Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Smutherroth

Drokharr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

SMUTHERROTH RPG

IP: s54.mineserv.eu:22008

mody

60 slotów

no premium

brak whitelisty

Byłem tam, w ostatnich godzinach świata, kiedy lądy zapadały się w otchłań, a niebo zapłonęło ogniem. Widziałem Imperatora, który trwał bez lęku na swoim tronie, do końca wydając rozkazy. Jego spokojny, mocny głos unosił się ponad łoskotem pękających ścian, gdy nakazywał uczonym wynosić z biblioteki tysiącletnie księgi oraz pergaminy. Właśnie wtedy wysłał najwyższych kapłanów do świątyni z poleceniem, aby utrzymali portale otwarte tak długo, jak to możliwe. Mówiło się wtedy, że nie dbał o ludzi. Że sterty zakurzonych tomów są dla niego ważniejsze niż życie poddanych. Ja wiedziałem jednak, że dusza Cesarstwa była właśnie tam, w opustoszałych kryptach archiwów, nie zaś pośród oszalałego motłochu na płonących ulicach.

Duma oraz poczucie obowiązku nie pozwalały mi opuścić Wielkiej Sali, chociaż kolumny z alabastru i białego marmuru rozsypywały się w gruzy, grzebiąc pod sobą kolejne ofiary. Senatorzy i arystokraci rozpierzchli się w panice, a kiedy przed tronem pozostała już tylko niewzruszona cesarska gwardia, Imperator przywołał mnie do siebie. Zdjął ze swych skroni koronę Wszystkich Światów, po czym przekazując mi polecił, abym zabrał ją w miejsce, gdzie będzie bezpieczna. Ukryta przed tymi, którzy nie są jej godni, czeka teraz na kogoś, kto odbuduje Cesarstwo i przywróci mu dawną chwałę.

— Artabanus, Archont Tarraco

289hgyu.png

Minęło pół tysiąca lat od czasu kiedy magiczny kataklizm pochłonął stare Cesarstwo, zamykając międzywymiarowe portale łączące jego światy i kładąc kres władzy imperatora. Dawni bogowie odeszli, dawna wiedza została zapomniana a linia cesarskich spadkobierców wygasła. Dziesiątki suwerennych władców panują nad Podzielonymi Ziemiami, walcząc ze sobą, zawiązując i zrywając sojusze. Będący na ich służbie uczeni starają się na nowo odkryć tajniki prastarej magii, a poszukiwacze przygód przetrząsają zakurzone krypty i grobowce w poszukiwaniu starożytnych artefaktów... Zbliża się jednak kres Wieków Ciemnych i nadchodzi świt nowej epoki. Na polach bitew pojawia się broń palna, prasa drukarska zastępuje skryptoria a pełnomorskie żaglowce docierają do najdalszych krańców świata.

Kim chcesz być? Spokojnym kupcem, którego jedynym zmartwieniem będą rosnące podatki? Wyrachowanym najemnikiem, oferującym swoje usługi każdemu kto dobrze zapłaci? Uczonym magiem, prowadzącym w zaciszu swej wieży badania niezrozumiałe dla zwykłych śmiertelników? Zręcznym złodziejem, prostym rolnikiem.... Królem? A może zuchwale marzysz o tym, by ogłosić się Imperatorem i zjednoczyć świat pod jednym berłem?

* * *

Magiczna kraina Smutherroth stwarza dla przybyłych do niej śmiałków wiele niesamowitych możliwości. Dzięki współpracy z wieloma doświadczonymi graczami i administratorami stworzyliśmy wspólnie świat, który opierając się na standardowym silniku Minecrafta oraz starannie dobranych modyfikacjach doskonale odzwierciedla specyficzne realia Fantasy, nawiązując klimatem do takich gier jak seria Gothic czy The Elder Scrolls. Sprzyja temu dodanie wielu nowych elementów gry, wśród których znajdziesz między innymi system magii oparty na żywiołach, prawdziwe okręty, oswojone smoki, stylowe meble, nowe rośliny oraz stwory. Prócz tego niewątpliwym atutem serwera jest zaawansowana ekonomia, oparta na systemie profesji oraz zamkniętym obiegu pieniądza a także rozbudowany system polityki, pozwalający powoływać do istnienia zarówno wioski i miasta jak i całe państwa. Naszą wizytówką jest dbałość o szczegóły (piękna, ręcznie wykonana mapa oraz realistyczne budowle), spójna wizja świata (fabuła) oraz dbanie o porządek (selekcja graczy).

Nie jest tutaj łatwo, od razu trzeba to zaznaczyć. Musisz starannie wybrać pierwszą profesję, zoszczędzić nieco złota, a potem wyruszyć w świat, szukając starych krypt i grobowców z zaklętymi artefaktami, albo znaleść miejsce, gdzie możesz się osiedlić, zbudować dom i wieść spokojne życie. Innowacją jest sytem spożywania posiłków. Nie możesz żywić się ciągle tymi samymi produktami, gdyż stosując tak mało zróżnicowaną dietę szybko opadniesz z sił pożywienie przestanie wpływać na Twój stan. Nagrodą za wytrwałość w pierwszych dniach gry na serwerze, jeśli się nie zniechęcisz, będą rzeczy jakich nie znajdziesz nigdzie indziej - odkrywanie tajników magii (rozwijanie drzewa wiedzy magicznej w sposób podobny do odkryć z serii gier Civilization), awansowanie na szczeblach kariery zawodowej, gdzie przykładowo, zaczynając od prostego kowala możesz w końcu stać się doświadczonymmetalurgiem wytapiającym mithril, albo wyśmienitym zbrojmistrzem. Inną ściężką twego życia może być założenie osady, która z czasem przekształci się w miasto, a być może ostatecznie załozysz państwo, do którego dołączą inne wioski i miasta, stając się królem? Chyba, że wcześniej dopadnie Cię pradawna kląwa i staniesz się wampirem... Ale kto powiedział, że wampir nie może władać cesarstwem...?

9qchu1.png

Targowisko Cesarskie w stolicy

2uosvwz.png

Nieprzebyte lasy krainy Smutherroth

157zm8g.png

Stolica: Dzielnica Świątynna

5l0twp.png

Żaglowiec w cearskim porcie handlowym

iy1zb5.png

Katakumby pod świątynią

Opublikowano

Wow.
Czy to naprawdę ten smutherroth? Ale się ucieszyłem, gdy go tutaj zobaczyłem. Podchodzę do tego serwera z sentymentem, wszak to na nim zaczynałem w ogóle swoją historię z minecraftem. Do dziś pamiętam te niezwykłe bitwy czy poszukiwanie skarbów... Ahh, to było coś wspaniałego.
Ciekawe jak jest teraz. No nic, będę musiał wejść i sprawdzić? Tylko jak to zrobić? 

Opublikowano

No tak powiem, że niby serwer fajny interesujący ale prezentacja taka szara wszystko pięknie tylko ta prezentacja....

Na serwer opłaca się wejść i pograć. :)

Ocena - 6/10 [ niestety ale zmniejszam do 5/10 ]

@Edit

A to co serwer nie działa?

Opublikowano

Z nadzieją spojrzałem na ten serwer, spodziewajac się że WRESZCIE w zalewie tandety jeśli chodzi o serwery RPG znajdę w końcu coś godnego uwagi. Zarówno strona jak i forum tego serwera wzbudziły we mnie pozytywne emocje, stąd szybko się zarejestrowałem, pragnąc spróbować swoich sił. Pierwsze wrażenie było niesamowie - tak dopracowanych, ładnych i naprawdę realistycznych budowli dawno nie widziałem na serwerze Minecrafta. Miasto, w którym znajdujesz się na początku jest naprawdę piękne. Otaczający je krajobraz zupełnie nie przypomina typowej, chaotycznej mapy znanej z singla playera. Modyfikacje zmieniające wygląd otoczenia naprawdę robią wrażenie. Drzewa, które nie są kanciastymi bryłami, opadające na wietrze liście, wysoka falująca trawa w której zostawiasz ślady, latające motyle... Zapomniałem na moment, że to naprawdę Minecraft.

Zacząłem zwiedzać krainę Smutherroth i tutaj dopiero zaczęły się schody. System jedzenia i picia to jakiś koszmar. Tak, zdaję sobie sprawę, że każdy musi jeść, ale na tym serwerze musisz jeść często i różne rzeczy - inaczej głod nie bedzie się regenerował. Do tego musisz pić i to jeszcze częściej. A żeby było śmieszniej, jeśli pijesz nie przegotowaną wodę to możesz zachorować (że wodę trzeba przegotować dopiero po czasie się dowiedziałem). No bez przesady, to jest gra! Ja tu chcę się dobrze bawić, a nie dbać o to żeby nagle zabił mnie głód albo pragnienie. Kolejna rzecz to taka, że nie ma praktycznie żadnych agresywnych mobów - nie ma zombich, szkieletów, pająków... Owszem, są jakieś fantastyczne stwory w nawiedzonych ruinach (fioletowe macki, latające insekty, skaczące bryły dziwnej mazi itp) ale idąc przez mapę nie zaatakuje cię na dobrą sprawę nic. Jesteś bezpieczny. Następny mankament jest taki, że BARDZO trudno zarobić pieniądze na pierwszą profesję. Jeśli ktoś chce przez parę godzin łowić ryby i szukać grzybów po lasach to proszę - mnie to szybko znudziło. Dlaczego nie może być łatwiej?! A jeśli chodzi o profesję - co za "geniusz" wymyślił, że nie mogę sobie nawet kamiennego kilofa zrobić sam, jeśli nie jestem kamieniarzem, albo nie mogę zebrać plonów jeśli nie jestem rolnikiem?! Podsumowując początki, nieszczególnie spodobał mi się ten serwer. Plus taki, że jest przyjazna społeczność, która chętnie pomoże, ale wszystkie te trudności tylko mnie zniechęcają.

2cy5dna.jpg
Opublikowano

Zupełnie się nie zgadzam z tym co napisałeś. Owszem, tak jak ciebie, kiedy wczoraj ściągnąłem modpack i pierwszy raz pojawiłem się na serwerze, urzekło mnie piękno miasta w kórym się znalazłem. Idąc od portu w lewo dochodzimy do lasku. Mówię wam jak tam jest pięknie. Po chwili zachwyt minął, a ja zacząłem rozmyślać jakie życie urządzić swojej postaci. W tym momencie spotkałem jakiegoś starego wyjadacza, który zaproponował mi wspólną podróż do jego miasta. Zgodziłem się. Po drodze opowiedział mi on o tym wszystkim,, co ty przed chwila wymieniłeś. Przecież to wszysktko jest genialne. Pogram troszkę, to zobaczę ja ,jto egm

Opublikowano

Prawda jest taka, że aby trochę więcej dowiedzieć się o zasadach gry i konstrukcji świata potrzeba spotkać innego gracza, który już ma pojęcie o serwerze. Nie zawsze to jednak jest możliwe. No i tutaj kolejny durny pomysł - czat którego zasięg wynosi 50 kratek. Przecież to wybitnie utrudnia komunikację z innymi ludźmi! Nie rozumiem po to takie kolejne utrudnienie.

2cy5dna.jpg
Opublikowano

Niestety nie mogę się z tobą zgodzić. To bardzo urzeczywistnia rozgrywkę oraz zmusza do podróży. O wiele trudniej jest, a zarazem o ile fajniej, podróżować do innego miasta, aby porozmawiać z tamtejszym kowalem i umówić się, aby ten przed chwilą wspomniany wykuł Ci miecz, który nazwiesz od imion bohaterów legend, a którym jeszcze będziesz płacił swoim wrogom. Zobacz, ten kowal musi też się jakoś porozumieć z kimś kto mu sprzeda potrzebne materiały. Ruch przeogromny się robi. Uważam, że to jest świetne, dzięki temu nawet w czasach podróży można kogoś spotkać i z nim porozmawiać.

Opublikowano

Linka do paczki dostajesz gdy próbujesz sie zalogować na serwerze pod podanym adresm IP.

UWAGA: To jest wersja 1.6.4

Nie wiem czemu autor zapomniał o tym poinformować....

@Atleif: Ja rozumiem, że są rzeczy które czynią rozrywkę bardziej realistyczną i budują klimat, ale ten pomysł z głodem skutecznie zniechęca graczy. Parę razy mi się zdarzyło dosłownie utknąć gdzieś bez jedzenia i musiałem czekać aż jakaś litościwa dusza dostarczy mi pożywienie. Poza tym kuleje strasznie transport na duże odległości. Tak, są niby "statki" w porcie, dzięki czemu od razu możesz przenieść się do innych miast, tyle że one są bardzo drogie jak dla początkującego gracza. Mapa jest ogromna i przejście jej całej to naprawdę wiele czasu. Jeśli chodzi o zawody to się zgadzam - nie powinno się móc craftować wszystkiego dowolnie, ale takie podstawowe rzeczy KAŻDY powinien móc zrobić!

2cy5dna.jpg
Opublikowano

Powiem tak, sam wczoraj byłem świadkiem, jak przyszedł na serwer jakiś przedszkolak i nie mógł dać sobie rady. Według mnie, to idealny sposób, pewnego rodzaju naturalna selekcja, która skutecznie odrzuca tych najmłodszych. Dzięki temu na serwerze, jak na razie, gra się bardzo przyjemnie. Marudzisz na temat profesji, tutaj jestem zupełnie innego zdania niż ty. Oczywiście, to pewnego rodzaju zbędne utrudnienie, te wszystkie profesje oraz ich {jakże zawyżone} ceny xD - Już  w poprzednim poście chwaliłem gospodarkę oraz w uproszczeniu nakreśliłem jak wygląda dzięki niej życie. Bardzo często, gdy dochodzisz do jakiegoś miasta, dostajesz propozycję, że jeśli podejmiesz się jakiegoś zadania, miasto zasponsoruje Ci pierwszy zawód. Nie uważasz, że to korzystna propozycja?

Opublikowano

A co powiesz na ten bezsensowny system jedzenia i picia jak na jakimś mega trudnym survivalu? Bez odpowiednich zapasów nie da się podróżować, a zapasów nie zrobisz bez sporej ilości pieniędzy. Tych zaś nowy gracz nie ma zbyt wiele. Jest to błedne koło. Pomijam też fakt związany z ekonomią - jeśli skarbiec serwera jest pusty, nic nie sprzedasz. Gracz musi czekać aż ten skarbiec się napełni - z podatków handlu czy innych opłat. W ten sposób trzeba koczować przy bankach z nadzieją, że inni Cię nie uprzedzili. To bezsens i strata czasu.

2cy5dna.jpg
Opublikowano

Moim zdaniem, ten zawyżony poziom trudności jest dobry. Wiesz, troszkę już w gry komputerowe gram. Kiedyś to był standard, że trzeba było troszkę popracować, aby coś uzyskać. To tutaj właśnie wracają wspomnienia. Wiadomo, to te gry z dzieciństwa człowiek wspomina najlepiej. Wtedy, kiedy gry RPG dodawały jakby nowe światy do poznania i zbadania. ten serwer robi to samo. Dlatego uważam, że te wszystkie utrudnienia są jedynie plusami.

Chciałem Ci jeszcze wytłumaczyć jak działają banki. To znaczy ogólny schemat już znasz. Ale chyba nie dostrzegasz jaki jest on diabelnie inteligentny. Dzięki takiemu zabiegowi, ceny zbytnio się nie zmieniają, pieniądz nie traci na wartości. Dodatkowo gospodarka jest stabilna. To wszystko działa o wiele lepiej, niż ten system z Grecji <żarcik>. :)

Opublikowano

Atleifie, musiales sie bardzo pomylic. Jakiemu Avkowi? Zdaje mi sie ze to jest prezentacja serwera Smutherroth a nie Avernus, popraw mnie jesli sie myle?

Moim zdaniem, ten zawyżony poziom trudności jest dobry. Wiesz, troszkę już w gry komputerowe gram. Kiedyś to był standard, że trzeba było troszkę popracować, aby coś uzyskać. Dzięki Avkowi, właśnie wracają wspomnienia. Wiadomo, to te gry z dzieciństwa człowiek wspomina najlepiej. Wtedy, kiedy gry RPG dodawały jakby nowe światy do poznania i zbadania. Avernus robi to samo. Dlatego uważam, że te wszystkie utrudnienia są jedynie plusami.

Opublikowano

Serwer jest niesamowicie dopracowany i profesjonalnie prowadzony. Jedyny polski serwer RPG który zrobił na mnie tak duże pozytywne wrażenie. Nie oszukujmy się, polskie serwery RPG to dno i właściwie nie istnieją, a jeśli jakiś lepszy istnieje, to tylko przez chwilę a potem upada. Pojawia się co jakiś czas mnóstwo wspaniałych i epickich inicjatyw, jak chociażby ostatnio, ale zwykle nic z tego nie wychodzi i kończy się na obietnicach i rozbudzaniu nadziei graczy. Z Smutherroth jest inaczej. Ten serwer z tego co wiem jest stabilny i istnieje już bardzo długo. Jeśli oczekujecie czegoś więcej nićżtłuczenia mobków to zapraszam. Społeczność serwera jest otwarta i bardzo przyjazna a administracja pomocna.

Tylko pamiętajcie, żeby wbijać na wersji 1.6.4 : )

images.jpg

Opublikowano

Serwer może i ładnie wygląda, ale poziom trudności kompletnie odstaje od przeciętnego serwera minecrafta. Gracze przyzwyczajeni do prostych serwerów survival czy pvp będa mieli spory problem, żeby się tutaj odnaleźć. Bo zanim dopadniesz przeciwnika to zabije cię głód albo pragnienie. Może chociaż dacie jakieś ułatwienia początkującym, żeby nie musieli się banalnie martwić o pożywienia od samego początku gry?

2cy5dna.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...