Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Odbugowujemy pliki Aline2

The Carl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zauważyłem iż wielu osobom podobają się te pliczki i nie jeden już stawiał na nich serwer.

Ponieważ są one strasznie zbugowane to nie idzie tam uczciwie grać.

Tutaj dokładnie opisze wszystkie bug fixy

1. Naprawa nan w petach

Otwieramy questlib.lua i szukamy "menu pet"

Mamy pod tym skrypt i zmieniamy go na taki:

http://wklej.to/uwpSl

Teraz nie można wpisywać wartości pkt umiejętności peta tylko wybieramy je od 1 do 5, to samo przy odejmowaniu.

Skrypt naprawia również błąd który niewłaściwie przypisywał umiejętności np zamiast silny przeciwko ludziom dostawaliśmy inny bonus.

2. DMG broni

Dzwon na 65lvl +8 i +9 ma chyba jakoś 2kkk wartości magicznego ataku, szukamy go w item_proto i poprostu zmieniamy.

3. Bug exp

Można go naprawić na 2 sposoby:

1. Zmniejszyć exp z niektórych mobów takich jak:

Azrael, Charon, Niebieska śmierć

2. Odbugować tabele expa

Chodzi o to żeby mob nie miał większego expa niż jest wymagany a ponieważ tabele expa są zbugowane to niekiedy wymagane pd jest bardzo małe więc skuteczniejszym sposobem jest naprawa tabeli expa.

4. Nan w usuwaniu itemów

Wgrywamy ten quest zamiast obecnego:

http://wklej.to/KBl20

5. Exp z mobów

Na nowych mapach od 95lvl+ jest zbugowany exp w mobach, tzn z każdego moba leci tyle samo expa czy to mama 95 czy to mapa 165 zawsze leci tyle samo.

W mob_proto szukamy nowych mobów i dostosowujemy im exp.

Najlepiej ustawiać exp wg lvl moba im wyższy lvl tym więcej expa bo napewno nie będzie się większości chciało chodzić po kazdej mapie i spisywać jaki mob na jakiej jest więc wg lvl'a bd wam łatwiej.

6. Nie działający quest shop u josi.

Tutaj poprawiony:

http://wklej.to/saECN

7. Nie działający quest wytwarzania marmurów i mędrca

Poprawiony quest:

http://wklej.to/saECN

8. Nie działający ox

Nie każdy pewnie to sprawdził ale ox nie działa ponieważ nie ma mapy ox w indexie map

Wystarczy dodać Ją do indexu i po kłopocie.

9. Wywalanie z gry przy biciu niektórych mobów

Pliki tutaj nie są winne tylko client, polecam użyć clienta corelis lub laneris tam nic takiego nie wystąpi.

Sposób drugi:

Binka 36k oraz program cff explorer

Otwieramy binkę w cff explorer klimkamy file header a następnie w prawym dolnym rogu Click here

Zaznaczamy opcję App can handle -> 2gb address space

Klikamy Ok i zapisujemy. Zmniejszy to lagi oraz w dużym stopniu naprawi problem w wywalaniem c++

10. Zbugowane skile

Sura z ducha nie zadaje dmg a inne skile nie mają dopasowanych wartości.

Najlepszy sposób naprawy to wgrać skill_proto z plików terenzo 34k i dograć metinologię.

Wszystkie fixy testowałem wszystko działalo.

Nie wrzucę odbugowanych plików ponieważ gdzieś mi się zawieruszyły, dlatego tutorial :)

Co polecam jeszcze zmienić:

Zmniejszyć hp Azraela oraz Charona ponieważ żaden zwykły gracz nie da rady tych mobów ubić nawet większą grupą.

Na wszelki wypadek zablokować pd aby nikt nie próbował bugować expa.

Jeśli macie jeszcze jakieś bugi to piszcie, pomogę naprawić.

Pozdrawiam.

Proszę o zdjęcie 10% warna ponieważ dostałem za darmo

Niby za handel a niczym nie handlowałem tylko szukałem questera !

742949sygna_mpc.png

Opublikowano

Nie wiem jaki jest sens w poprawianiu takich chujowych plików. Lepsze da się zrobić w pare dni :>

A MÓWILI MI ŻE WARTO W TO GRAĆ,MÓWILI MI ŻE WARTO STĄD BRAĆ

Opublikowano

Nie wiem jaki jest sens w poprawianiu takich chujowych plików. Lepsze da się zrobić w pare dni :>

No ale wielu osobom się one podobają :)

742949sygna_mpc.png

Opublikowano

Robiłem sam te pliki i to co pokazałeś to jest 1/4 wszystkich bugów.

Bugi masz wszędzie poczynając od misji kończąc na bazie danych w mob_proto.

Nawet nie próbujcie tego odbugować bo tego się nie da odbugować, byście spędzili dobre kilka nocek na samo item_proto i mob_proto.

Nie polecam, pliki tego nie warte, ale udały mi się bo graczy było dużo.

Opublikowano

Robiłem sam te pliki i to co pokazałeś to jest 1/4 wszystkich bugów.

Bugi masz wszędzie poczynając od misji kończąc na bazie danych w mob_proto.

Nawet nie próbujcie tego odbugować bo tego się nie da odbugować, byście spędzili dobre kilka nocek na samo item_proto i mob_proto.

Nie polecam, pliki tego nie warte, ale udały mi się bo graczy było dużo.

Wiedziałem że źle jest z tymi plikami ale nie aż tak

Podaj jakie jeszcze bugi znasz jeśli pamiętasz

742949sygna_mpc.png

Opublikowano

Nie wiem gdzie sens i logika w pracowaniu na czyiś plikach. Nie dość, ze trzeba sprzątać syf od Ymira to jeszcze po swoim poprzedniku. Tym bardziej głupotą jest pracowanie na pobugowanych plikach z nadzieją, że w porę (przed startem) wyłapie się wszystkie błędy i bugi spowodowane przez poprzedniego admina. Mi szkoda by było czasu na to.

Pliki jak pliki, pełno błędów i nic ciekawego, bo tylko tego typu pliki lądują na tym forum. Wszystko co ma większą wartość jest pilnowane pod kluczem.

Opublikowano

Nie wiem gdzie sens i logika w pracowaniu na czyiś plikach. Nie dość, ze trzeba sprzątać syf od Ymira to jeszcze po swoim poprzedniku. Tym bardziej głupotą jest pracowanie na pobugowanych plikach z nadzieją, że w porę (przed startem) wyłapie się wszystkie błędy i bugi spowodowane przez poprzedniego admina. Mi szkoda by było czasu na to.

Pliki jak pliki, pełno błędów i nic ciekawego, bo tylko tego typu pliki lądują na tym forum. Wszystko co ma większą wartość jest pilnowane pod kluczem.

Tak to już jest, że ludzie są idiotami i wolą postawić serwer na ukradzionych plikach i mieć z nich gowno, niż usiąść nawet ten miesiąc i zrobić coś swojego, autorskiego i mieć to uczucie, że samemu się do czegoś doszło i mieć nad tym pełną kontrole. Ale cóż, tak to już bywa, a pliki Aline są po prostu c*****e i do zrobienia w góra tydzień - dwa, gdzie samo odbugowywanie ich tyle zajmie.

Opublikowano

W plikach nie ma nic godnego uwagi tym bardziej że mają wiele bugów i czy jest sens naprawiać bugi kogoś skoro zawsze można zrobic od zera i jeśli się na tym znasz to i tak wyjdziesz na tym lepiej ;)

Opublikowano

Niby tak, ale na moich tych plikach było tyle serwerów i każdy miał +300 osób, przykład Laneris, serwer surmistrza, pokazywał mi zdjęcia z gry realne i gra tyle osób co licznik pokazuje, na tę chwilę jest 895 osób, nie wiem co zrobiłem takiego w tych plikach, że tak ludzi ciągnie ale jakaś frajda jest, przypuszczam, że dużo bajerów i zayebiste pvp :)

Opublikowano

Niby tak, ale na moich tych plikach było tyle serwerów i każdy miał +300 osób, przykład Laneris, serwer surmistrza, pokazywał mi zdjęcia z gry realne i gra tyle osób co licznik pokazuje, na tę chwilę jest 895 osób, nie wiem co zrobiłem takiego w tych plikach, że tak ludzi ciągnie ale jakaś frajda jest, przypuszczam, że dużo bajerów i zayebiste pvp :)

Surmistrz długo kombinował z reklamą, Jak mój Brat tam był na ox to ledwo się mógł ruszyć tyle ludu było ;D

742949sygna_mpc.png

Opublikowano

The Carl widzę masz podobny problem do mojego, ja dostałem upomnienie za refresh wcześniejszy niż 24h, a był ponad 24h. Zwróć się do osoby, która nadała Ci warn'a i myślę, że Ci skasują te 10%. Co do plików, to masz rację dużo osób robi na nich serwer nie wiedząc jak są pobugowane. Myślę, że odbugowane pliki przydadzą się komuś.

Opublikowano

The Carl widzę masz podobny problem do mojego, ja dostałem upomnienie za refresh wcześniejszy niż 24h, a był ponad 24h. Zwróć się do osoby, która nadała Ci warn'a i myślę, że Ci skasują te 10%. Co do plików, to masz rację dużo osób robi na nich serwer nie wiedząc jak są pobugowane. Myślę, że odbugowane pliki przydadzą się komuś.

Ja poprostu dodałem ogłoszenie że poszukuje questera na dużą robote bo potrzebowałem dużo questów fabularnych i skończyło to się banem na 7dni, 10% warna a w powodzie "handel".

Wystrzeliłem śmiechem, to niesprawiedliwe było i tak nie powinno być a mod jeszcze nie zdjął mi tego warna.

742949sygna_mpc.png

Opublikowano

jak narazie mam dosc mala wiedze co do edycji i tworzenia serwerow mt2 ,no stary jestes wielki :)) mi osobiscie sie te pliki podobaja :) postaram sie zrobic wszysko co opisales i moze cos na nich wykombinuje :) 

Opublikowano

jak narazie mam dosc mala wiedze co do edycji i tworzenia serwerow mt2 ,no stary jestes wielki :)) mi osobiscie sie te pliki podobaja :) postaram sie zrobic wszysko co opisales i moze cos na nich wykombinuje :)

Ok, wrazie problemów pisz tutaj :)

Jestem otwarty do pomocy :)

742949sygna_mpc.png

Opublikowano

Są dziury w plikach że można włamać się do bazy danych i dać 1000% raty expa itd

Tak o pstryk do bazy nie wejdziesz :)

Dedyki mają zabezpieczenia a jak zmienisz raty w mob_proto to musisz zrestartować serwer żeby uzyskać efekt :)

742949sygna_mpc.png

Opublikowano

Tak o pstryk do bazy nie wejdziesz :)

Dedyki mają zabezpieczenia a jak zmienisz raty w mob_proto to musisz zrestartować serwer żeby uzyskać efekt :)

Uuuuu, widzę mamy specjalistę pokroju Cyca ;)

Opublikowano

@вℓυє po części tak. Wszystkich bugów napewno nie wyeliminujesz. najlepiej zrobić sobie takie Aline od 0. wtedy masz pewność że jest mniej bugów niż na tym gównie ;)

Opublikowano

Uuuuu, widzę mamy specjalistę pokroju Cyca ;)

Chodziło mi o to że nawet jak złamie hasło do bazy to będzie musiał złamać też do putty żeby zresetować serwer np po wprowadzeniu 1000% expa w mob_proto i że nie wejdzie komuś do bazy tak o bo jakiś bug. Ja tam nie miałem z bazą żadnych bugów które ułatwiały włamanie.

742949sygna_mpc.png

Opublikowano

Chodziło mi o to że nawet jak złamie hasło do bazy to będzie musiał złamać też do putty żeby zresetować serwer np po wprowadzeniu 1000% expa w mob_proto i że nie wejdzie komuś do bazy tak o bo jakiś bug. Ja tam nie miałem z bazą żadnych bugów które ułatwiały włamanie.

Kończ waść, wstydu oszczędź.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...