Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pretoria

Edgar554

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"[...] odgrywaniu swojej postaci. Nie wprowadzamy czatu OC i OCC bo naszym zdaniem jest to nie potrzebne"

Co to kur*** znaczy czat OC i OCC ? Wypowiadasz sie na temat RolePlayu, czy mówisz o pluginie jakimś ? Bo jeżeli o Roleplayu to nawet nie pisz takich bzdur jeżeli nie umiesz poprawnie napisać skrótu, a jeżeli chodzi o plugin to sory bo sie nie znam na plikach owych.

"Jak ktoś wiejak poprawić to tło białe to proszęo kontakt (bo to nie jest wina grafiki)"  -  To jest wina grafiki, bo wielce grafik nie raczył pod *sztuczny papier na którym są literki napisane* takiego czegoś jak Przezroczysta Warstwa to by było bez białego tła, a tak to na warstwę tła wrzucony jest kolor biały a nie przezroczysty, dziekuje dobranoc.

zu439g.jpg

Opublikowano

1. Tak to mój błąd. Chodziło mi o czat IC i OOC czyli "In Character" i "Out Of Character" zaraz to poprawie.

2. I tu się mylisz. Grafika ma maskę przezroczystości.

3/ Nie uważam się za "Wielce Grafika"

4. Cebuloza? nie wiem jak to inaczej nazwać. Lepiej zachować się jak cebulak niż grzecznie zwrócić uwagę na błąd, tak?

Opublikowano

Nie wiem co nazywasz cebulozą ale ja to wezmę za mą arogancje :D

Wybacz ale bardzo mnie to wkurwiło jak powiedziałeś że nie potrzebne są czaty ic i ooc wgl nie wiedząc jak sie to pisze i tyle.

zu439g.jpg

Opublikowano

No zapowiedź całkiem fajnie, grafika według mnie nawiązuje do Anno, nawet spoko wyszło :).

Poza tym, że jest jeden błąd - nie ma przecinka, ale jest całkiem spoko. Hehe :p

No nic, pozostaje tylko czekać bo zapowiada się fajnie, fabuła okey. Pożyjemy, zobaczymy czy coś z tego wyjdzie.

50  -  100   200  -  300  -  400  -  500  -  600  -  700  -  800  -   900  -   1000

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngUlfric9000 Zastanawiamy się nad systemem monetarnym w postaci przedmiotów. Czyli pieniądze w grze były by namacalne. Co tworzy fajną podstawę do kradzieży kieszonkowej. :) Screeny z serwera na pewno się pojawią w najbliższym czasie.

Opublikowano

Screeny już są na fanpage'u!
Co do systemu walk pomiędzy nacjami będzie się on dzielił na 2 typy:

- Poboczne

- Główne

1. Poboczne:

Wyprawy na wrogą nacje, napady na małe wioski. Nie wymagają autoryzacji administracji.

2. Główne:

Wyprawy na większe wsie/zamki graniczne. Wymagana autoryzacja administracji i przynajmniej 2 dni na przygotowanie dla obu nacji. Dozwolony grief, armaty, podpalenia (tu musi być dostępna administracja żeby komuś nie przyszło do głowy spalić któryś las) :)

Ponownie zapraszam na naszego fanpage'a gdzie pojawiły już się screeny z zamku królewskiego ludzi oraz mapa świata Pretorii.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngUlfric9000 Zastanawiamy się nad systemem monetarnym w postaci przedmiotów. Czyli pieniądze w grze były by namacalne. Co tworzy fajną podstawę do kradzieży kieszonkowej. :) Screeny z serwera na pewno się pojawią w najbliższym czasie.

Tylko potem ciężko zintegorować fizyczną walutę z wirtualną, która np jest potrzebna przy kupnie działek czy zakładaniu miast. Jak zamierzacie to rozwiązać?

2cy5dna.jpg
Opublikowano

@1361622928-U485574.pngUlfric9000

Nie jest to jakoś szczególnie trudne, poza tym na kilku serwerach już coś takiego istnieje. 

Co do samego serwera. Pomysł chyba oklepany z każdej strony, ale może to i dobrze? Ludzie się przyzwyczaili to prostych i powszechnych rozwiązań, a nie ukrywajmy że większą częścią społeczności mc są młodsi gracze, ale jakby nie patrzeć młody wiek = mała "inteligencja", dlatego ilość graczy na pewno nie będzie można przełożyć pod jakość. Dlaczego tak zawile piszę? Dlatego:

Co do systemu walk pomiędzy nacjami będzie się on dzielił na 2 typy:

- Poboczne

- Główne

Wojny kontrolowane przez administrację są jedynymi z najtrudniejszych pod względem organizacyjnym, a jak do tego dojdą "rozpuszczeni gracze" to nic z tego dobrego raczej nie wyniknie. 

Sprawą kolejną jest ilość samej administracji, ja tam nie wnikam jakie u was struktury i podziały obowiązków są, ale z doświadczenia wiem, że jak do pełnienia jakiejś funkcji jest za dużo osób, to potem ci, którzy je pełnią się nudzą, a powszechnie wiadomo że nuda przyczyną głupich pomysłów, a to się odbija a reputacji serwera. 

Względem reszty to widzę, że zbytnio nie przywiązujecie wagi do fabuły, a wiec śmiem twierdzić, że serwer to będzie pusta nawalanka. Jeżeli się zaś mylę to rada dla was - najpierw fabuła, potem mapa, inaczej będzie to wyglądało w taki sposób, że mapa skończona, a fabuła będzie doklejana na siłę.

Mimo to życzę sukcesów i pozdrawiam!

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

@"Pitbull !"

Co do samego serwera. Pomysł chyba oklepany z każdej strony,

Staramy się wymyślić coś autorskiego, ale jest tyle ludzi na świecie że czasami ciężko ;) Chociaż przyznam że ostatnio nie widziałem dobrego serwera RPG. My postaramy się to zmienić. Serwer ma być dla graczy a nie dla nas dlatego o ważne aspekty gry chcemy pytać graczy.

ukrywajmy że większą częścią społeczności mc są młodsi gracze, ale jakby nie patrzeć młody wiek = mała "inteligencja", dlatego ilość graczy na pewno nie będzie można przełożyć pod jakość.

Jeżeli chodzi o graczy młodszych to jesteśmy jak najbardziej otwarci. Chcemy dać miły i przyjemny serwer wszystkim graczom którzy tylko zechcą na niego zawitać.

Wojny kontrolowane przez administrację są jedynymi z najtrudniejszych pod względem organizacyjnym, a jak do tego dojdą "rozpuszczeni gracze" to nic z tego dobrego raczej nie wyniknie. 

Jeżeli chodzi o wojny kontrolowane przez administracje. z Tym też nie ma problemu. Administracja w tym składzie co jest powinna poradzić sobie z takimi eventami. Nie wiem co rozumiesz za pojęciem "Rozpuszczeni" ale wiem że głównym środkiem masowej selekcji graczy jest podanie na whiteliste. 

Sprawą kolejną jest ilość samej administracji, ja tam nie wnikam jakie u was struktury i podziały obowiązków są, ale z doświadczenia wiem, że jak do pełnienia jakiejś funkcji jest za dużo osób, to potem ci, którzy je pełnią się nudzą, a powszechnie wiadomo że nuda przyczyną głupich pomysłów, a to się odbija a reputacji serwera. 

U nas taka sytuacja nie ma prawa się zdarzyć. Jesteśmy zgraną paczką znamy się już dobre kilka lat. Taka ilość administracji jest w tym przypadku wręcz potrzebna żeby odciążyć właściciela serwera dlatego podzielilśmy się na dwójki które będą kontrolować poszczególne nacje oraz jedną osobę która zajmie się stroną techniczną  serwera.

Względem reszty to widzę, że zbytnio nie przywiązujecie wagi do fabuły, a wiec śmiem twierdzić, że serwer to będzie pusta nawalanka. Jeżeli się zaś mylę to rada dla was - najpierw fabuła, potem mapa, inaczej będzie to wyglądało w taki sposób, że mapa skończona, a fabuła będzie doklejana na siłę.

Fabuła powstała jako pierwsza i mapa jest od początku robiona pod nią. Więc tutaj myślę że cały serwer będzie doskonale pasował pod fabułę.

Pozdrawiam,

Edgarsz.

PS: Ponownie zapraszam na nasz fanpage ;) Każde polubienie czy komentarz motywuje nas do dalszej pracy. :)

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngUlfric9000Nie jest to jakoś szczególnie trudne, poza tym na kilku serwerach już coś takiego istnieje.  Co do samego serwera. Pomysł chyba oklepany z każdej strony, ale może to i dobrze? Ludzie się przyzwyczaili to prostych i powszechnych rozwiązań, a nie ukrywajmy że większą częścią społeczności mc są młodsi gracze, ale jakby nie patrzeć młody wiek = mała "inteligencja", dlatego ilość graczy na pewno nie będzie można przełożyć pod jakość.
 Oklepanych pomysłów to więcej można znaleźć na scenie RPG Minecraft. Chociaż czasem bywa tak, że niektóre serwery po prostu kopiują cudze oryginalne rozwiązania. Postępowanie bardzo typowe tam, gdzie ludzie zakładający serwer nie są w stanie pokazać własnych pomysłów. Bo ich nie ma. Dlatego stają się wtórnymi odtwórcami czyichś koncepcji. Nie będe konkretnie wskazywał, ale ci którzy się orientują w serwerach RPG będą wiedzieć o czym mówię.Natomiast bardzo zabawne jest to, jak właśnie od ilości graczy uzależnia się tą enigmatyczną "jakość" serwera. Spotkałem się z podejściem, że im więcej graczy tym serwer lepszy. No cóż, w przypadku serwerów RPG akurat tak nie jest.
2cy5dna.jpg
Opublikowano

@1361622928-U485574.pngUlfric9000 Rzeczywiście. W przypadku serwerów RPG nie liczy się ilość graczy a ich jakość. Co nie zmienia faktu, że chyba każdemu właścicielowi/administratorowi który mocno angażuje się w serwer robi się miło jak gra na nim dużo graczy i serwer się im podoba.

Zapraszam na naszą stronę: pretoriarpg.pl  - Jeszcze trochę tam się pozmienia, ale niedługo powinniśmy ją skończyć. 

Opublikowano

@Up 

Przepraszam, że tak długo nie odpowiadałem ale mieliśmy nawał pracy...

Tak będą narzucone limity graczy. Wszystko będzie się robić automatycznie na podstawie porównania liczby graczy jednej i drugiej nacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...