Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dobór ram do procka i płyty głównej (pod gry i rendering!)

wafelek123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry wieczór cześć i czołgiem od razu z mostu chciałbym się zapytać jakie KOSTKI RAM polecacie do tego oto set-upa komp składany będzie pod gry(w tym także live na twitch . tv oraz nagrywanie filmów na Youtube) + rendering:
i7 4770K (nie podkręcany procesor)
GTX 550Ti (za kartę nie hejtować bo komp składany w 2010-2009 :) czyli przed BF3 )
MSI Z87-G45 Gaming (płyta także nie podkręcana)
zapomniałbym zasilacz : OCZ Xtreme PRO 700W

Opublikowano

Podaj budżet, da się złożyć dużo wydajniej. Gtx 550 pod gry nie jest najlepszym możliwym wyborem. Zasilacz 700W? Po co to komu? 

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Opublikowano

....pisałem wyżej że składany przed samą premierą BF3 czyli parę ładnych lat temu więc większego wyboru nie było albo ja po prostu jestem zielony co widać ;P budżet 1700-2500 kartę graficzną i tak bd zmieniał bo mam już jedną na oku ale oszczędzam jak opętany na nią ;)) Zasilacz po co?? po to aby kompa odpalić :) chyba że jesteś takim magikiem że odpalisz stacjonarnego bez użycia zasilacza :D ale z tego co mi wiadomo czary nie istnieją ;(

Opublikowano

8 gb ci w zupelnosci styknie :D

Nie dbam co myślisz o mnie, co jest ci niewygodne
Jebię zdania postronne, to zapamiętaj..
Czy słucha mnie ten koleś z emo grzywką na czole
Dla mnie już dawno poległ, to zapamiętaj..
Że mówisz do mnie ziomie, gdy w środku ciśniesz po mnie

Opublikowano

Rozumiem że 2500zł na całą modernizację.

Umiesz podkręcać procesor? Jeśli tak to zrób to, oczywiście jeśli masz jakiś dobry cooler.

Jeśli nie to - http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-hr-02-macho-black-white-fm1-am2-am3-am3-lga775-lga1150-lga1155-lga1156-lga1366-lga2011-tr131-517030/

Kartę to musisz na pewno wymienić z takim budżetem można myśleć o GTX 970 - http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-gtx-970-gaming-4096-mb-ddr5-gtx-970-gaming-4g-produkt-dostepny-od-reki-649152/

Nie napisałeś ile i jaki masz teraz ram i przy okazji podaj obudowę.

Procesor: Intel Core i5 4690

Płyta główna: MSI B85-G43

Zasilacz: Thermaltake 530W

RAM: Crucial Ballistix 8 GB

Karta Graficzna: MSI GTX 770

Dysk SSD: Plextor 128 GB M6S

Opublikowano

Rozumiem że 2500zł na całą modernizację.

Umiesz podkręcać procesor? Jeśli tak to zrób to, oczywiście jeśli masz jakiś dobry cooler.

Jeśli nie to - http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-hr-02-macho-black-white-fm1-am2-am3-am3-lga775-lga1150-lga1155-lga1156-lga1366-lga2011-tr131-517030/

Kartę to musisz na pewno wymienić z takim budżetem można myśleć o GTX 970 - http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-gtx-970-gaming-4096-mb-ddr5-gtx-970-gaming-4g-produkt-dostepny-od-reki-649152/

Nie napisałeś ile i jaki masz teraz ram i przy okazji podaj obudowę.

tak 2500zł na modernizację wszystkiego prócz karty graficznej na kartę póki co odkładam sobie osobno ale wszystkie propozycję mile widziane ;) a jakiś wodny cooler do procka byłby lepszym rozwiązaniem niż to co mi podałeś??(pytam z ciekawości) no właśnie co do ram to specjalnie założyłem temat aby uzyskać pomoc ;) myślałem nad corsair vengeance 16GB (2X8GB) DDR3 1600MHz co do podkręcania wszystkiego..na razie nie bd nic podkręcał chciałbym to i owo pierw zmienić i przygotować wszystkie podzespoły na to a obudowa póki co CoolerMaster CM Storm Trooper

PS co do karty graficznej dla ogółu: rozważam pomiędzy 780Ti a tym GeForcem co podałeś ;) (ale tak jak mówiłem oszczędzam osobno na kartę graficzną więc na razie BEZ HEJTÓW PROSZĘ :) )

Opublikowano

tak 2500zł na modernizację wszystkiego prócz karty graficznej na kartę póki co odkładam sobie osobno ale wszystkie propozycję mile widziane ;) a jakiś wodny cooler do procka byłby lepszym rozwiązaniem niż to co mi podałeś??(pytam z ciekawości) no właśnie co do ram to specjalnie założyłem temat aby uzyskać pomoc ;) myślałem nad corsair vengeance 16GB (2X8GB) DDR3 1600MHz co do podkręcania wszystkiego..na razie nie bd nic podkręcał chciałbym to i owo pierw zmienić i przygotować wszystkie podzespoły na to a obudowa póki co CoolerMaster CM Storm Trooper

PS co do karty graficznej dla ogółu: rozważam pomiędzy 780Ti a tym GeForcem co podałeś ;) (ale tak jak mówiłem oszczędzam osobno na kartę graficzną więc na razie BEZ HEJTÓW PROSZĘ :) )

Chce ci się bawić w chłodzenie wodne?

Na co ci 16 GB ram? :D

GTX 780Ti? Ta mega nieopłacalna karta w stosunku cena/wydajność serio? :D

GTX 970 tańsza, cichsza, pobierająca mniej prądu i wersja od MSI ma chłodzenie pół-pasywne.

Procesor: Intel Core i5 4690

Płyta główna: MSI B85-G43

Zasilacz: Thermaltake 530W

RAM: Crucial Ballistix 8 GB

Karta Graficzna: MSI GTX 770

Dysk SSD: Plextor 128 GB M6S

Opublikowano

Chce ci się bawić w chłodzenie wodne?

Na co ci 16 GB ram? :D

GTX 780Ti? Ta mega nieopłacalna karta w stosunku cena/wydajność serio? :D

GTX 970 tańsza, cichsza, pobierająca mniej prądu i wersja od MSI ma chłodzenie pół-pasywne.

ale wodne chłodzenie tylko do procka póki co ;)) ramy podałem takie bo znajomy ma takie same i chwali je dłuższy czas od czasów premiery BF3 i nic nie wymieniał jeżeli chodzi o ramy ;P więc je sprawdzałem u niego jak i po internetach a mi chodzi przede wszystkim żeby się zmieścić w przedziale cenowym no i żeby były "na dłuższą metę"

Uczeń
Opublikowano

ale wodne chłodzenie tylko do procka póki co ;)) ramy podałem takie bo znajomy ma takie same i chwali je dłuższy czas od czasów premiery BF3 i nic nie wymieniał jeżeli chodzi o ramy ;P więc je sprawdzałem u niego jak i po internetach a mi chodzi przede wszystkim żeby się zmieścić w przedziale cenowym no i żeby były "na dłuższą metę"

w wodne chlodzenie nie ma sie co bawic. 16gb ramu w zyciu nie wykorzystasz w pelni. gtx 970 bedzie najlepszym wyborem.

i jak nie podkrecasz to po co ci procesor z odblokowanym mnoznikiem?

Opublikowano

w wodne chlodzenie nie ma sie co bawic. 16gb ramu w zyciu nie wykorzystasz w pelni. gtx 970 bedzie najlepszym wyborem.

i jak nie podkrecasz to po co ci procesor z odblokowanym mnoznikiem?

sprecyzuj bardziej dlaczego w wodne chłodzenie nie ma sensu się bawić?? tak wiem że nie wykorzystam ale są w miarę tanie jeżeli chodzi o ramy są droższe..a odpowiedników 2x4GB ram jakoś nie mogę znaleźć bo na razie chcę kupić cały sprzęt potem podkręcę

Opublikowano

Wiesz jak się robi oc? Jesteś pewny ze będziesz to robił? Wodne chlodzenie jest dla entuzjastów, zwykły dobry cooler starczy

16gb ram? Tylko po co?

­

Opublikowano

Wiesz jak się robi oc? Jesteś pewny ze będziesz to robił? Wodne chlodzenie jest dla entuzjastów, zwykły dobry cooler starczy 16gb ram? Tylko po co?

nie nie wiem ;) jak bd robił to ew. do serwisu dam żeby oni się tym zajęli dobry cooler masz na myśli co dokładnie??...link jakiś bądź nazwa modelu.. i 16 GB Ram PODAŁEM BO KOLEGA Z BLOKU JE CHWALIŁ a znam go nie od dziś...a używa je dłuższy czas tak jak napisałem wyżej.. poza tym sam na nich grałem u niego no ale może ktoś przeoczył zdarza się ;).. jeżeli macie jakieś konkretne dobre 2x4 GB Ram to podawajcie a nie takie dziwne pytania po co tyle..

PS jak już wchodzimy jeszcze na temat chłodzenia to prosiłbym PODAĆ LINK/NAZWĘ CHŁODZENIA I DO CZEGO KONKRETNIE ONO BĘDZIE(PROCEK KARTA GRAFICZNA RAM) oraz jeżeli chodzi o LATO co byłoby lepszym rozw. wodne czy inne chłodzenie i dlaczego??

Opublikowano

nie nie wiem ;) jak bd robił to ew. do serwisu dam żeby oni się tym zajęli dobry cooler masz na myśli co dokładnie??...link jakiś bądź nazwa modelu.. i 16 GB Ram PODAŁEM BO KOLEGA Z BLOKU JE CHWALIŁ a znam go nie od dziś...a używa je dłuższy czas tak jak napisałem wyżej.. poza tym sam na nich grałem u niego no ale może ktoś przeoczył zdarza się ;).. jeżeli macie jakieś konkretne dobre 2x4 GB Ram to podawajcie a nie takie dziwne pytania po co tyle..

PS jak już wchodzimy jeszcze na temat chłodzenia to prosiłbym PODAĆ LINK/NAZWĘ CHŁODZENIA I DO CZEGO KONKRETNIE ONO BĘDZIE(PROCEK KARTA GRAFICZNA RAM) oraz jeżeli chodzi o LATO co byłoby lepszym rozw. wodne czy inne chłodzenie i dlaczego??

Po co Ci chłodzenie skoro nawet nie wiesz jak się zabrać za oc? 8gb ramu spokojnie starczy, 16 gb w życiu nie wykorzystasz.

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

Opublikowano

Po co Ci chłodzenie skoro nawet nie wiesz jak się zabrać za oc? 8gb ramu spokojnie starczy, 16 gb w życiu nie wykorzystasz.

*facepalm* ciekawi mnie czy wgl. ktoś wyżej czyta posty ze zrozumieniem...pisałem ŻE NIE JA BD PODKRĘCAŁ(bo nie potrafię!!pisałem wyżej że jestem w tym zielony) WOLĘ SPRAWĘ PODKRĘCANIA DAĆ DO SERWISU??!! ... a jakiś konkretny RAM który by współgrał z i7 4770K który PISAŁEM W PIERWSZYM POŚCIE??

Opublikowano

... a jakiś konkretny RAM który by współgrał z i7 4770K który PISAŁEM W PIERWSZYM POŚCIE??

Taki chociażby: http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-cl-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp4g3d1609ds1s00ceu-472804/

KLIK!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...