Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do 1500zl.

MrPrzemo01

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Niedawno ja szukałem koledze kompa z części i jednak to nie wypaliło a więc kolega prosi o używany komputer [tylko skrzynia]

Na czym mu zależy?

-Jakaś niepiekarnikowata obudowa

-W dalekiej przyszłości będzie nagrywał filmy,więc dlatego min. i5 2-3gen. albo i3 3-4gen.

-Dobrej karcie graficznej [będzie ją zmieniał ale to gdzieś za 2lata]

- min. 4gb ramu.

Wiem że mogę sam szukać ale jak widzę :http://olx.pl/oferta/elektronika-CID99-ID81Cnx.html#210acd54c8 to ....

To chyba nic więcej :] 

P.S a i jeszcze : czy procesory i5 2300 2400 2500 bez K dają się podkręcić?

Mój mały Głodomor : Samsung r540       Mysz:  Logitech M100         Słuchawki :  Creative fatal1ty HS-800    I'd love this set.

Opublikowano

To tak 

i3  ~~260zł

hd 7970 ~~500zł

8gb ram ~~200zł

Markowa zasiłka 500W ~~60zł

Buda ~~60zł

Płyta h61 ~~60zł

Jak jeszcze coś zostało z budżetu to i5 wsadź.

Hym tak szukam jakiś części i znalazłem to xD http://olx.pl/oferta/plyta-glowna-asus-m3n78-vm-8-gb-ram-ddr2-procesor-amd-phenom-9850-CID99-ID83G9w.html#2fa17abe16

niech kupi to dołoży 300zł na grafike/bude/zasiłkę i będzie niezły komputerek

Maksymalnie 5 linii w sygnie.

Opublikowano

nie przesadzajmy

i3 do 7970? to sie nie sprawdzi

uzywany zasilacz? z gwarancja kosztuje ponad 100 (bez gwarancji szczerze bym nie bral)

ogolnie to co podales nie jest michole, ale stac tutaj juz na i5 sandy (o ile znajdzie w dobrej cenie) i nowy zasilacz

nie ma hdd

­

Opublikowano

tylko tryb turbo, czyli jakies 0.2/0.3 GHz daje sie "podkrecic"

Chodziło mi o to że jedna osoba z tego fora [nazwy nie pamiętam] miała 2300 i był ustawiony na 4.0ghz  a przecież on w turbo ma 3.10ghz.

mówiłem że kolega chce w całości,ale w sumie może być np. 3 części za jedną wysyłką.

Mój mały Głodomor : Samsung r540       Mysz:  Logitech M100         Słuchawki :  Creative fatal1ty HS-800    I'd love this set.

Opublikowano

Chodziło mi o to że jedna osoba z tego fora [nazwy nie pamiętam] miała 2300 i był ustawiony na 4.0ghz  a przecież on w turbo ma 3.10ghz.

mówiłem że kolega chce w całości,ale w sumie może być np. 3 części za jedną wysyłką.

mozna podkrecic, ale tylko 1 rdzen, chodz szczerze nie wiem jak osiagla 4.0 Ghz nawet na jednym rdzeniu 

­

Opublikowano
P.S a i jeszcze : czy procesory i5 2300 2400 2500 bez K dają się podkręcić?

Tak, tylko wymagana jest do tego odpowiednia płyta główna. Coś z porządną sekcją zasilania na chipsetach Z77/Z68/P67, koszt około 150-200 złotych za płytę główną.

Sandy/Ivy Bridge podkręcasz do zegarów Turbo, no ale właśnie tutaj jest jeden haczyk, bo w tych dwóch generacjach masz oprócz stockowego turbo jeszcze dodatkowe 4 biny "ukryte". Poza tym możesz też kręcić BCLK czym ugrasz kolejne kilkaset MHz.

Podam na przykładzie swojego i7 2600. Teoretycznie procesor ma turbo 3.8 GHz, ale w BIOS standardowo można je podbić do 4.2 GHz dla jednego rdzenia. Przy takim ustawieniu daje to bodajże następujące taktowania:

1 aktywny rdzeń - 4.2 GHz

2 aktywne rdzenie - 4.1 GHz

3 aktywne rdzenie - 4.0 GHz

4 aktywne rdzenie - 3.9 GHz

Do tego mam podbite BCLK do 107 MHz co daje mi następujące wartości

1 aktywny rdzeń - 4494 MHz

2 aktywne rdzenie - 4387 MHz

3 aktywne rdzenie - 4280 MHz

4 aktywne rdzenie - 4173 MHz

Zatem w najgorszym przypadku mam blisko 4.2 GHz na zablokowanym i7 jeśli procesor jest mocno obciążony.

Do OC zablokowanych wersji warto zatem brać wyższe modele, i5 2400, 2500, 3470, 3570 bo one mają stosunkowo wysokie turbo przez co można też stosunkowo wysoko podbić im dodatkowe biny.

Opublikowano

Ahh michol budżet do 1500 i procesor nie musi mieć odblokowanego mnożnika.

Tak, tylko wymagana jest do tego odpowiednia płyta główna. Coś z porządną sekcją zasilania na chipsetach Z77/Z68/P67, koszt około 150-200 złotych za płytę główną.

Sandy/Ivy Bridge podkręcasz do zegarów Turbo, no ale właśnie tutaj jest jeden haczyk, bo w tych dwóch generacjach masz oprócz stockowego turbo jeszcze dodatkowe 4 biny "ukryte". Poza tym możesz też kręcić BCLK czym ugrasz kolejne kilkaset MHz.

Podam na przykładzie swojego i7 2600. Teoretycznie procesor ma turbo 3.8 GHz, ale w BIOS standardowo można je podbić do 4.2 GHz dla jednego rdzenia. Przy takim ustawieniu daje to bodajże następujące taktowania:

1 aktywny rdzeń - 4.2 GHz

2 aktywne rdzenie - 4.1 GHz

3 aktywne rdzenie - 4.0 GHz

4 aktywne rdzenie - 3.9 GHz

Do tego mam podbite BCLK do 107 MHz co daje mi następujące wartości

1 aktywny rdzeń - 4494 MHz

2 aktywne rdzenie - 4387 MHz

3 aktywne rdzenie - 4280 MHz

4 aktywne rdzenie - 4173 MHz

Zatem w najgorszym przypadku mam blisko 4.2 GHz na zablokowanym i7 jeśli procesor jest mocno obciążony.

Do OC zablokowanych wersji warto zatem brać wyższe modele, i5 2400, 2500, 3470, 3570 bo one mają stosunkowo wysokie turbo przez co można też stosunkowo wysoko podbić im dodatkowe biny.

Jedna Dobra i przydatna odpowiedź :P

Dobra już nic nie chce tylko podajcie jakiś dobry komputer do 1500zl i już nic więcej nie chce.

Opublikowano

@ref

No to już nic więcej nie mam do życzenia tylko podajcie jakiś wydajny komp. do 1500zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...