Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy zmienić dysk?

Eftar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam to. Nie wiem, czy jest przestarzałe, czy zostawić. Drugą sprawą jest to, czy dla kombajnu stosować SSD+HDD lub samo HDD. Na SSD byłby system głownie i antywirus? xD Reszta na HHD. Wzrost wydajności będzie spory, czy gówno? Co ciekawe, czy istnieje darmowy program podobny do TneUp Utilitites? Czyli usunie wszystko po danym programie włącznie z folderami etc. w systemowych plikach. Lub jakieś inne rozwiązanie ktoś zna poza wirtualną maszyną stosowaną do danego programu? Pozdrawiam.

Opublikowano

kup ssd przyspiesza szybkosc nie wydaje dzwiekow . polecam wkladac na niego przegladarke i gry.

Argumenty? To że przyśpieszy, to wiem. Ale jeżeli to ma być coś na krawędzi 5%, to ja dziękuję za marnowanie kasy.

Opublikowano

ssd przyspieszy o duzo np . wlaczanie programow.

kiedys widzialem test jakis do hdd 50mb/s a ssd 83mb/s .

Podaj reszte komputera to powiemy ci bo jak masz toster to o wiele to nie zwiekszy.

Opublikowano

Jaki toster, dysk tylko przyśpiesza działanie systemu i programów zainstalowanych na tym dysku nic tutaj toster nie ma do dysku...

Opublikowano

chodzi mi o to ze jak ma slaby komputer i liczy na np zwiekszenie fps z 15 do 60 to jest w bledzie.

Chcesz pomóc, ok. Ale mam wrażenie, że nie wiesz o co mi chodzi. Komputer(cała maszyna) nie jest słaby. A istota problemu dot. wyboru dysku przy uwzględnieniu tego, że komputer nie służy tylko do pracy a jako kombajn. Masz podaną specyfikację mojego starego dysku i to powinno wystarczyć, wg mnie, do określenia tego skoku wydajności, jeżeli miałbym się przerzucać na nowy lub SSD. Ja nie znam się na cyferkach, ba, czasami się naciąłem z elektroniką, że dana wartość jest po to i po to, i mi się nie przyda, i różnicy nie poczuję.

Opublikowano

komputer nie służy tylko do pracy a jako kombajn.

To tutaj raczej powinieneś w dobry heder zainstalować, a nie w SSD, bo nim to żyta nie usieczesz.

A na poważnie to zależy co chcesz osiągnąć i jak mocny masz sprzęt (bo od mocy procesora też zależy szybkość transferów na nośniku SSD oraz od płyty głównej, bo jeśli masz coś na AMD to nawet jeśli jest to w miarę nowy sprzęt i ma port SATA III na płycie głównej to i tak jest to zewnętrzny kontroler, na którym nie uzyskasz takich transferów jakie uzyskałbyś na jakimkolwiek kontrolerze z chipsetu Intela od podstawki LGA1155 wzwyż).

Generalnie jako posiadacz dwóch nośników SSD w prywatnym kompie mogę powiedzieć, że jeśli nie wykonujesz na nim żadnej zaawansowanej pracy tylko standardowo internet+gry+filmy to SSD nie jest tutaj jakąś niezbędną rzeczą. System odpali się wcześniej, gry, programy również wczytają się szybciej no i to tyle. Co prawda najnowsze gry zaczynają powoli robić pożytek z SSD, ale nie chodzi tutaj o przyrost klatek, a o redukcję ich spadku w grach, które doczytują dużo danych z pliku wymiany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...