocjach (warto oglądać tych co mają w rogu też obraz siebie) A po 3 latach nie mam problemu by oglądać filmy w pełni po angielsku, co najwyżej dalej mam problemy z ogarnięciem dużej części żartów/dziwnych zwrotów.

Ale angielski znać musisz, to podstawa :D

Opublikowano

Ja na początku przejrzałem poradniki i jakoś nic nie rozumiałem, a że jestem wzrokowcem to zrobiłem tak:

Pobrałem jakiś randomowy plugin i po prostu na zasadzie prób i bledow go modyfikowałem, dodałem cos od Siebie tam usunalem i tak po kolei - jeśli cos nie dzialalo szukalem odpowiedzi na forum, dlaczego, jak, jak naprawić.

Każdy uczy się po swojemu.

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

tia java start jest płatna ale udostępnia darmowe lekcje (jest ich akurat tyle aby nauczyć się podstaw z podstawy)

http://javastart.pl/static/mapa-strony/

ogolnie to polecam ci książkę

Java podstawy "

a jak nie będziesz mógł nic zrozumieć z niej to zajrzyj do Think in Java

tak naprawdę nie ma za wiele ciekawych stron z kursami do Java po polsku ,,. jeśli chcesz umieć nieco więcej z języka musisz znać angielski

mi ogarnięcie podstaw tak lekko na odpierdziel zajęło prawie miesiąc przy czym robiłem to czysto hobby'stycznie** dla zabicia nudy .

Opublikowano

tia java start jest płatna ale udostępnia darmowe lekcje (jest ich akurat tyle aby nauczyć się podstaw z podstawy)

http://javastart.pl/static/mapa-strony/

ogolnie to polecam ci książkę

Java podstawy "

a jak nie będziesz mógł nic zrozumieć z niej to zajrzyj do Think in Java

tak naprawdę nie ma za wiele ciekawych stron z kursami do Java po polsku ,,. jeśli chcesz umieć nieco więcej z języka musisz znać angielski

mi ogarnięcie podstaw tak lekko na odpierdziel zajęło prawie miesiąc przy czym robiłem to czysto hobby'stycznie** dla zabicia nudy .

"podstawy" dla każdego to będzie coś innego :D

Dla jednych to bedzie samo zrozumienie składni, dla innych podstawy programowania obiektowego, czy ogarnięcie co i kiedy używać itd...

Bo samo ogarnięcie javy na dość już ciekawym poziomie... tak że potrafisz już wszystko rozwiązać sam i rozumiesz jak działa większość rzeczy dostępnych w javie... to mniej niż w 2 lata się nie da :D

A tak to spokojnie można znaleźć kogoś kto twierdzi że wie już wszystko bo się uczy pół roku i zadać mu kilka super prostych pytań i nagle jebs. Bo tego nie było na *tu wpisz nazwę polskiego poradnika na YT lub javastart.pl*

A o swoich "umiejętnościach" to nie wiem :D po 2 latach... więcej niż podstawy ale do "experta" to dalej niż bliżej..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...