Skocz do zawartości

Kilka pytań (router)

Dzeki Czan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam kilka pytań dotyczące routera.Dzisiaj przysłali mi nowy router   fast 2704 pierwszy mój kiedyś miałem modem  I Pytanie brzmi dzisiaj robiłem dzisaj speedtesta i był znacznie większy niż teraz wieczorem.Czy linia przeciążona????No ale ja mam 10 mb a nie jak na speedtescie mi teraz pokazuje 2 -3 mb.....Jakieś tam hasła były i nic wiecej nie robiłem.Czy muszę w routrze jakieś nowe zabezpieczenia robić ,aby nikt mi nie wszedł na mojego neta np z telefonu ,albo czego ,żeby nie obciążał mi lini a jeśli tak to jak w owym routrze zrobić zabezpieczenie ,bo to denerwujące.I jeden ostatni problem mam telefonem wejść nie mogę na wi fi ,hasło mi wyskoczyło to chyba już wystarczy już nikt mi nie wjedzie sam sobie odpowiedziałem chyba na ostatnie pytanie.Dobra teraz chodziło mi o to ,że wi fi mi nie chce działać na telefonie łączy coś się tam ciągle i nie może wejść.Czy to może być wina routera ,źle ustawione jak tak to jak zmienić??najpierw router chce do porządku doprowadzić a jak to nie da nic to w telefonie trzeba szukać przyczyny.

1373701876-U969346.jpg

Zrozumiałem tyle:

Dostałeś nowy router + pytasz się, jak go zabezpieczyć, aby osoby trzecie nie mogły korzystać z twojego internetu. Oprócz tego WiFi na twoim telefonie nie działa. Zgadza się?

Więc, zabezpieczenie WiFi: Szyfrowanie WPA2-PSK/AES + trudne hasło, wyłącz WPS, ewentualnie filtrowanie po MAC.

Co do tego, że na telefonie nie możesz połączyć się z WiFi - dobrze skonfigurowałeś DHCP?

Naucz się pisać po polsku.

ㅈㅈ.

Jeszcze jeden problem mi się znalazł.Wolno mi chodzi teraz ten router ,bo czasem pingi mi skaczą i wgl wolno pobiera po 400-500 a mam w umowie mam 10 mb a kolega co mieszka kilka domów ode mnie też ma 10 mb i mu pobiera nawet po 1000 i to często to co tu jest grane wie ktoś???I jeszcze jedno pytanie mam ,czy  da się w jakiś sposób zasięg wi fi poprawić???Bo tylko ruszę się z pokoju gdzie router jest i od razu słabszy zasięg jest.Mieszkam w domu piętrowym to routera mam na górze a zejdę na dól pod ten pokój gdzie mam routera to zasięg jest minimalny a nawet zanika muszę telefon wyżej podnosić ,aby coś załapało.Da się coś z tym zrobić z tymi problemami??

1373701876-U969346.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający forum Kilka pytań (router)   0 użytkowników
    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...