Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

4 gb ram dostępne 3.12 Gb

mrfilmik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam kartę graficzną Nvidia GT610 i dorzuciłem komputerowi 2 gb do 4 gb . Niestety pokazuje mi że dostępne jest tylko 3.12 gb a 4gb zainstalowane i tu pytanie , Czy ta karta ma turbocache ? Jeśli tak to czy da się coś zrobić żeby było całe 4gb dostępne .

Z góry dzięki za odpowiedzi

logo2.png

Opublikowano

Mam system 64 bit . Kupiłem 2gb ram bo miałem tylko 2,5 więc wypiąłem 512 mb i wrzuciłem 2gb i pokazuje mi że tylko 3.12 dostępne a 4gb zainstalowane. I wydaje mi się że może być to przyczyna karty graficznej tylko nie wiem czy ona ma turbocache czy nie ma

logo2.png

Opublikowano

tak ma turbocache, pewnie ta karta część pamięci wykorzystuje jako przestrzeń do przechowywania tekstur graficznych, gdy pamięć dedykowana karty jest niewystarczająca

można to jakoś wyłączyć ? Win7 jak coś

logo2.png

Opublikowano

GT 610 posiada 1024 mb pamięci. Żeby być w 100% pewnym, że to wina turbocache wpisz w poleceniu uruchom dxdiag i wejdź w zakładkę ekran. Jeżeli będzie pokazane więcej pamięci niż ma faktycznie karta to znaczy, że to wina turbocache. Powinno dać się to wyłączyć z poziomu panelu sterowania nvidia, programem RivaTuner, ewentualnie powinna być gdzieś opcja w biosie.

Opublikowano

GT 610 posiada 1024 mb pamięci. Żeby być w 100% pewnym, że to wina turbocache wpisz w poleceniu uruchom dxdiag i wejdź w zakładkę ekran. Jeżeli będzie pokazane więcej pamięci niż ma faktycznie karta to znaczy, że to wina turbocache. Powinno dać się to wyłączyć z poziomu panelu sterowania nvidia, programem RivaTuner, ewentualnie powinna być gdzieś opcja w biosie.

bios raczej nie możliwy bo szukałem i nic nie mogłem znaleźć . RivaTuner nie jest czasem dla xp tylko ?

Jak klikam na panel sterowania to przez sekundę się kręci kółko i nic się nie uruchamia

logo2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...