Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Uszkodzony slot RAM

Deroez

Pytanie

Opublikowano

Witam. Mam problem dotyczący mojej płyty głównej. Otóż problem w tym, że jeden slot nie działa. Wiem co może być tego przyczyną. Wyjmowałem któregoś razu kości, aby sprawdzić firmę jakiej są. I podczas wkładania kość była wkładana do góry nogami i nie chciała wejść. Ja, jak to ja pchałem na siłę (nie z taką siłą, że od razu komputer się trząsł). Od tamtej pory zamiast mieć 3GB RAM mam 2. Zamieniałem kości z działającego slotu to uszkodzonego. Kiedy włożyłem kość 1GB do działającego było 1GB, kiedy włożyłem 2 było 2. Czy jeśli slot jest uszkodzony, to czy jest jakaś szansa naprawy (fachowiec). Nie chciałbym wydawać ok. 200 zł na płytę, bo mam inne, ważniejsze komponenty do wymiany, a wiem że naprawa będzie o wiele tańsza.

258241432985440392180.png

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@ref

Dziś przedmuchałem cały (dosłownie - wiatraki, kartę graf. płytę wejścia na ram itd.) komputer sprężarką o dosyć mocnej sile. Odpaliłem komputer i nadal jest 2,00GB. Co do złamania, to nie jestem pewien, ale nic nie widziałem. Ale skoro dmuchanie nic nie dało, to pewnie pęknięcie. W takim wypadku idzie cała płyta do wymiany ?

Opublikowano

A może pokażesz zdjęcie w przyzwoitej jakości i będzie można to stwierdzić? Bo z fusów to wróżbita Maciej potrafi wróżyć.

On to bierze 300zł za godzinę wróżb taniej będzie kupić płytę jednak może odmieni ci życie i będziesz milionerem. nigdy nic nie wiadomo :rolleyes:

Ale nie warto dla 1gb ram zmieniać płyty lepiej kup 4gb wydajniej będzie xD

Maksymalnie 5 linii w sygnie.

Opublikowano

Ale wiesz że 3 GB nie będziesz miał równo?

3 GB = 3 * 1000 * 1000 = 3000000 : 1024 = 2929,6875 czyli gdzieś tak około 2,9 GB

To że ci zmniejsza pojemność ram to nie znaczy że slot może być uszkodzony

Opublikowano

@ref

Dziś przedmuchałem cały (dosłownie - wiatraki, kartę graf. płytę wejścia na ram itd.) komputer sprężarką o dosyć mocnej sile. Odpaliłem komputer i nadal jest 2,00GB. Co do złamania, to nie jestem pewien, ale nic nie widziałem. Ale skoro dmuchanie nic nie dało, to pewnie pęknięcie. W takim wypadku idzie cała płyta do wymiany ?

A może pokażesz zdjęcie w przyzwoitej jakości i będzie można to stwierdzić? Bo z fusów to wróżbita Maciej potrafi wróżyć.

Nie odświeżaj wątku bez sensu, tylko wrzuć zdjęcie.

Co do tego, czy cała płyta główna idzie do wymiany, to powinieneś wiedzieć - przecież działa. Dopóki nie będziesz chciał włożyć kości RAM do uszkodzonego slotu nie będzie potrzeby jej wymiany.

I nie wkładaj kości do uszkodzonego slotu, bo za którymś razem możesz mieć mniej szczęścia i rzeczywiście będziesz musiał wymieniać sprzęt.

ㅈㅈ.

Opublikowano

To co napisałeś jest bezsensowne dla mnie. Kiedy zakupiłem komputer nie wyjmowałem RAM'u, ani nawet nie zdejmowałem obudowy, to kiedy kliknąłem prawym na komputer>właściwości to obok Zainstalowana pamięć miałem 3,00 GB. Po tym, kiedy wyjąłem i włożyłem kości miałem już 2,00GB, więc zauważyłem, że cos jest nie tak. Zamieniłem kości, włączyłem komputer i miałem wtedy już tylko 1,00GB.

Opublikowano

On to bierze 300zł za godzinę wróżb taniej będzie kupić płytę jednak może odmieni ci życie i będziesz milionerem. nigdy nic nie wiadomo :rolleyes:

Ale nie warto dla 1gb ram zmieniać płyty lepiej kup 4gb wydajniej będzie xD

Tak, tylko płyta obsługuje RAM DDR2, nie 3. A z tego co mi wiadomo, to kość ramu 4GB jest tylko typu DDR3.

Opublikowano

Tak, mam tylko 2 sloty. Płyta główna firmy Asus (M2N68 PLUS). Nie mam za bardzo jak zobaczyć, ponieważ obok ram'u jest wiatrak. Ale tak na oko, to nie widzę, aby było coś złamane. A co jeśli jest te złamanie ? Jest możliwość naprawy. Jeszcze dziś wieczorem zdejmę wiatrak i przeczyszczę dokładnie piny skompresowanym powietrzem oraz sprawdzę czy jest coś złamane i dam edita.

Opublikowano

3 GB = 3 * 1000 * 1000 = 3000000 : 1024 = 2929,6875 czyli gdzieś tak około 2,9 GB

Co to za oszołomskie obliczenia? 

@topic

Na płycie głównej masz tylko 2 sloty? Może zerknij, czy ten uszkodzony nie jest gdzieś złamany, czy coś nie dostało się pomiędzy piny, ogólnie, szukaj uszkodzeń mechanicznych. I staraj się już niczego nie dotykać.

ㅈㅈ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...