Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

SMUTHERROTH RPG

Jarpen3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

SMUTHERROTH RPG

Typ serwera: RPG

Zwierzęta: tak

Potwory: tak

Ilość Slotów: 60

Biała Lista: nie

Inne Światy: tak (4)

PVP: tak

Premium: nie

WERSJA: 1.6.4

IP: s54.mineserv.eu:22008

Byłem tam, w ostatnich godzinach świata, kiedy lądy zapadały się w otchłań, a niebo zapłonęło ogniem. Widziałem Imperatora, który trwał bez lęku na swoim tronie, do końca wydając rozkazy. Jego spokojny, mocny głos unosił się ponad łoskotem pękających ścian, gdy nakazywał uczonym wynosić z biblioteki tysiącletnie księgi oraz pergaminy. Właśnie wtedy wysłał najwyższych kapłanów do świątyni z poleceniem, aby utrzymali portale otwarte tak długo, jak to możliwe. Mówiło się wtedy, że nie dbał o ludzi. Że sterty zakurzonych tomów są dla niego ważniejsze niż życie poddanych. Ja wiedziałem jednak, że dusza Cesarstwa była właśnie tam, w opustoszałych kryptach archiwów, nie zaś pośród oszalałego motłochu na płonących ulicach.

Duma oraz poczucie obowiązku nie pozwalały mi opuścić Wielkiej Sali, chociaż kolumny z alabastru i białego marmuru rozsypywały się w gruzy, grzebiąc pod sobą kolejne ofiary. Senatorzy i arystokraci rozpierzchli się w panice, a kiedy przed tronem pozostała już tylko niewzruszona cesarska gwardia, Imperator przywołał mnie do siebie. Zdjął ze swych skroni koronę Wszystkich Światów, po czym przekazując mi polecił, abym zabrał ją w miejsce, gdzie będzie bezpieczna. Ukryta przed tymi, którzy nie są jej godni, czeka teraz na kogoś, kto odbuduje Cesarstwo i przywróci mu dawną chwałę.

— Artabanus, Archont Tarraco

3394914194773141297485.png

Minęło pół tysiąca lat od czasu kiedy magiczny kataklizm pochłonął stare Cesarstwo, zamykając międzywymiarowe portale łączące jego światy i kładąc kres władzy imperatora. Dawni bogowie odeszli, dawna wiedza została zapomniana a linia cesarskich spadkobierców wygasła. Dziesiątki suwerennych władców panują nad Podzielonymi Ziemiami, walcząc ze sobą, zawiązując i zrywając sojusze. Będący na ich służbie uczeni starają się na nowo odkryć tajniki prastarej magii, a poszukiwacze przygód przetrząsają zakurzone krypty i grobowce w poszukiwaniu starożytnych artefaktów... Zbliża się jednak kres Wieków Ciemnych i nadchodzi świt nowej epoki. Na polach bitew pojawia się broń palna, prasa drukarska zastępuje skryptoria a pełnomorskie żaglowce docierają do najdalszych krańców świata.

Kim chcesz być? Spokojnym kupcem, którego jedynym zmartwieniem będą rosnące podatki? Wyrachowanym najemnikiem, oferującym swoje usługi każdemu kto dobrze zapłaci? Uczonym magiem, prowadzącym w zaciszu swej wieży badania niezrozumiałe dla zwykłych śmiertelników? Zręcznym złodziejem, prostym rolnikiem.... Królem? A może zuchwale marzysz o tym, by ogłosić się Imperatorem i zjednoczyć świat pod jednym berłem?

* * *

Magiczna kraina Vrigana stwarza dla przybyłych do niej śmiałków wiele niesamowitych możliwości. Dzięki współpracy z wieloma doświadczonymi graczami i administratorami stworzyliśmy wspólnie świat, który opierając się na standardowym silniku Minecrafta oraz starannie dobranych modyfikacjach doskonale odzwierciedla specyficzne realia Fantasy, nawiązując klimatem do takich gier jak seria Gothic czy The Elder Scrolls. Sprzyja temu dodanie wielu nowych elementów gry, wśród których znajdziesz między innymi system magii oparty na żywiołach, prawdziwe okręty, oswojone smoki, stylowe meble, nowe rośliny oraz stwory. Prócz tego niewątpliwym atutem serwera jest zaawansowana ekonomia, oparta na systemie profesji oraz zamkniętym obiegu pieniądza a także rozbudowany system polityki, pozwalający powoływać do istnienia zarówno wioski i miasta jak i całe państwa. Naszą wizytówką jest dbałość o szczegóły (piękna, ręcznie wykonana mapa oraz realistyczne budowle), spójna wizja świata (fabuła) oraz dbanie o porządek (selekcja graczy).

Nie jest tutaj łatwo, od razu trzeba to zaznaczyć. Musisz starannie wybrać pierwszą profesję, zoszczędzić nieco złota, a potem wyruszyć w świat, szukając starych krypt i grobowców z zaklętymi artefaktami, albo znaleść miejsce, gdzie możesz się osiedlić, zbudować dom i wieść spokojne życie. Innowacją jest sytem spożywania posiłków. Nie możesz żywić się ciągle tymi samymi produktami, gdyż stosując tak mało zróżnicowaną dietę szybko opadniesz z sił pożywienie przestanie wpływać na Twój stan. Nagrodą za wytrwałość w pierwszych dniach gry na serwerze, jeśli się nie zniechęcisz, będą rzeczy jakich nie znajdziesz nigdzie indziej - odkrywanie tajników magii (rozwijanie drzewa wiedzy magicznej w sposób podobny do odkryć z serii gier Civilization), awansowanie na szczeblach kariery zawodowej, gdzie przykładowo, zaczynając od prostego kowala możesz w końcu stać się doświadczonymmetalurgiem wytapiającym mithril, albo wyśmienitym zbrojmistrzem. Inną ściężką twego życia może być założenie osady, która z czasem przekształci się w miasto, a być może ostatecznie załozysz państwo, do którego dołączą inne wioski i miasta, stając się królem? Chyba, że wcześniej dopadnie Cię pradawna kląwa i staniesz się wampirem... Ale kto powiedział, że wampir nie może władać cesarstwem...?

2473914194773141297485.png

Targowisko Cesarskie w stolicy

5780114194773151297485.png

Nieprzebyte lasy krainy Avernus

3529214194773151297485.png

Stolica: Dzielnica Świątynna

4699114194773151297485.png

Żaglowiec w cearskim porcie handlowym

6952214194773161297485.png

Katakumby pod świątynią - mieszkają tutaj wampiry

2cy5dna.jpg
  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Doskonały serwer dla ludzi, którym znudziło się bicie mobków i stawienie kloca. Powiedziałbym, że jest to serwer dla ambitnych osób, lubiących wyzwanie. Tutaj musisz martwić się aby mieć co jeść, co pić, a potem dopiero możesz myśleć o tym by coś osiągnąć. A osiągnąć można bardzo wiele - uczyć się magii i zostać potężnym czarodziejem, załozyć wioskę która zmieni się z czasem w miasto, a potem nawet kilka miast zjednoczyć jako państwo. Możliwości jest ogromna ilość. Tyle, że jak mówiłem początkowe trudności mogą zniechęcić graczy przyzwyczajonych do łatwych serwerów. No i serwer jest na modach to kolejny plus, w odróżnieniu od amtorskiej tandety gdzie podmienia się teksturki, aby np gąbka wyglądała jak coś innego. Tutaj w modpacku jest około 1000 róznych nowych modeli. Polecam serwer.!

images.jpg

Opublikowano

Zastanawiam się czemu właściciel serwera (czy tylko moderator, który to wstawił nie wnikam), reklamuje w bannerze serwer rpg o innej nazwie. co to za herezja? :D

Poza tym ciekawa prezentacja. Lubię rozwinięte lore.

Opublikowano

j73f48.png

W okresie świątecznym przygotowany zostanie specjalny event. Mamy dla Was mnóstwo rzeczy - będą turnieje, konkursy i mnóstwo dobrej zabawy oraz okazja aby znaleźć unikalne przedmioty. wystrój oczywiście iście świąteczny, czyli coś na co mogą pozwolić sobie tylko serwery z modyfikacjami, w odróżnieniu od tandetnych przeróbek tekstur. Zapraszamy.

2cy5dna.jpg
Opublikowano

Nie chciałbym zdradzać zbyt wielu szczegółów, aby nie psuć zabawy. Powiem tylko, że planowane będą konne walki na kopie (tak, mamy nowe modele broni!), konkurs strzelecki, pojedynki grupowe na topory.... oraz parę innych atrakcji.

2cy5dna.jpg
Opublikowano

11rt8r5.png

Sala tronowa Braverock - stolicy królestwa Saerinu

Wszystkich nowych graczy zapraszamy do miasta Braverock. Potrzeba tam wielu rzemieślników, więc jeśli ktoś planuje zostac kowalem, kamieniarzem czy stoalrzem, ten wybór będzie dla niego najlepszy. Niestety, w Forcie Bravesand liczba mieszkańców powoli zaczyna przekraczać spodziewaną ilość.

2cy5dna.jpg
Opublikowano

Co to za texture pack na screenie wyżej? Czy to z jakiegoś moda?

Do tego mam pytanie. Czy macie może forum? Rozumiem, gdyby go nie było, jakbyście dopiero startowali z tym serwerem, ale w przeciwieństwie do innych nowych, ten już stoi.. Bez sensu, że nie mogę znaleźć waszej stronki.

Opublikowano

Dodany został nowy rodzaj magii, opierającej się na sekwencjach wypowiadanych słów mocy. Oto krótki opis:

Prawdziwa potęga czystej magii pochodzi od dawnych, zapomnianych bogów, do których wznoszono modły w czasach Starego Cesarsta. W rękach ludzi siła ta objawia się tym, co śmiertelnicy, dostępujący niekiedy przychylności ze strony owych potężnych bytów, nazwywają "słowami mocy". Ich brzmienie można poznawać w starożytnych świątynich i kaplicach, poświęcając bogom część swej duszy. Niektóre są również zawarte w objawionych przez bogów księgach, które spisali natchnieni prorocy. Użycie danego słowa wiąże się z pewnym kosztem, który płacisz tracąc część swojej siły życiowej. Im potężniejsze słowo wypowiesz, tym bardziej zostaniesz osłabiony. Nikt nie ma pojęcia ile słów mocy istnieje.

Księgi rozsiane po całym świecie będą ważnym elementem tego systemu. Nie będzie łatwo je znaleźć. Pomysł, który istniał już rozwinięty w tej formie podczas pierwszej edycji serwera niedawno jak się dowiedzieliśmy ukradła nam konkurencja (wszyscy wiedzą o kogo chodzi), ale przyzwyczailiśmy się do tego, że dobre wzorce są od nas czerpane.

2cy5dna.jpg
Opublikowano

Co to za texture pack na screenie wyżej? Czy to z jakiegoś moda?

Do tego mam pytanie. Czy macie może forum? Rozumiem, gdyby go nie było, jakbyście dopiero startowali z tym serwerem, ale w przeciwieństwie do innych nowych, ten już stoi.. Bez sensu, że nie mogę znaleźć waszej stronki.

Podam Ci kolego konkretna informacje i odpowiedz na Twoje pytanie:

Nie mozesz znalesc forum serwera Smutterworth bo on NIE ISTNIEJE.

Opis serwera ktory czytasz to jest AVERNUS, a tytuł jest celowo wpisany inny, bo serwer ten byl juz dziesiatki razy banowany (nie bez powodu) na tym forum.

Wiec na konkretne pytanie daje konkretna odpowiedz. Nie ma forum serwera Smutterworth wiec na prozno go szukac.

Co do wypowiedzi @Up. Gdzies juz slyszalem taki pomysl wczesniej......

:)

Opublikowano

Wkrótce poważna reforma organizacji świata serwera pod względem rang. Nowa tabela rang i tytułów zostanie jest projektem, który na razie odnosić się będzie do królestwa Saerinu:

21owtgh.jpg

Jeśli chodzi o wypowiedzi powyżej, to nie przejmujemy się takimi nędznymi próbami podkopania nas. Multikonta Fungiego to jak widać standard, podobnie jak masowa kradzież naszych pomysłów. Jesteśmy do tego przyzwyczajeni.

2cy5dna.jpg
Opublikowano

Próba podkopania? Kradzież pomysłów? Przecież Fungi napisał prawdę. Nawet opinii nie wyraził. Nie skrytykował

Zwróćmy zatem może uwagę na kilka FAKTÓW:

1. "Wasze ip" pokrywa się z ip AVERNUSA

2. Wpisując "wasze" ip do linka dynmapy pojawia się mapa - nie zgadniecie - AVERNUSA

3. Screeny pochodzą z miast - AVERNUSA co za niespodzianka.

4. Lore pokrywa się z tym z lore  AVERNUSA szok!

5. Wszystkie newsy i rozwiązania pojawiły się wcześniej na forum - AVERNUSA no nie mogę w to uwierzyć!

6. Zamknięta ekonomia zerżnięta z - AVERNUSA

7. Link do paczki modów - z AVERNUSA

8. Paczka modów - nawet nie taka sama tylko to dokładnie ich paczka - AVERNUSA

9. Nazwy miast - nawet tutaj nie byliście kreatywni - z AVERNUSA

10. Jarpen to nick moderatora z - AVERNUSA

11. Sami użytkownicy mpc piszą, że to jest AVERNUS

12. No i kluczowe - Pączek was nie hejtuje za "skopiowanie" całego serwera. "Pszypadeg? Nie sondze"

Tak więc nasuwają się jedynie 2 wnioski:

Albo perfidnie ukradliście cały serwer(!) wraz z mapą i się pod niego podszywacie zarzucając innym kradzieże, albo jesteście AVERNUSEM

Który jest nam wszystkim dobrze znany. Ale biorąc pod uwagę pkt 12 to odpowiedź jest oczywista

Deal with it.

Nie pozdrawiam

Pewnie bym to olał, ale sam grałem na Avernusie i nie pozwolę żeby rozkradać czyjąś pracę! Pączuś się o tym dowie. Złodzieje!

Przedstawiłem suche fakty. Nie oceniłem serwera, nie pocisnąłem nikomu.

Opublikowano

Jeśli chcecie podyskutować na temat serwera - zapraszam na PW.

Nie zaśmiecamy tematu i nie podbijamy go.

Następnym razem będzie nałożona odpowiednia kara.

Opublikowano

Miasto Braverock w ostatnich dniach przyjęło sporo nowych mieszkańców! Na serwerze powstały też dwa nowe państwa. Czy może to wkrótce oznaczać wojnę na dużą skalę? U nas zawsze coś się dzieje!

2up8j60.png

Klimatyczna karczma w Braverock - efekt możliwy do uzyskania jedynie dzięki odpowiednim modyfikacjom

2cy5dna.jpg
Opublikowano

Tak wyglądają najnowsze Zasady Osadnicze:

1. Miasto może zostać założone tylko wtedy, gdy zdecyduje się w nim zamieszkać co najmniej trzech mieszkańców (musza dołączyć do niego w ciągu 10 minut).

2. Jeżeli w danej chwili miasto nie posiada wskazanego minimum obywateli, zostanie usunięte.

3. Miasto, które w ciągu pięciu realnych dni nie będzie posiadać co najmniej trzech kompletnych, spełniających wymogi estetyczne budowli, zostanie usunięte, zaś jego właściciel obciążony będzie karą finansową wysokości 2000 Denarów. Możliwe tutaj będzie nałożenie na niego zobowiązań dłużnych (ujemny stan cesarskiego konta) w przypadku kiedy nie jest w stanie pokryć tego wydatku.

4. Taka sama kara jak wyżej obowiązuje wtedy, gdy miasto bez wymaganych budowli zostanie usunięte przez właściciela.

5. Miasto, które osiągnie poziom rozwoju co najmniej town, może otrzymać własny dział w Forum Magnum.

6. Miasto, które osiągnie odpowiedni poziom rozwoju oraz posiada wymagane budynki (patrz tabela) może ubiegać się o przyznanie dodatkowych obszarów budowlanych (claimów). Budowle zostaną ocenione pod względem stylistyki oraz funkcjonalności.

7. Miasto, które osiągnie poziom rozwoju co najmniej large town może wybudować Cud Świata. Jest to unikalna konstrukcja architektoniczna, która nie została dotychczas zbudowana w żadnym innym mieście. Budowla aby zostać konkretnym cudem musi zostać zaaprobowana przez administrację. Wybudowanie i zatwierdzenie jej oznacza przyznanie miastu dodatkowych 100 obszarów budowlanych (claimów).

8. Wybudowanie pewnych budowli wiąże się z przyznaniem określonych Przywilejów Osadniczych:

- Port: Ustawienie szybkiego transportu do trzech innych miast również posiadających port (wybór administracji)

- Targowisko: Ustawienie dwóch straganów dla każdego mieszkańca, który o to wystąpi (jeśli targowisko posiada odpowiednio dużo miejsc).

- Siedziba Gildii: Zrzeszenie trzech mieszkańców wykonujących tę samą profesję pozwala przekazać władcy stosowny szyld, koncesjonujący cech rzemieślników.

TABELA BUDYNKÓW:

2q37iab.png

2cy5dna.jpg
Opublikowano

Zatwierdzono w zasadach pierwsze cztery Cuda Świata. A oto jak się prezentują:

Pałac Cesarski: Konto miasta staje się kontem cesarskim, na które wpływa cały dochód z handlu, opłat, podatków, transportu oraz zakupu profesji. Władca może ogłosić się protektorem Cesarstwa. Budowla musi znajdować się w stolicy państwa. Władca państwa musi posiadać tytuł przynajmniej króla.

Wielka Biblioteka: Każda książka napisana przez gracza i pozytywnie oceniona przez administrację zostanie darmowo przekazana władcy miasta w jednym ezemplarzu. Pisarze zamieszkujący miasto otrzymają dodatkowo 50 Denarów za każde zaakceptowane dzieło.

Wielka Latarnia Morska: Port miasta otrzymuje trzy dodatkowe kursy statków. Cały zysk z podróży morskich do tego miasta przechodzi na jego konto. Budowla musi sąsiadować z biomem oceanicznym.

Wiszące Ogrody: Każdemu mieszkańcowi miasta przysługują dodatkowe dwa stragany na targowisku.

2cy5dna.jpg
Opublikowano

Zaktualizowaliśmy oficjalny manual serwera. Jest on w postaci pliku pdf i zawiera wszystkie niezbędne informacje związane z organizacją techniczną serwera i panującymi na nim zasadami. Do manuala dołączono mapę świata w dużym formacie oraz schemat rozwoju profesji. Wszystko to otrzymuje na maila każdy gracz, który zarejestruje się w formularzu na naszej stronie głównej. Naprawdę warto!

2cy5dna.jpg
Opublikowano

Pomysł z cudami świata jest świetny. Nie spodkałem się jeszcze z czymś takim na serwerze minacrafta. Nie obawiacie się że podkradną wam pomysł jak inne rzeczy? I mam jeszcze pytanie. Czy tych cudów świata będzie więcej? Cztery to troche mało. Przydałyby się jakieś inne.

Opublikowano

Z rzeczy które mogę już ujawnić zdradzę, że event odbędzie się w mieście Ulfgard, gdzie intensywnie trwają prace nad budową areny oraz miejsc turniejowych. W konkursach i walkach rycerskich będzie można wygrać kilka unikalnych przedmiotów oraz nieco złota. Dokładna data eventu nie jest jeszcze określona.

2cy5dna.jpg
Opublikowano

Tak naprawdę, to serwer jest beznadziejny.

Administrator Poncjusz to nieodpowiedzialna osoba, najpierw robi później myśli.

Jak grałem, dał mi takie przedmioty, które były na serwerze OP. Jak pozniej pomyslal, to wyslal inna osoba (ze to nie on) aby mnie zabic. Pozniej ta osoba, ktora mi chciala oddac przedmioty powiedziala ze Poncjusz jej kazal zniszczyc. 

Pozdrawiam Avernusa, lipna nazwa nie przyciagniecie graczy, bo kazdy wie ze to wy. 

Opublikowano

Cześć Ponury CichoBieg. Z tego co wiem serwer Ci się bardzo podobał, zakupiłeś nawet konto VIP i organizowałeś robienie filmików reklamowych. Problem w tym, że zaczęło Ci się wydawać po tym, że jesteś bardzo ważny i podpadłeś wielu ludziom swoim zachowaniem. Co do przedmiotów, dostałeś je nawet dwa razy z tego co pamiętam. To były przedmioty które miały trafić do Twojego kolegi w za mian za zrobienie filmu, jednak sam je wziąłeś. Za pierwszym razem straciłeś je kiedy irytowałes i prowokowałeś Leonidasa. Wtedy Cię zabił i zabrał łup. Poncjusz mimo wszystko dał Ci przedmioty drugi raz, ale Ty nadal zachowywałeś się prowokujący w stosunku do innych graczy. Wtedy zabił Cię Goomeck, którego zaatakowałeś. Straciłeś przedmioty ponownie. Cała reszta to Twoje konfabulacje. Bardzo dobrze, że w końcu zrezygnowałeś z serwera, ponieważ zachowywałeś się jak dzieciak i nikt Cię nie lubił.

2cy5dna.jpg
Opublikowano

Poncjusz, daruj sobie.

Serwer na początku był świetny, tak mnie zachwyciły te miasta, fabuła, gracze, granie postaci.

Lecz chciałem Ci powiedzieć że to jest beznadziejny serwer.

Jak to napisałeś, prowokowałem Leonidasa, to nie ja tylko mój kolega.

Teraz Twoja druga wersja Goomecka :>

Goomeck mnie zabił bez powodu. Nie zaatakowałem go, nawet z nim nie rozmawiałem. To ty mu kazałeś mnie zabić, bo uznałeś że te przedmioty są zbyt OP i można nimi kopiować przedmioty aspektami. Mogę nawet Ci pokazać ss'a na którym Goomeck powiedział mi, że to ty kazałeś mu zniszczyć przedmioty.

Jeżeli chcesz mogę Ci pokazać ss'y :* Takie bajeczki, możesz opowiadać mamusi nie mi.

__

Pozdrawiam dzieci, które jak chcesz odgrywać postać np. dołączyć do Mordena, będą Cię wyzywali jakby to był prawdziwy świat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...