Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne] Niezgodne z prawem wypłaty pieniędzy z hostingu fiberhost - przeczytaj zanim wypłacisz!

Franio666

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,
Do założenia konta i tego tematu na mpcforum zmotywowały mnie takie tematy :
http://www.mpcforum.pl/topic/1089168-pytanie-o-hosting-fiberhost/
http://www.mpcforum.pl/topic/1234365-szukam-hosting-w-mozliwoscia-wyplaty-pieniedzy/
http://www.mpcforum.pl/topic/1160387-szukam-hostingu-ktory-wyplaca-pieniadze/
i kilka innych...

Celem tego tematu jest ostateczne załatwienie kwestii związanych z wypłatami i rozliczaniem się z tych wypłat. Dlaczego to robię ? z czystej dobroci, chcę aby ci co mają mniejsze pojęcie o "tym wszystkim" mogli uniknąć ewentualnych przykrych konsekwencji. Będę czasem używał ostrzejszych słów, ale po prostu inaczej się nie da tego nazwać.

Bardzo chciałbym żeby w Polsce prawo i obowiązki od strony "podatkowej" wyglądało tak jak niektórzy piszą na mpcforum, czyli "fiberhost pobiera prowizje i wszystko JEST OK". Jednak wygląda to zupełnie inaczej, a z doświadczeń wielu przedsiębiorców wynika, że urząd skarbowy nie posiada w swoim słowniku słów "człowieczeństwo" lub "dobroć" i "zrozumienie" : http://www.tvn24.pl/prosto-z-polski,18,m/przez-lata-czekala-na-sprawiedliwosc-z-rozpaczy-popelnila-samobojstwo,437039.html . Skarbówka ma egzekwować polskie prawo, czy to się komuś podoba czy nie.

Kilka słów do hostingu Fiberhost.pl (mam nadzieje że odważą się odpisać w tym temacie):
Jako osoby prowadzące działalność gospodarczą, macie dostęp do specjalistów z dziedziny prawa podatkowego, księgowości. Dlaczego mając taką wiedzę narażacie własnych klientów ? Wypinając się na konsekwencje przez zapis w regulaminie "Klient sam ponosi odpowiedzialność za rozliczanie się z wypłat, fiberhost.pl nie ponosi odpowiedzialności za nie dopełnienie tego obowiązku.". To jest po prostu brak szacunku do Klienta, często młodego i niedoświadczonego. Doskonale wiecie co może się stać, a i tak wykonujecie te swoje wypłaty. Przed wypłatą środków z portfela, powinniście podpisać z klientem umowę, w której zawarta będzie też informacja o pobieranej prowizji. Wypłata może być wykonywana w oparciu o rachunek wystawiony przez Klienta w oparciu o spisaną umowę. Jak będziecie się tłumaczyć skarbówce z tych wypłat ?

A teraz czas na poskramianie głupoty
Adres do posta: http://www.mpcforum.pl/topic/1089168-pytanie-o-hosting-fiberhost/?p=9442840

do 1000zł rocznie jeśli tyle zarobisz i wypłacisz nie trzeba działalności  pozdro dla kumatych

Nie wiem skąd ten człowiek wziął "1000" zł, ale chyba z sufitu. Kwota wolna od podatku to "3091 zł", tak jak też pisze (prawdopodobnie) pracownik Fiberhost.pl na tym forum : http://www.mpcforum.pl/topic/1109075-szukam-hostingu-do-serwerow-z-ktorego-mozna-wyplacac-pieniadze-np-na-swoje-prywatne-konto-w-banku/#entry9573112 . Jednak problem nie leży w samej kwocie wolnej od podatku, a po zupełnie innej stronie, ponieważ :

Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej

Art. 2. Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.

Ordynacja podatkowa
Art. 3. ilekroć w ustawie jest mowa o:

9) działalności gospodarczej — rozumie się przez to każdą działalność zarobkową w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej, w tym wykonywanie wolnego zawodu, a także każdą inną działalność zarobkową wykonywaną we własnym imieniu i na własny lub cudzy rachunek, nawet gdy inne ustawy nie zaliczają tej działalności do działalności gospodarczej lub osoby wykonującej taką działalność — do przedsiębiorców;

Ustawa o podatku od towarów i usług
Art. 15.

2. Działalność gospodarcza obejmuje wszelką działalność producentów, handlowców lub usługodawców, w tym podmiotów pozyskujących zasoby naturalne oraz rolników, a także działalność osób wykonujących wolne zawody, również wówczas, gdy czynność została wykonana jednorazowo w okolicznościach wskazujących na zamiar wykonywania czynności w sposób częstotliwy. Działalność gospodarcza obejmuje również czynności polegające na wykorzystywaniu towarów lub wartości niematerialnych i prawnych w sposób ciągły dla celów zarobkowych

Wniosek:
Prowadzenie własnego serwera, niezależnie od częstotliwości wypłat lub zysków, to po przynajmniej jednej wypłacie zalicza się do DZIAŁALNOŚCI ZAROBKOWEJ, WYKONYWANEJ W SPOSÓB ZORGANIZOWANY I CIĄGŁY.

Co grozi klientom Fiberhost.pl korzystającym z wypłat ?
Ciężko powiedzieć, skarbówka to mało przewidywalny organizm :) Jednak warto w tym momencie spojrzeć na przykłady z życia wzięte. Był sobie człowiek który też zarabiał pieniądze w internecie, z tym że sprzedawał używane ciuchy na allegro. A oto jego wesoła pikieta : https://www.youtube.com/watch?v=SJ2OR2ckJ2c + artykuł http://gazetaolsztynska.pl/Handlowal-na-Allegro--dopadla-go-skarbowka,68099 . Obrót przez 2 lata miał (z tego co pisze) 500 000, dostał kary 140 000 zł. A teraz schodząc bardziej na ziemie proopnuję przeczytać o konsekwencjach bardzo ściśle pasujących do tego tematu : http://www.infakt.pl/blog/7-konsekwencji-jakie-groza-za-zarabianie-bez-zalozenia-firmy/. Macie tu kilka punktów, ładnie opisany za które skarbówka może wlepić karę... często finansową, w jakiej wysokości ? to zależy od skarbówki.

A teraz przyjmijmy że ktoś sobie wypłacał łącznie może 1000 zł w rok, nie założył firmy... dostał przykładowo 5000 zł kary, gdzie tu widzicie jakiś zysk ? przemyślcie to. Dodatkowo ciekawe co na to wasi rodzice, którzy wezmą w rękę pismo z urzędu skarbowego ;)

FAQ
"Wypłacam pieniądze w Fiberhost.pl ? co mam zrobić ? jak uniknąć kary ?"
Proponuję w tej sprawie skontaktować się z Fiberhost... to oni to zaczeli, oni powinni teraz pomóc.

"Wypłacam tak pieniądze, skąd niby Urząd Skarbowy miałby się o mnie dowiedzieć ?"
Urząd skarbowy może wedle własnego "widzimisie" przeprowadzić kontrolę w Fiberhost, na pewno nie unikną tematu związanego z tymi wypłatami. Fiberhost to nie jest jedny hosting, wystarczy jeden donos konkurencji aby ta firma miała problemy. Niezależnie czy wypłaty idą na paypal lub tym bardziej konto bankowe, nie jest to najmniejszą przeszkodą aby Ciebie zlokalizować.

"Piesz głupoty, nie znam nikogo kto miałby z tym problemy"
Mam nadzieje że nikt nie będzie miał problemów ze skabówką, nikomu nie życzę, jednak podaje tu konkretne dane które jasno ostrzegają o konsekwencjach. Mam nadzieje że dzięki temu tematowi, w całej dyskusji, uchronimy wiele osób przed konsekwencjami. To tak jak z chorobami, lepiej zapobiegać niż leczyć :)

Osoby które nadal myślą że wypłaty są zgodne z prawem, proszę o napisanie posta w temacie i podanie konkretnej argumentacji.

Osobom które wypłacają środki w portfela, zalecam kontakt z fiberhost w tej sprawie.

Osobom które polecały wypłaty fiberhost, jednocześnie z nich nie korzystając(a takich jest sporo), zalecam poinformowanie tych osób o tym temacie.

Osoby które mają rangi MODERATORA lub ADMINISTRATORA na tym forum, proszę o podpięcie tego tematu. To bardzo ważna dyskusja która już dawno powinna mieć miejsce na tym forum. Samo przypięcie tego tematu może uratować sporo osób.

Opublikowano

Bardzo dobry temat!

Może jakimś ekspertem od prawa nie jestem, więc pomogło mi to.

Nie używam tego typu hostingów, mam własnego vps'a i własny itemshop.

Opublikowano

Nawet o tym nie wiedziałem ;o

Nigdy tam nie miałem serwera i nie będę miał bo to gówno nie hosting

wolę enderchest lub lvlup...

masz like,racja - trzeba podpiąć temat.

Opublikowano

Do sprawdzenia Was przez skarbówkę nie jest potrzebny nawet donos na fiberhost. Wystarczy, że bank zauważy regularne wpłaty na konto bankowe i sam może podesłać to do US, który udupi za brak rozliczania się z dochodu + zarobki pochodzące z poza działalności gospodarczej. 

Btw, nie zakładajcie firmy w Polsce tylko w UK (jeśli świadczycie usługi niematerialne na terenie UE np. popularne VIP'y)

Bardzo dobry temat!
Może jakimś ekspertem od prawa nie jestem, więc pomogło mi to.
Nie używam tego typu hostingów, mam własnego vps'a i własny itemshop.

Ale to działa na tej samej zasadzie, czy masz vps'a czy nie, musisz się rozliczyć z dochodu. Problem dotyczy tego, że na FiberHoscie wypłacają często osoby nie mające pojęcia o konsekwencjach prawnych. 

Opublikowano

czyli jak wyplacilem hajs co musze teraz zrobic ^^?

Nic na 95% nie będziesz miał z tego tytułu problemów, jednak autor tematu informuje, że takie problemy mogą się pojawić. 

Opublikowano

Rozliczyć się z tego w urzędzie skarbowym przez PIT-11. 

A, i skończcie pieprzyć głupoty, że do zarabiania na serwerze Minecraft trzeba prowadzić działalność gospodarczą. Większej głupoty nie słyszałem. Poczytajcie najpierw trochę, a nie nadinterpretujecie prawo.

Opublikowano

Nic nie zrobisz. Trzeba było nie wypłacać.

@topic Polecam każdemu FiberHOST, ale wypłat z tego hostingu nigdy nie popierałem. Co z tego, że fiber bierze prowizje 40% (chyba) jak musi jeszcze odprowadzić podatek 23%.

Opublikowano

Rozliczyć się z tego w urzędzie skarbowym przez PIT-11. 

A, i skończcie pieprzyć głupoty, że do zarabiania na serwerze Minecraft trzeba prowadzić działalność gospodarczą. Większej głupoty nie słyszałem. Poczytajcie najpierw trochę, a nie nadinterpretujecie prawo.

Zatem jak zakwalifikowujesz przychód z IS na własnym serwerze minecraft? 

Poczytaj trochę:

http://www.biznes-firma.pl/stawka-podatku-przy-sprzedazy-wirtualnych-przedmiotow/25671

http://poradnik.wfirma.pl/-od-sprzedazy-wirtualnych-przedmiotow-zaplacisz-realny-podatek

Opublikowano

@Badus : a więc, po kolei. Jeśli sprzedaję usługi w IS przez SMS'y śmiało mogę to robić jako "osoba fizyczna". Jeśli jestem pełnoletni doliczam sobie ten dochód do PIT-11/PIT-8C w ramach "przychodów z innych źródeł" lub "pozostałych przychodów". Jeśli nie, robi to prawny opiekun i najpewniej na niego musi również być zarejestrowane konto u danego usługodawcy premium SMS.

Jest też druga opcja, a więc umowa o dzieło - wtedy zaliczkę na podatek odprowadza usługodawca, my jedynie musimy wykazać, że przychód został rozliczony.

P.S: tego typu artykuły nijak mają się do rzeczywistości. Inaczej to działa w każdej branży.

--

Pozdrawiam.

Opublikowano

@.avaterys_ Do przychodów z innych zródeł zalicza się przychody których nie można sklasyfikować. A tutaj masz dochód z usług. 

http://forumprawne.org/prawo-finansowe-podatkowe/319915-podatki-od-serwera-gry.html

Tutaj masz dokładnie ten sam problem opisany przez osobę, która z prawem zdecydowanie obchodzi się na co dzień.

A co do zawierania umów o dzieło, to świadczone są właśnie przez serwisy SMS, ale są one fikcyjne i zdecydowanie jeśli nie przekraczają to naginają prawo.

Opublikowano

@.avaterys_ Do przychodów z innych zródeł zalicza się przychody których nie można sklasyfikować. A tutaj masz dochód z usług. 

http://forumprawne.org/prawo-finansowe-podatkowe/319915-podatki-od-serwera-gry.html

Tutaj masz dokładnie ten sam problem opisany przez osobę, która z prawem zdecydowanie obchodzi się na co dzień.

A co do zawierania umów o dzieło, to świadczone są właśnie przez serwisy SMS, ale są one fikcyjne i zdecydowanie jeśli nie przekraczają to naginają prawo.

@Badus : w takim razie zamknijmy do więzienia/wyegzekwujmy kary w wysokości 100.000 PLN od tysięcy osób, które w Minecraft zarabiają kwoty nieraz przekraczające 5000 PLN/miesiąc. I takich osób mało nie jest.

Już nie wspominając o osobach, które mają zarobki na poziomie 500 PLN, takich jest mnóstwo. To tak nie działa. Może i z perspektywy czysto prawnej, analizując dokładnie paragrafy kodeksów nie jest to w pełni legalne, ale powszechnie stosowane i zatwierdzane przez urzędy. Wiem po swoim przykładzie i znanych osób i uwierz, nie są to zarobki rzędu 200 PLN. ;)

--

Pozdrawiam.

Opublikowano

@Badus : w takim razie zamknijmy do więzienia/wyegzekwujmy kary w wysokości 100.000 PLN od tysięcy osób, które w Minecraft zarabiają kwoty nieraz przekraczające 5000 PLN/miesiąc. I takich osób mało nie jest.

Już nie wspominając o osobach, które mają zarobki na poziomie 500 PLN, takich jest mnóstwo. To tak nie działa. Może i z perspektywy czysto prawnej, analizując dokładnie paragrafy kodeksów nie jest to w pełni legalne, ale powszechnie stosowane i zatwierdzane przez urzędy. Wiem po swoim przykładzie i znanych osób i uwierz, nie są to zarobki rzędu 200 PLN. ;)

--

Pozdrawiam.

@.avaterys_ Tak racja ja patrze na to tylko z czysto prawnej strony. Zdaję sobie sprawę również z tego, że nie w każdym przypadku prawo jest egzekwowane. Jednak ludzie muszą wiedzieć, że zawsze istnieje możliwość narobienia sobie kłopotów. 

Opublikowano

Do sprawdzenia Was przez skarbówkę nie jest potrzebny nawet donos na fiberhost. Wystarczy, że bank zauważy regularne wpłaty na konto bankowe i sam może podesłać to do US, który udupi za brak rozliczania się z dochodu + zarobki pochodzące z poza działalności gospodarczej.

Btw, nie zakładajcie firmy w Polsce tylko w UK (jeśli świadczycie usługi niematerialne na terenie UE np. popularne VIP'y)

Ale to działa na tej samej zasadzie, czy masz vps'a czy nie, musisz się rozliczyć z dochodu. Problem dotyczy tego, że na FiberHoscie wypłacają często osoby nie mające pojęcia o konsekwencjach prawnych.

No tak, tylko ja się rozliczam z dochodów ._.
Opublikowano

.avaterys_, musisz podać tu ludziom konkretne źródła aby potwierdzić swoje słowa że "nie musisz zakładać działalności gospodarczej", w przeciwnym wypadku wyjdzie na to że starasz się interpretować prawo tylko pod siebie, tak aby Tobie się to opłacało :) ale tak to nie działa. Pamiętaj że "człowiek z allegro" też nie miał przez dłuższy czas działalności gospodarczej ;)

Oczywiste jest to że w Polsce, na start koszty prowadzenia działalności są bardzo wysokie. Sam ZUS to około 500 zł (jesli ktoś jest zatrudniony u kogoś na umowę o pracę a jednocześnie prowadzi działalność gospodarczą, ma około 250 zł). Dodatkowo oczywiście podatek dochodowy, na tego typu usługi chyba będzie 8.5% ale mogę się mylić. Jak to ktoś już kiedyś powiedział "taki mamy klimat" :). Kiedyś ludziom się zachciało "darmowej" służby zdrowia oraz "emerytur", więc teraz trzeba płacić i płakać ;)

Z moich informacji wynika, co też napisałem w pierwszym poście, konieczne jest założenie działalności gospodarczej. Jeśli koszty prowadzenia działalności przewyższają zyski, to oczywiste że nie należy kombinować z własną firma. Czasem lepiej trzymać pieniądze w portfelu, i przedłużać za te pieniądze swoje serwery, niż kombinować.

Wiadomo, że podpisanie umowy z jakimś "homepay" na usługi sms, oraz rozliczanie się z dochodów, wygląda o wiele lepiej niż ten cały burdel w fiberhost.

Opublikowano

Dobrze, wszystko ładnie pięknie, ale to, że pozwalamy na wypłaty to nie jest nasza 'wyobraźnia' tylko wszystko zostało tak zrobione, aby było zgodne z prawem. 

Teraz zastanówmy się nad jedną rzeczą. Po co Firma wprowadza Regulamin? Po to, żeby sobie był, wisiał i miał go klient w d***e? Nie. 

Na każdym hostingu, ba, w każdej firmie jest taki regulamin, gdzie wraz z zakładaniem konta AKCEPTUJESZ go dobrowolnie, a to, że połowa dzieci nawet nie przeczyta go i ma głęboko w d***e to nie nasza sprawa.

Temat na pewno nie zostanie podpięty, bo jest to normalna rzecz, a to, że jakieś dziecko poczuję się obwinione może wejść na drogę sądową, przecież od tego mamy organy ścigania, żeby korzystać, ale po co wydać kilka tysięcy złotych na prawnika nie? ;)

k4L2ZMS.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...