Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dokupienie RAM'u a FPS i płynność komputera.

091

Rekomendowane odpowiedzi

Bywalec
Opublikowano

Jako, że mój komputer ma już 4 lata i kupno nowego nie wchodzi w gre ($$) to pomyślałem nad dokupieniem trochę pamięci RAM.

Myślałem nad 4 lub 8 GB, stąd moje pytanie czy ta pamięć podniosłaby mi FPS w grach i płynność samego komputera? (o ile?)

Aktualnie w cs'ie mam:

200-300 fps

W lolu: ~60, jak jest jakiś fight ostry to spada do 15-20.

Karta graficzna : geforce gtx 550 ti

procek: amd phenom II x4 840 3.20 GHz

Aktualnie mam 4gb ram.

Opublikowano

Tutaj raczej przydałabysię wymiana grafiki niż dołożenie ramu, jeśli chcesz zwiększyć fps'y.

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Bywalec
Opublikowano

Tutaj raczej przydałabysię wymiana grafiki niż dołożenie ramu, jeśli chcesz zwiększyć fps'y.

A jaką karte musiałbym kupić żeby mieć te STAŁE 500 FPS w cs'ie na dr'ach?

Opublikowano

jak ci spadaja az tak fpsy w lolu, skoro ja na dwurdzeniowcu 3gb ram i gt 440 mam zawsze 50-60 na wysokich?

toz to niewytlumaczalne

tutaj by pomoglo przejscie na intela, ale to moja opinia

po co ci 500 w csgo skoro nawet tego nie ujrzysz? wszystko na low 800x600 i lecisz

­

Opublikowano

Jakim sposobem w lolu tak ostro spadają ci fpsy na takim sprzęcie? Ja mam o wiele gorszy procesor i trochę słabszą grafikę i utrzymuje mi na full detalach i rozdzielczości 45-60 fpsów. Myślę, że wina leży gdzieś w sterownikach, dysku lub czymś podobnym. Na lola sprzęt masz wystarczający,

@RobeM (czemu jak piszę @ up, to zmienia mi to na @ RobeM? o.O)

Mam Amd Athlon II X4 620 oc do 3.1. 

To nie wina AMD, bo mimo to mam gorszy procesor, a więcej fps.

Opublikowano

ciekawe co za idiota chce mieć 500 fps w grze i po co ??      jego mózg ledwo odróżni wszystko powyżej 60 FPS a nawet wyższe odświeżanie nic mu kompletnie w grze nie daje no chyba że używa bota

optymalne 60 do 100 jest jak najbardziej dobrym ustawieniem dla każdej gry

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Bywalec
Opublikowano

ciekawe co za idiota chce mieć 500 fps w grze i po co ??      jego mózg ledwo odróżni wszystko powyżej 60 FPS a nawet wyższe odświeżanie nic mu kompletnie w grze nie daje no chyba że używa bota

Wypraszam sobie, wasza zła interpretacja to nie moja wina.

W lolu mi wystarczy ~60 stałych FPS, a w cs 1.6 fps'y przekładają się na robienie BH i szybsze rozpędzanie się strefami, 500 jest najlepsza ilością i tylu potrzebuje.

Prosiłem o poradę w sprawie karty/RAM'u i mimo wszystko wolałbym odpowiedzi na ten temat niż wyzywanie mnie.

@ RobeM

Nie ma potrzeby od razu wyzywać od idiotów.

Uczeń
Opublikowano

do robienia bh w cs 1.6...

raczej to nie wina sprzetu, ja na slabszym wyciskalem 80fps w lolu, a dolozenie ramu nic tutaj nie da

Opublikowano

hmm 500fps w cs to bzdura. najlepiej jest mieć 300. w konsoli wpisujesz fps_max 300 czy jakoś tak, pamiętaj o wyłączeniu synch... pionowej możesz to też zrobić za pomocą komendy gl_vsync 0 ( w konsole ).

Nawet jakbyś miał te 500fps w cs to ciekawe czy masz monitor 500hz. Jak nie, to nie zobaczysz różnicy.

Jeśli chodzi o zwiększenie fps to w lolu polecam wyłączyć cienie. Natomiast do cs poszukać cfg które zwiększają fps, lub pobawić się ustawieniami.

Pozdrawiam

graphic.png

Bywalec
Opublikowano

Pomijając wszystko co napisałem, mam spadki FPS'ów w każdej grze, w cs'ie mam stałe 100, przy czym zdarza się spadek do ~30 na kilka sec, tak samo jest w lolu.

Prosiłem o wypowiedzi nt. karty lub RAM'u a oprócz pierwszej wszystkie inne odbiegają od tematu.

Opublikowano

Pomijając wszystko co napisałem, mam spadki FPS'ów w każdej grze, w cs'ie mam stałe 100, przy czym zdarza się spadek do ~30 na kilka sec, tak samo jest w lolu.

Prosiłem o wypowiedzi nt. karty lub RAM'u a oprócz pierwszej wszystkie inne odbiegają od tematu.

Zmiana karty da Ci więcej fps natomiast dokupienie ramu .... To zależy ile twoj system ciągnie i ile masz wolnego. Napisz ile masz zuzycia ramu (np 3.5 gb z 5gb )

Dodam jeszcze ze w dzisiejszych czasach minimum to 4gb ramu jesli chodzi o poprawne działanie systemu i większości gier . Jeśli masz 200zl warto było by kupić 1 kośc 8gb lub 2x 4gb.

graphic.png

Opublikowano

Głównie chodzi mi o to czy jak dokupie jeszcze 4 lub 8 GB to odczuje wzrost FPS w grach i przestaną być takie ich spadki czy potrzeba nowa karta graficzna.

Jak już wspomniałem, raczej celowałbym w nową grafikę, da Ci wiele więcej niż ram.

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

Opublikowano

spadki fps są wtedy kiedy konczy Ci się pamieć ram u cb widze ze masz 1 gb  bez odpalonych gier. To strasznie mało.

Polecam dokupić i mieć te 6gb/8gb w twoim przypadku

graphic.png

Opublikowano

@Nitex

Poleć od siebie jakąś karte pasującą do mojego komputera, nie chce drogiej, ale wolałbym mieć jednak trochę więcej fps.

Sprecyzuj budżet i podaj zasilacz.

KLIK!

Bywalec
Opublikowano

@ Nitex 

Gdzie mogę sprawdzić zasilacz?

Budżet nie duży, chciałem dokupić RAM bo jest nie drogi, do 500 zł, więcej raczej nie.

Opublikowano

@ Nitex 

Gdzie mogę sprawdzić zasilacz?

Budżet nie duży, chciałem dokupić RAM bo jest nie drogi, do 500 zł, więcej raczej nie.

Otwórz obudowę i spisz markę i model. Do 500zł wciśniesz ram i kartę, ale raczej z używek.

KLIK!

Opublikowano

@ Nitex

akyga ak b1-600

No to zasilacz też do zmiany. Bierz np. Corsaira VS450 i do tego jakąś używkę grafiki (nic konkretnego Ci nie polecę).

KLIK!

Bywalec
Opublikowano

@Nitex

No niestety tyle pieniędzy żeby wszystko zmienić nie mam.

Załóżmy, że zrobie formata, to jest sens mimo wszystko dokupić te 4 GB RAM'u lub 8?

@RobeM

A format coś pomoże?

Bywalec
Opublikowano

@Nitex

Na pewno zasilacz nie uciągnie? 

Wymieniany był rok temu...

Bo raczej w budżecie 500 zł nie zmieszcze karty i zasilacza?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...