Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Upgrade PC

Mr.Cukier

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!
To jest mój obecny komputer:

CPU: Core 2 duo e6400 @ 2,8Ghz
GPU: HD7770 gigabyte 1gb, wersja oc
RAM: 4gb ddr2
Zasilacz: Fortron 400w
MOBO: GA-P31-S3G
DYSK: WD 1TB

Chciałbym troszke ulepszyc ten komputer, zeby pograć sobie np. w bf4. Do wymiany mam cpu,mobo,ram,zailacz + jeszcze jakaś fajna obudowa.
Przeznaczę na to ok.1500zł (maxymalnie, najlepiej coś poniżej tej kwoty). Ramu musi być 8gb,  mam taki cooler: Noctua NH-U12DO A3 (będzie on dobry?). Procesor możliwie z jaknajnowszą postawką.
Jaki procesor: amd czy intel? Ten zasilacz da radę, czy lepiej wymienić? Mogę go wymienić ale jeśli jest ok to lepiej zostawić i więcej kasy dorzucić do np. procesora.
Zresztą co ja będę Wam mówić, ma to być pc do gier :) 

Z góry dziękuję i czekam na odpowiedzi!

Zrobi mi ktoś sygnaturę i avatar(prosze o kontakt na PW)? - nagradzam lajkami!!! 

Opublikowano

Dzięki, złożycie mi jeszcze jakiś zestaw do biura? Najlepiej w leżącej (chciałbym, żeby była mała) obudowie.

Zrobi mi ktoś sygnaturę i avatar(prosze o kontakt na PW)? - nagradzam lajkami!!! 

Opublikowano

Budżet?

Procesor: Intel Core i5 4690

Płyta główna: MSI B85-G43

Zasilacz: Thermaltake 530W

RAM: Crucial Ballistix 8 GB

Karta Graficzna: MSI GTX 770

Dysk SSD: Plextor 128 GB M6S

Opublikowano

Budżet?

Trudno powiedzieć, to ma być komputer do biura więc nie potrzeba czegoś super dobrego. Myślę, że ok. 1500zł. Musi być opcja złożenia komputera w sklepie lub podajcie jakiegoś gotowca.

Opublikowano

Do biura wystarczy - http://www.morele.net/inventory/info/U1KGWy/

Komputer będzie szybko chodził dzięki SSD zamiast HDD.

Jeśli 120 GB miejsca na dysku to dla ciebie za mało to dodaj ten dysk 500 GB - http://www.morele.net/dysk-seagate-dysk-seagate-barracuda-3-5-500gb-sata-iii-7200rpm-16mb-ncq-st500dm002-promocja-407545/

Opublikowano

Do biura wystarczy - http://www.morele.net/inventory/info/U1KGWy/

Komputer będzie szybko chodził dzięki SSD zamiast HDD.

Jeśli 120 GB miejsca na dysku to dla ciebie za mało to dodaj ten dysk 500 GB - http://www.morele.net/dysk-seagate-dysk-seagate-barracuda-3-5-500gb-sata-iii-7200rpm-16mb-ncq-st500dm002-promocja-407545/

Nie trzeba lepszego procesora?

Opublikowano

Nie trzeba lepszego procesora?

A co będziesz coś wymagającego robił?

Czy tylko internet, podstawowe programy itp?

Opublikowano

A co będziesz coś wymagającego robił?

Czy tylko internet, podstawowe programy itp?

Internet/podstawowe programy, ale jeśli lepszy procesor będzie kosztował np.30/40zł więcej to nie jest to żadna różnica, a szybszy procesor się w przyszłości przyda. Opłaca się ładować kasę w ten dysk SSD bo myślę, że zwykły 1TB HDD wystarczy.

Mam jeszcze pytanie do mojego komputera z 1 posta: czy opłaca się włożyć tam core 2 quad i podkręcić go do granic możliwości? Da to jakiś rezultat? Bo quady są raczej tanie, a chyba nie będę grał w bardzo wymagające gry, tylko przy jednej grze jak jest duża ilość osób ze mną gra (25) to mam straszne spadki fpsów i może 4rdzeniowiec to załatwi. Konkretnie tu chodzi o grę world of warcraft.

Opublikowano

Internet/podstawowe programy, ale jeśli lepszy procesor będzie kosztował np.30/40zł więcej to nie jest to żadna różnica, a szybszy procesor się w przyszłości przyda. Opłaca się ładować kasę w ten dysk SSD bo myślę, że zwykły 1TB HDD wystarczy.

Lepszy procesor (i3) kosztuje jakieś 200zł więcej. SSD jest dużo szybszy od zwykłego HDD, gwarantuję że po korzystaniu z komputera z SSD nie będziesz chciał nigdy już używać HDD :D

Opublikowano

Lepszy procesor (i3) kosztuje jakieś 200zł więcej. SSD jest dużo szybszy od zwykłego HDD, gwarantuję że po korzystaniu z komputera z SSD nie będziesz chciał nigdy już używać HDD :D

Czyli ten pentium będzie dobry? Opłaca się pakować w tego i3?

Opublikowano

Czyli ten pentium będzie dobry? Opłaca się pakować w tego i3?

Ten pentium będzie dobry do podstawowych zastosowań, nie ma co się pchać w i3 do przeglądania internetu i pakietu biurowego.

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Opublikowano

Ten pentium będzie dobry do podstawowych zastosowań, nie ma co się pchać w i3 do przeglądania internetu i pakietu biurowego.

Jeszcze potrzeba mi system windows 7 do tego komputera no i najlepiej jakby był dysk 1tb, dysk ssd odpuszczę sobie.

Jeśli możecie to złóżcie mi taki zestaw na morele z uwzględnieniem moich zmian.

Opublikowano

Jeszcze potrzeba mi system windows 7 do tego komputera no i najlepiej jakby był dysk 1tb, dysk ssd odpuszczę sobie.

Jeśli możecie to złóżcie mi taki zestaw na morele z uwzględnieniem moich zmian.

W takim razie zestaw Dinka po modyfikacjach będzie wyglądać tak: http://www.morele.net/inventory/info/5T9eJM/

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Opublikowano

W takim razie zestaw Dinka po modyfikacjach będzie wyglądać tak: http://www.morele.net/inventory/info/5T9eJM/

Myślę, że sprawę z tym kompem mamy załatwiona.

Teraz jeszcze to:

Mam jeszcze pytanie do mojego komputera z 1 posta: czy opłaca się włożyć tam core 2 quad i podkręcić go do granic możliwości? Da to jakiś rezultat? Bo quady są raczej tanie, a chyba nie będę grał w bardzo wymagające gry, tylko przy jednej grze jak jest duża ilość osób ze mną gra (25) to mam straszne spadki fpsów i może 4rdzeniowiec to załatwi. Konkretnie tu chodzi o grę world of warcraft.

Opublikowano

quadow nie, ale xeony tak

nie dosc ze lepiej sie podkrecaja, to sa tansze, zwykle wiecej cache 

chyba ze nie chcesz sie bawic w wycinaniu zabkow na plycie i wygrywanie mikrokodow do biosa lub samego biosa to q6600 jest rozsadna  propozycja (ale odpowiednik xeon tego procesora i tak jest tanszy)

­

Opublikowano

quadow nie, ale xeony tak

nie dosc ze lepiej sie podkrecaja, to sa tansze, zwykle wiecej cache 

chyba ze nie chcesz sie bawic w wycinaniu zabkow na plycie i wygrywanie mikrokodow do biosa lub samego biosa to q6600 jest rozsadna  propozycja (ale odpowiednik xeon tego procesora i tak jest tanszy)

No, ale tego xeona nie widze na liscie obslugiwanych precesorow do tej plyty glowniej. Ogolnie to mozna tu wlozyc najszybszy procesor z obslugiwanych. Nie mam zamiaru nic grzebać, chciałem go tylko podkręcić jeśli nie będzie mi odpowiadała wydajność. 

Co do tego quada: czemu akurat q6600? Przecież są szybsze wersje tego procesora.

https://www.youtube.com/watch?v=IRROUneYRcE - tutaj koleś gra na fullhd medium w 45-70 fps (tak pisze) tylko nie wiem czy nie ma czasem karty 2gb, nawet jeśli są to prawdziwe informacje (chodzi mi tu o fpsy) :D

Opublikowano

No, ale tego xeona nie widze na liscie obslugiwanych precesorow do tej plyty glowniej. Ogolnie to mozna tu wlozyc najszybszy procesor z obslugiwanych. Nie mam zamiaru nic grzebać, chciałem go tylko podkręcić jeśli nie będzie mi odpowiadała wydajność. 

Co do tego quada: czemu akurat q6600? Przecież są szybsze wersje tego procesora.

https://www.youtube.com/watch?v=IRROUneYRcE - tutaj koleś gra na fullhd medium w 45-70 fps (tak pisze) tylko nie wiem czy nie ma czasem karty 2gb, nawet jeśli są to prawdziwe informacje (chodzi mi tu o fpsy) :D

jeslii masz zamiar isc w oc to nie ma sensu brac innych procesorow (sa po prostu za drogie by byly oplacalne), a i tak podkreci sie tyle samo co q9300 (dalej nie wiem), xeon na tej plycie polega na zamontowaniu adaptera na procesorze, wycieciu 2 plastikow  na plycie i wgraniu mikrokodow do biosa

przyklad: E5450 ktory odpowiada q9650 kosztuje ok. 200zl gdzie ten drugi ok. 350zl

przemysl co bardziej jest oplacalne, albo xeon, albo q6600 (to juz lepiej szukac okazji na sandy bridge jakiejs i5 i plyty do 400/600zl, lub pierwsza generacje i5/i7 ma sie za 400zl z plyta) 

­

Opublikowano

jeslii masz zamiar isc w oc to nie ma sensu brac innych procesorow (sa po prostu za drogie by byly oplacalne), a i tak podkreci sie tyle samo co q9300 (dalej nie wiem), xeon na tej plycie polega na zamontowaniu adaptera na procesorze, wycieciu 2 plastikow  na plycie i wgraniu mikrokodow do biosa

przyklad: E5450 ktory odpowiada q9650 kosztuje ok. 200zl gdzie ten drugi ok. 350zl

przemysl co bardziej jest oplacalne, albo xeon, albo q6600 (to juz lepiej szukac okazji na sandy bridge jakiejs i5 i plyty do 400/600zl, lub pierwsza generacje i5/i7 ma sie za 400zl z plyta) 

Sam nie wiem co z tym xeonem, nie będę się raczej bawił w zmianę podstawki (na i5) bo taki procesor wystarczy mi do wowa :>

Nie mówię, że na 100% będę kręcił ten procesor, jeśli będzie za wolny to go podkręcę... proste. Jeśli ten quad naprawi moje problemy z fpsami to nie będę się nawet zastanawiał. 

Pytanie tylko którą wersję tego quada wybrać?

Opublikowano

Ref

No więc wymieniać ten procesor na quada? Opłaca się? Tylko którą wersję brać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...