Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki sprzęt wybrać ?

Valky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, mam dylemat.

Chcę kupić komputer stacjonarny bo laptop aktualny jest zbyt słaby jak na moje wymagania.

Byłem dzisiaj w sklepie komputerowym i upatrzyłem sobie dwa PC, które by mi pasowały cenowo jak i konfiguracją .

Który polecacie wybrać i czy wgl warto kupić coś z tego?

1 :

ACE AS TC-605

Intel i5-4460

Nvidia GTX745- 4GB Garfika

8GB Ramu 

2 TB dysk twardy

Windows 8.1 (bez znaczenia)

CENA  :   666 Euro (mieszkam w Niemczech) 

2. 

ACE ATC-605 

Intel i7-4770

Nvidia GT6201 1 GB grafika

1 TB dysk

Windows 8.1

CENA :

599 Euro 

Komputer będzie do gier jak i do pracy przy montażu filmu / grafika .

Ja wybrałbym pierwszą opcję, tylko czy ten sprzęt jest wart tych pieniędzy ? ;) 

1363095337-U286162.png

Opublikowano

Przecież to są jakieś gotowce, a gotowce = syf i brud. Podaj swój budżet i złoży się coś o wiele lepszego. Na pewno masz tam w Niemczech taką stronę gdzie ci złożą komputer, więc z tym nie powinno być problemu.

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Opublikowano

Przecież to są jakieś gotowce, a gotowce = syf i brud. Podaj swój budżet i złoży się coś o wiele lepszego. Na pewno masz tam w Niemczech taką stronę gdzie ci złożą komputer, więc z tym nie powinno być problemu.

Wiem, że gotowce raczej do dobrych i tanich nie należą, ale myślałem, że tamten wybór był dobry ;) 

Mój budżet to powiedzmy 1000 Euro za zestaw (stacja, monitor[duży], mysz, klawiatura... głośniki posiadam swoje ) 

Za 5 dni jadę do Polski, czy jestem wstanie złożyć sprzęt w jakimś sklepie komputerowym, z tych propozycji, które mi podacie? :)  Czy może lepiej kupić całość online?

http://www.morele.net/inventory/info/l7hAh1/ + Windows z allegro. Nie wiem ile masz max do wydania i ile by to kosztowało w Niemczech, ale ten zestaw powinien być ok.

Fajny, i całkiem tanio... ;) ponawiam pytanie, czy z tymi danymi jestem wstanie złożyć sprzęt w jakimś sklepie ? (Miasto Wrocław, więc raczej o sklepy nie ciężko).

1363095337-U286162.png

Opublikowano

Morele ma sklep we Wrocku. Jak masz 4k to gtx 970 obowiązkowo :)

Edit: Na czym Ci najbardziej zależy? Na wydajności, jakości sprzętu? Wolisz lepszy monitor kosztem podzespołów? Myszka i klawiatura ma być z wyższej półki?

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

Morele ma sklep we Wrocku. Jak masz 4k to gtx 970 obowiązkowo :)

Mów po ludzku :D

Możesz podać przykład znów w linku ? 

Skoro ten sklep ma siedzibę we Wrocławiu to chyba się tam niedługo przejadę   ;)

// 

Sprzęt ma być wydajmy ale niekoniecznie gry muszą chodzić na maks wymaganiach, bo posiadam playstation i raczej tam gram... aczkolwiek jest dużo gierek, które uwielbiam a są tylko na pecety, na komputerze pracuję w sony vegas i photoshopie. 

Obudowa, mysz i klawiatura nie muszą być z górnej półki (klawiatura nie kwadraciak ... xD ), windowsa posiadam w domu.

Monitor chciałbym,żeby był spory i dobry ;) ( bez przesady) 

1363095337-U286162.png

Opublikowano

http://www.morele.net/inventory/info/8fz2Nm/ Duży monitor to znaczy jaki, 24 styknie? Masz to zestaw o dość dobrej jakości, cichy i wydajny. Zostaje Ci 200 zł na myszkę i klawiaturę a na tym się nie znam :D

W tym zestawie podałem standardowy monitor 16:9 ale ja bym Ci polecił monitorek panoramiczny np. ten: http://www.morele.net/monitor-lg-25um65-25um65-p-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-636228/

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

Mów po ludzku :D

Możesz podać przykład znów w linku ? 

Skoro ten sklep ma siedzibę we Wrocławiu to chyba się tam niedługo przejadę   ;)

// 

Sprzęt ma być wydajmy ale niekoniecznie gry muszą chodzić na maks wymaganiach, bo posiadam playstation i raczej tam gram... aczkolwiek jest dużo gierek, które uwielbiam a są tylko na pecety, na komputerze pracuję w sony vegas i photoshopie. 

Obudowa, mysz i klawiatura nie muszą być z górnej półki (klawiatura nie kwadraciak ... xD ), windowsa posiadam w domu.

Monitor chciałbym,żeby był spory i dobry ;) ( bez przesady) 

jak duzo pracujesz w sony vegasie i photoshopie?

wstepnie

http://www.morele.net/inventory/info/93FhMG/

i7 4,4 turbo (jak by ci nie starczalo to kiedys dokupisz chlodzenie i cisniesz jak najwiecej)

8gb ram (w przyszlosci mozesz dokupic)

dysk ssd 120gb

dobra plyta umozliwiajaca oc

dobrze wykonana i przewiewna obudowa

gtx 760 ktora pozwoli co pograc we wszystkie tytuly w full hd

dobry monitor w dobrej cenie (mam i polecam)

Opublikowano

http://www.morele.net/inventory/info/8fz2Nm/ Duży monitor to znaczy jaki, 24 styknie? Masz to zestaw o dość dobrej jakości, cichy i wydajny. Zostaje Ci 200 zł na myszkę i klawiaturę a na tym się nie znam  :D

W tym zestawie podałem standardowy monitor 16:9 ale ja bym Ci polecił monitorek panoramiczny np. ten: http://www.morele.net/monitor-lg-25um65-25um65-p-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-636228/

Co to za monitor... nie, nie... jakiś nieznanych mi mark nie kupię ;/ Wybiorę sam jakiegoś samsunga ;)

Oprócz tego małego problemu, to reszta podoba mi się. 

Jutro zadzwonię do tego sklepu i zapytam się jak to wygląda z kupnem na miejscu, i jaki czas oczekiwania... bo urlop mam krótki ;/ 

Czy na tym sprzęcie w aktualne gry jakie wyszły, jestem wstanie "normalnie" pograć? 

jak duzo pracujesz w sony vegasie i photoshopie?

wstepnie

http://www.morele.net/inventory/info/93FhMG/

i7 4,4 turbo (jak by ci nie starczalo to kiedys dokupisz chlodzenie i cisniesz jak najwiecej)

8gb ram (w przyszlosci mozesz dokupic)

dysk ssd 120gb

dobra plyta umozliwiajaca oc

dobrze wykonana i przewiewna obudowa

gtx 760 ktora pozwoli co pograc we wszystkie tytuly w full hd

dobry monitor w dobrej cenie (mam i polecam)

Mocny dziad... ;) 

Monitor również mi nie odpowiada, ale to najmniejszy problem :) 

1363095337-U286162.png

Opublikowano

Co to za monitor... nie, nie... jakiś nieznanych mi mark nie kupię ;/ Wybiorę sam jakiegoś samsunga ;)

Oprócz tego małego problemu, to reszta podoba mi się. 

Jutro zadzwonię do tego sklepu i zapytam się jak to wygląda z kupnem na miejscu, i jaki czas oczekiwania... bo urlop mam krótki ;/ 

Czy na tym sprzęcie w aktualne gry jakie wyszły, jestem wstanie "normalnie" pograć? 

Mocny dziad... ;)

Monitor również mi nie odpowiada, ale to najmniejszy problem :)

Te monitory teraz gniotą wszystkie inne ;) Poczytaj sobie o przereklamowanych szajsungach... Tam jest stosowane celowe postarzanie produktu czyli robione jest to tak by się psuło zaraz po gwarancji ;D Jak nazwy tych monitorów tak bardzo Ci nie odpowiadają to pozostaje LG i BenQ, nie żaden samsung xD

@Maczak a zasilacz to gdzie? SSD i ta i7 bez chłodzenia? Pewnie że można dokupić w przyszłości ale po co sprzęt ma się teraz marnować, tym bardziej że rynek komputerowy jest ciągle w ruchu. Do tego on chce jeszcze myszkę i klawiaturę a ty wyleciałeś poza budżet.

4008f620557c76b9gen.jpg
Uczeń
Opublikowano

Te monitory teraz gniotą wszystkie inne ;) Poczytaj sobie o przereklamowanych szajsungach... Tam jest stosowane celowe postarzanie produktu czyli robione jest to tak by się psuło zaraz po gwarancji ;D Jak nazwy tych monitorów tak bardzo Ci nie odpowiadają to pozostaje LG i BenQ, nie żaden samsung xD

@Maczak a zasilacz to gdzie? SSD i ta i7 bez chłodzenia? Pewnie że można dokupić w przyszłości ale po co sprzęt ma się teraz marnować, tym bardziej że rynek komputerowy jest ciągle w ruchu. Do tego on chce jeszcze myszkę i klawiaturę a ty wyleciałeś poza budżet.

tego i7 nei trzeba szybko podkrecac bo ma turbo do 4.4, ale fakt zasilacza nie dal :D

Opublikowano

Dobra dzięki ludzie za kilka propozycji, mam jeszcze jedno pytanko. 

Jeśli zdecydowałbym się na kupno nowego laptopa zamiast PC stacjonarnego co byście polecili ? 

Cena do: 1500 Euro ? (Narzeczona zmieniła mój budżet ... ale prezentu na święta nie będzie ;p)

Wymagania : Duży wyświetlacz. 

PS. darować sobie posty "wybierz stacjonarnego" ... ja tylko pytam "co by było gdyby"  ;)

1363095337-U286162.png

Opublikowano

Pewnie coś takiego http://www.morele.net/laptop-msi-gt70-dominator-pro-2pe-1675xpl-655020/. Za 6 koła będziesz miał już Stacjonarkę z i7 do OC i gtx 970.

// Euro jest coś ponad 4zł czyli zostanie Ci na myszkę i klawiaturę: http://www.morele.net/inventory/info/8xQQyu/ Bardzo szybkie kości ram 2x8 ( w przyszłości możesz dokupić kolejne ), super płyta główna z97 od MSI, mocna i7 do OC, chłodzenie CPU średniej dość klasy, najbardziej opłacalna karta graficzna GTX 970 od ASUS'a, wyciszana obudowa, mocny zasilacz 630W (zapas w chooj),  nie dałem SSD bo brakło hajsu, ale zawsze możesz kupić mniej ramu na start lub tańszy monitor. Monitor dałem przykładowy, jak Ci się nie podoba możesz go wymienić :)

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

Jest już w edytowanym poście wyżej ;)

Nie zauważyłem  ;) 

Dziękuję bardzo za pomoc, wydrukowałem sobie Twoje propozycję i jak tylko będę we Wrocławiu przejadę się do tego sklepu i zapytam co i jak.

SSD dokupię na pewno, zmienię również monitor bo ten wygląda jak kosmita.... ;d 

Łap kilka laików  ;) 

Temat do zamknięcia.

1363095337-U286162.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...