Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poprawa dungeonu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was

Ostatnio postanowiłem zabrać się osobiście za pisanie questów. Więc zabrałem się za pisanie dungeonu, wszystko było ok dopóki go nie wgrałem. Napotkałem wtedy taki problem że wszystkie poziomy pojawiały się w jednym momencie, np pierwszy etap polegał na zabiciu wszystkich potworów a na chacie pojawiały się informacje z dalszych etapów. Błąd był także z funkcja d.check_eliminated, być może źle jej używałem ponieważ tak jakby nie była uwzględniana. Później postanowiłem podzielić quest na etapy przy pomocy d.setf("xxxx", y)/d.getf("xxxx", y), jednak gdy to zrobiłem pojawiły się problemy z wgraniem mianowicie:

expecting 'state'

Sprawdziłem sobie znaczenie słowa "state" i jest to "wyjąwszy", niewiem jednak do czego to pić.

Quest:

http://wklej.to/1ZVIp

Jak widać kombinowałem troche z else, myślałem że w tym tkwi problem.

Mógłby mi ktoś powiedzieć w czym on tak naprawde tkwi?

Z Góry Dziękuje i Pozdrawiam

Opublikowano

Nie jestem pewny ale :

przyjżałbym się funkcji  d.check_eliminated() chyba jej przeznaczenie nie jest takie jak w twoim quescie

powinineś dodać chyba when kill

Opublikowano

Nie jestem pewny ale :

przyjżałbym się funkcji  d.check_eliminated() chyba jej przeznaczenie nie jest takie jak w twoim quescie

powinineś dodać chyba when kill

Używając tej funkcji wzorowałem się na dt. Być może jest błąd w jej użyciu, jednak przed dodaniem etapów do questa wgrywał się normalnie.
Opublikowano

Funkcja d.check_eliminated() zwraca wartosc logiczną typu bool jeśli cokolwiek Ci to mówi.

True(1) or False(0)

Skoro zabrałeś się za questy pierwszy raz, to polecam zacząć od przejrzenia funkcji oraz możliwości ich wykorzystywania :)

Rozważ to. -.-

I'm here for You, not for myself

Always help You

Opublikowano

@ Up

if d.check_eliminated() == true then  / if d.check_eliminated() == 1 then
   d.notice(" Zabiliście potwory.. ")
else
   d/notice(" Nie zabiliście potworów.. próbujcie dale ")

I'm here for You, not for myself

Always help You

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...