Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki Linux?

Meybey

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Poszukuje Linuxa na mojego kompa.

Proc: Intel G860 2x3.0ghz

Ram: 4gb

Karta graf: Zintegrowana Intel HD 2000

Dysk: SSD 64gb

Co polecacie ? Chciałbym pośmigać na nim po necie może w coś pograć? Napewno nie jestem obyty w Linuxie. Ustawiać partycje czy dać żeby usunął Windowsa i sam przydzielił miejsce i zainstalował? Jak z czcionkami w Linuxie? Bo widziałem , że różnią się od Windowsowych i troche dziwnie w przeglądarce to wyglądało. Dzięki za odp!

2wg4nlj.png

Opublikowano

Cześć,

podane specyfikacje są silnie ograniczone brakiem dedykowanej karty graficznej, szczególnie jeśli chodzi o granie, ale nie są one słabe, więc nie wykluczamy żadnej dystrybucji z tytułu zasobów.

System, jakiego szukasz, musi być przyjazny dla nowego użytkownika, a więc mieć bogate repozytorium, dużą bazę pomocy i gotowców, zainstalowane podstawowe oprogramowanie i paczki. Na myśl przychodzi Ubuntu. Mimo, że nie cieszy się sławą wśród zaawansowanych użytkowników, nie przejmuj się tym - system ma być przede wszystkim dla Ciebie. Ma on domyślnie zainstalowaną przeglądarkę Firefox, nie ma problemu z instalacją Opery czy Chroma, które wyglądają identycznie jak na Windowsie do którego jesteś przyzwyczajony (o czcionkach dalej). Alternatywą może być Linux Mint, który jest poniekąd bazowany na Ubuntu. Na obu systemach bez problemu zainstalujesz z poziomu repozytorium platformę Steam, na której pojawia się coraz więcej Linuxowych gier.

Czcionki rzeczywiście są inne - Windowsowe czcionki są własnością Microsoftu i są objęte prawami autorskimi. Różnica jest i ciężko ją początkowo zignorować; ale jest to kwestia przyzwyczajenia się i jeśli planujesz używać Linuxa przez dłuższy okres czasu, nie przejmuj się tym. Słyszałem o próbach doinstalowania Windowsowych czcionek, ale nie zgłębiałem się w temat.

Jeśli chodzi o partycje to musisz sam zdecydować, czy chcesz zostawiać Windowsa. Mając dysk SSD na pewno cenisz sobie miejsce, ale bierz pod uwagę, że usunięcie Windowsa zmusi Cię do używania Linuxowych odpowiedników niektórego oprogramowania - jeśli używasz pakietu Microsoft Office, na pewno będziesz zawiedziony poziomem darmowego Libre Office. Bardzo ciężko będzie Ci korzystać z GIMPa, jeśli jesteś przyzwyczajony do Photoshopa. Linuxowe wersje programów typu Skype są z reguły znacznie "okrojone", a większości gier (np. LoL w którego widzę że grasz) po prostu nie ma.

Ostatnia rzecz: jeśli zdecydujesz się używać Linuxa, przygotuj się na masę problemów, godziny szukania po google i bawienia się w terminalu. To naturalny sposób poznawania tego systemu.

Można znać powód, dla którego jesteś tym zainteresowany?

Opublikowano

Po prostu poszukiwanie czegoś innego  B) Problemu nie ma ze sterownikami? Troche lipa faktycznie z tymi grami widziałem , że w CSGO sporo fpsów mniej jest na Ubuntu niż na Win7   -.-

2wg4nlj.png

Opublikowano

W takim razie na pewno nie usuwaj Windowsa. Szybko zniechęcisz się do nowego systemu. Ale warto już się z nim oswajać - Linux ma wielką przyszłość, nawet w zakresie gamingu.

Co do sterowników, zapomnij o nich. Wszystkie, jakie będziesz potrzebować są już wbudowane w system, chociaż istnieje opcja instalacji zewnętrznych (własnościowych) sterowników, o których warto poczytać w przypadku kart graficznych.

Wydajność w grach ciężko mi ocenić, jedyna którą uruchomiłem na obu systemach to Dota 2 - różnica była dla mnie niezauważalna. Testy w Internecie mają różne wyniki a opinie użytkowników na forach głównie zależą od stopnia optymalizacji ich systemów. Musisz przetestować takie rzeczy osobiście.

Opublikowano

Dobra zainstalowałem Ubuntu 14.04 Polską Edycje. Co teraz najlepiej zrobić w tym systemie aby jak najlepiej działał?  Słabo z tymi klatkami lata od 1 do 30 fps.. na bardzo niskich ustawieniach.. Co moge zrobić? Chyba coś ze sterami jest nie tak. Dzięki za odp!

2wg4nlj.png

Opublikowano

Chciałbym móc Ci pomóc, ale sam dopiero poznaję ten system. W każdym razie potwierdzają się moje słowa: google, google, google, wiki, fora, google. Dużo terminala.

Jedyne moje wskazówki to: znalezienie własnościowych sterowników Intela to kilka sekund, jeśli podstawowe nie wystarczają. Poczytaj o możliwości logowania bezpośrednio do Steam Big Picture, co pomija środowisko graficzne = dużo zasobów.

Powodzenia! Takie eksperymenty z Linuxem to również duża próba nerwów :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...