Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zasilacz, a wydajność.

Deroez

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy jeśli mam zbyt słaby zasilacz, to czy oddziałowywuje to na wydajność podzespołów ? Posiadam zasilacz 400W firmy Logic. Tak, wiem. Jest on z czarnej listy zasilaczy i będę go wymieniał, bo wiem czym to grozi. Tylko mam pytanie. J.w. zapytałem czy oddziałowywuje to na wydajności np. procesora, karty graficznej. Bo mam procesor 4x 3,2ghz, 2gb ram i 1gb karty i nie wierzę, że te podzespoły wyciągają ledwie 120fps na najwyższych ustawieniach (kiedy nie ma graczy w polu widzenia). Więc moje pytanie jest proste. Czy słaby zasilacz oddziałowywuje na pracy podzespołów. Bardzo bym prosił o odpowiedź. Z góry dzięki.

258241432985440392180.png

Opublikowano

Nie, zasilacz nie ma wpływu na wydajność. Podaj dokładne modele tych podzespołów bo to, że karta ma 1gb to nic nie znaczy. Zresztą po co Ci więcej jak 60 fps skoro i tak tego nie zobaczysz?

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Opublikowano

No tak, ale chyba nie pomyślałeś, że nie gram tylko w jedną grę ... Jestem też graczem innych gier, na których 60fps za bardzo nie wchodzi. Dlatego pytam, bo nie wierzę, że ten sprzęt jest tak słaby. Na pewno zasilacz nie ma wpływu na wydajność ?

Opublikowano

No tak, ale chyba nie pomyślałeś, że nie gram tylko w jedną grę ... Jestem też graczem innych gier, na których 60fps za bardzo nie wchodzi. Dlatego pytam, bo nie wierzę, że ten sprzęt jest tak słaby. Na pewno zasilacz nie ma wpływu na wydajność ?

Na pewno zasilacz nie ma wpływu na wydajność. Może z łaski swojej podasz pełną specyfikację komputera i gry w których masz problemy?

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

Opublikowano

AMD Phenom II X4 955 BE bez OC
2 GB RAM, GoodRam

AMD HD 5450 1GB
Zasilacz Logic-400ATX (Do wymiany na prawdopodbnie Corsair 400W)

Gry, w których mam problemy, to m.in. FarCry 3 (Na low detalach + rozdziałka 800x600 się zacina), Borderlands 2 (Low detale + rozdziałka 800x600 się zacina).

Nie wiem, czy muszę podawać więcej gier. Wiem też, że karta graficzna jest ch*jowa, mimo to, że ma pamięć 1GB, ponieważ porównałem sobie moją, a Geforce GTX 560. Rezultaty są ogromne. Głównie w przepustowości, ponieważ GTX ma 128GB/s, natomiast AMD ma 14, więc różnica jest aż 9-cio krotna. Więc pewnie karta idzie do wymiany z tego wszystkiego ?

Opublikowano

Jeśli mam wymienić kartę, to i zasilacz, bo sama karta żre ok. 150W + procesor ok. 120W doliczyć do tego płytę, ram, chłodzenie itd. Czyli karta i zasilacz idą na 100% do wymiany ? Jeśli tak, to czy może być zasilacz Corsair 400W ?

Opublikowano

Jeśli mam wymienić kartę, to i zasilacz, bo sama karta żre ok. 150W + procesor ok. 120W doliczyć do tego płytę, ram, chłodzenie itd. Czyli karta i zasilacz idą na 100% do wymiany ? Jeśli tak, to czy może być zasilacz Corsair 400W ?

Tak zasilacz + karta do wymiany. Do tego zestawu starczy spokojnie taki: http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-series-450w-80plus-120mm-fan-cp-9020096-eu-649091/

KLIK!

Opublikowano

Okay, dzięki za udzielenie odpowiedzi i za podesłanie zasilacza. Jest nawet dosyć tani :) Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...