Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sprzedawanie przedmiotów na Rynku Steam

Razeer123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie skierowane do osób, które rocznie sprzedają ponad 200 przedmiotów. Otóż, jak wiadomo, po sprzedaży 150 przedmiotów na Rynku Steam wyświetla się komunikat odnośnie podania danych. Brzmi on tak:

Na tym koncie stworzono już 151 ofert(y) w tym roku. Zanim będziesz w stanie sprzedawać lub wystawiać więcej niż 200 przedmiotów w jednym roku kalendarzowym, musimy zebrać od ciebie pewne informacje. Kliknij tutaj, aby podać niezbędne informacje.	 Zapoznaj się z FAQ, aby uzyskać więcej informacji na temat tego wymagania.

Po wybraniu opcji do podania danych osobowych, pojawia się coś takiego:

Zgodnie z sekcją 6050W ustawy Internal Revenue Code amerykański urząd skarbowy (IRS) wymaga od nas stwierdzenia, czy jesteś mieszkańcem Stanów Zjednoczonych czy cudzoziemcem, zanim zezwolimy ci na sprzedaż większej liczby przedmiotów niż 200 sztuk na Rynku Społeczności w pojedynczym roku kalendarzowym. Jeśli jesteś mieszkańcem Stanów Zjednoczonych lub cudzoziemcem, IRS wymaga również od nas twojego numeru ubezpieczenia społecznego i numeru TIN. Zwróć uwagę, że nie jest konieczną rzeczą wysyłanie tych informacji do IRS zgodnie z sekcją 6050W ustawy Internal Revenue Code, jeśli nie sprzedasz więcej niż 200 przedmiotów ORAZ zysk netto nie będzie większy niż 20 000$ w pojedynczym roku kalendarzowym. Więcej informacji znajdziesz w FAQ Rynku Społeczności.

Aby zweryfikować status swojego obywatelstwa oraz, jeśli to jest wymagane, zweryfikować swoje informacje podatnika, odpowiedz poniżej.

I teraz nasuwa się pytanie - czy ja, jako obywatel Polski będę musiał odprowadzać podatek od sprzedaży, czy dotyczy to tylko obywateli USA?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

Jeśli spełniasz ich podstawowy wymóg, czyli sprzedasz 200 przedmiotów i więcej oraz zarobisz 20 kafli netto, to tak. (w usa hamerykaniec) Ale skoro dasz im znać poprzez info, że rozliczasz się z inną skarbówką, to nie powinieneś. Tylko sprawdzą/zweryfikują dane, które mają z pp lub psc/etc.. Ale sprawdź forum steam.

Opublikowano

Jeśli spełniasz ich podstawowy wymóg, czyli sprzedasz 200 przedmiotów i więcej oraz zarobisz 20 kafli netto, to tak. (w usa hamerykaniec) Ale skoro dasz im znać poprzez info, że rozliczasz się z inną skarbówką, to nie powinieneś. Tylko sprawdzą/zweryfikują dane, które mają z pp lub psc/etc.. Ale sprawdź forum steam.

Podatek z tego co wiem to chyba tak. Poczytaj na Stimie ;)

Bez nazwy-2.png

Opublikowano

Podatek z tego co wiem to chyba tak. Poczytaj na Stimie ;)

Sam się w rynek nie bawiłem, ale od znajomków wiem, że steam zabiera już podatek. Głupotą byłoby płacić 2x za to samo. Myślę, że działa to na zasadzie internetowych kasyn, które są na celowniku naszego rządu. Osoby grające na zagranicznych portalach płacą podatek tam, czy to przez grę, czy to inny sposób rozliczeń. A w Polsce nic.

Tak czy inaczej steam support pozostaje, jak chcesz mieć 100% pewności.

Opublikowano

Currently there is no limit on the number of transactions you can participate in. However, the United States Internal Revenue Service, under Section 6050W of the Internal Revenue Code, requires us to collect certain information from you if you engage in more than 200 separate sales transactions in a calendar year. In particular, if you are a U.S. citizen or resident, you will need to provide us with your name, address and Social Security Number, and if you are not a U.S. citizen or resident, you will need to provide evidence of your non-U.S. status on an online form we provide to you. We will be providing a link to these forms and a process by which you can provide the needed information if and as you approach the 200 sales limit. We may use a third-party to collect this information. You can choose not to provide this information if you wish, but you will not be able to list any items for sale in the Community Market once you meet the 200 sales threshold, and any items listed will be removed. Note that, while we are required to collect this information from you, we are not required to share this information with the IRS under Section 6050W unless you exceed $20,000 in gross sales in the Community Market within a single calendar year. For purposes of calculating the number of sales you have made in a calendar year, all of your accounts will be treated as a single account.

sam podałem i żyję na wolności

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...