Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka pytań do speców [upgrade sprzętu] :)

Sypmen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Pragnę wymienić kilka elementów mojego komputera i chciałem poprosić Was o pomoc/rady w tej kwestii.

Posiadam taki sprzęt:

-Intel Core i5-3570 3,4 GHz 6MB cache s. 1155 Box
-MSI Z77A-G43 Intel z77 LGA 1155

-GeForce GTX 780ti MSI 3GB Twin Frozr Gaming

-Kingston HyperX 2x8GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL10 Red KHX16C10B1RK2/16x
-LG DVD Recorder GH24NS95 Sata Black Oem
-Seagate ST1000DM003 1TB SATA III 64 MB
-Seasonic 850KM Active PFC F3 (80 plus gold 850W)

-Gram na Asusie vg248qe 144 Hz

1. Jaki procek polecacie? Myślałem nad 4690k oraz 4790k (zastanawiam się czy różnica jest na tyle znacząca żeby płacić więcej za i7) ale jestem otwarty na inne propozycje ;)

2. Jaką płytkę? tu z kolei MSI Z97 Gaming 5, 7 lub Asus Z97 Maximus VII Impact ale oczywiście czekam na inne propozycje gdyż specem nie jestem.

3. Czy powinienem wymienić RAMy na jakieś o szybszym taktowaniu? Czy będzie to miało przełożenie na jakość grania?

4. Jakie chłodzenie do procka polecacie i czy powinienem zainwestować w semi wodne?

5. Chcę również dorzucić dysk SSD na system i myślałem nad Crucialem SSD MX100 wersją 256 lub 512, co sądzicie?

6. Obudowa także idzie do wymiany, czy możecie polecić mi jakaś która pomieści bebechy mojego kompa oraz będzie dobrze chłodzona (pytanie bonusowe, jeśli nie macie czasu to śmiało je pomińcie)

Dodam, że jest to komp przeznaczony do gejmingu, w przyszłości chcę go troszkę podkręcić a mój fundusz opiewa na ~4000 zł

Mam nadzieję, że poruszyłem wszystkie nurtujące mnie kwestie, jeżeli macie jakieś dodatkowe sugestie to chętnie ich wysłucham

Liczę na Wasze wsparcie i pozdrawiam! :)

Opublikowano

1. Jaki procek polecacie? Myślałem nad 4690k oraz 4790k (zastanawiam się czy różnica jest na tyle znacząca żeby płacić więcej za i7) ale jestem otwarty na inne propozycje ;)Jeśli koniecznie chcesz zmieniać to 4690k wystarczy.

2. Jaką płytkę? tu z kolei MSI Z97 Gaming 5, 7 lub Asus Z97 Maximus VII Impact ale oczywiście czekam na inne propozycje gdyż specem nie jestem. MSI Z97-G43 będzie okej do kręcenia tego procka.

3. Czy powinienem wymienić RAMy na jakieś o szybszym taktowaniu? Czy będzie to miało przełożenie na jakość grania? Nie, da ci to kilka fps więcej czyli realnie nic.

4. Jakie chłodzenie do procka polecacie i czy powinienem zainwestować w semi wodne?

5. Chcę również dorzucić dysk SSD na system i myślałem nad Crucialem SSD MX100 wersją 256 lub 512, co sądzicie? Popatrz sobie na jakieś plextory :)

6. Obudowa także idzie do wymiany, czy możecie polecić mi jakaś która pomieści bebechy mojego kompa oraz będzie dobrze chłodzona (pytanie bonusowe, jeśli nie macie czasu to śmiało je pomińcie) Jak szaleć to szaleć :)http://www.morele.net/obudowa-nzxt-obudowa-phantom-630-biala-ca-ph630-w1-552659/

Procesor: Intel Core i5 4690

Płyta główna: MSI B85-G43

Zasilacz: Thermaltake 530W

RAM: Crucial Ballistix 8 GB

Karta Graficzna: MSI GTX 770

Dysk SSD: Plextor 128 GB M6S

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...