Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Y/SoloQ - Jak powiększyć swoje szansę na wygraną

LordeVasto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej :)

Przedstawię Wam podstawowe zasady i porady co robić, aby zwiększyć swoje szanse wygrania meczu w SoloQ :)

1. Champion Select

Podczas Queue bacznie obserwuj czat i dostosuj się do niego. Gdy widzisz, że jedyną wolną pozycją jest przykładowo TOP, to go właśnie weź. Jeśli będziesz się kłócił o pozycję to już zmniejszasz swoje szanse na wina. Nawet jakby Ci się udało wywalczyć daną rolę to sojusznik który ci ją odstąpił po pierwsze będzie w złym nastroju/humorze i dodatkowo istnieje szansa, że na innej pozycji będzie o wiele gorszy.

Mobilizuj swój Team, przypominaj o zmianie runek, masterek. Trzymaj poziom.

2. Wybór championa

Jeśli czujesz się na tyle dobry, że możesz carrować gry to wybieraj odpowiednich championów. Najlepszymi pozycjami do kontrolowania całej gry jest Jungler (ma bezpośredni wpływ na wszystkie lane, spokojnie może babysittować nawet 2 linie w 1 czasie) oraz Mid (często może pokusić się o ganki na górną bądź dolną linię. Czasami może być to naprawdę kluczowe).

Dodatkowo wybieraj dobrych championów. Nie bierz Orianny czy Galio. Musisz grać postaciami, które naprawdę są dobre na swoim lane oraz dodatkowo zadaję duże dmg w każdej fazie gry. Zed, Jayce, Kha'Zix, Fizz, LeeSin czy Fiorą są pickami, które przy odpowiednich umiejętnościach gry pozwolą Ci na swobodne carrowanie gier. Musisz być niezależny od swojej drużyny, więc odradzam wybieranie postaci kładących nacisk na współpracę. Dodatkowo powiem, że prawie wszystkie Assassiny potrafią ogarniać całą grę, o ile nie wbijają się 1v5 :)

3. Gra

EARLY GAME: Jeśli wybrałeś championa, który bardzo dobrze ogarnia swego lane i dodatkowo jest silny w early game to musisz pokazać kto będzie dominował. Prawie od samego początku harassuj swego oponenta, odcinaj go od farmy, a gdy tylko nadarzy się okazja zabij go. Twoim zadaniem jest jak najszybsze zniszczenie turreta przeciwnika i przy tym lekkie nafeedowanie się. Gdy dość szybko uda Ci się to wykonać, możesz swobodnie ruszyć na inne lane w celu pomocy swoim sojusznikom.

Zaś gdy wybrany przez Ciebie champion pokazuje swoją potęgę w późniejszych fazach gry to musisz grać ostrożnie. Nabijaj spokojnie CS, od czasu do czasu harassuj przeciwnika ale przede wszystkim NIE możesz zginąć. Zbędny feed jest jak najbardziej niepotrzebny.

MID GAME: Staraj się kupować wardy oraz stawiaj je w strategicznych miejscach (baron, drake, blue, red). Pozwoli to Twojej drużynie na uniknięcie zbędnych śmierci i na kontrolowanie jungli. Łapcie pojedynczo przeciwników, wdawajcie się w TF, gdy macie na to szanse. Starajcie się robić barona przy każdej dobrej okazji, ale bądźcie rozważni. Bez wizji nic nie zdziałacie. Dużo pinguj, gdy widzisz, że Twój team próbuje zrobić barona przy dużym zagrożeniu. Przez takie coś można nawet przegrać grę. Stań obok nich, pinguj i proś o wycofanie się.

LATE GAME: W pełni kontroluj grę, pisz do graczy by kupowali wardy, dużo pinguj prowadząc drużynę, graj rozważnie. Sam musisz ocenić czy macie szansę wygrać z przeciwnikami w otwartej walce. Jednak gdy 2 sojuszników wbije się w oponentów, czasem warto zamiast wycofywać się, po prostu im pomóc. 3vs5 będziecie mieli duże problemy z obronieniem bazy (dodatkowo na pewno przegracie ewentualną walkę o barona), a 5v5 zawsze istnieje szansa, że jakimś cudem wygracie i zdominujecie całą grę.

Gdy Wasza drużyna nie ma szans w TF, niech 3-4 stoi na midzie i prowokuje przeciwników, a 1-2 sojuszników musi w tym czasie OSTROŻNIE pushować inne lane. Komunikuj się z nimi za pomocą czatu i pingów, większość sama na to nie wpadnie.

Po wygranym TF zawsze macie 2 opcje. Albo szybki baron i ewentualnie 1-2 wieżę, albo bardzo szybki push (gdy przeciwnicy odrodzą się za +/- 40 sekund jesteście w stanie zniszczyć nawet do 4 wież). Nigdy nie cofajcie się do bazy, to nie ma żadnego sensu i tracicie tylko wielką szansę.

4. Zachowanie podczas rozgrywki

a) Nigdy nie RAGE'uj. Po złym zagraniu ze strony swoim sojuszników uspokajaj grę i staraj się napisać im, żeby tego więcej nie robili (np. Please, don't fight 1v3. Play safe.) Obrażając i wytykając błędy swojej drużyny tylko pogarszasz całą sytuację. Każdy wtedy traci morale i powstaje niepożądana atmosfera 7085714134723271232516.png

B) Nie wymagaj wardów od swojej drużyny, gdy Ty ich nie kupujesz. Robiąc to tylko się ośmieszasz. Musisz dawać dobry przykład i jako pierwszy zaopatrzyć się w wardy. 

c) Nie obarczaj junglera qiną za nieudane ganki, napisz mu co ma robić, aby lepiej przysłużył się drużynie ale nie zniechęcaj go do gry.

d) W trakcie gry nie pisz, że kogoś zreportujesz. Będzie on przez to negatywnie do Ciebie nastawiony. Powstrzymaj się od tej zbędnej informacji i wspomnij o tym już po rozgrywce.

e) Staraj się pomagać swoim sojusznikom, gdy tego potrzebują. Doradzaj im co mają kupić, kogo gankować, co robić.

f) Bardzo dużo pinguj, w celu prowadzenia swojej drużyny. Nie możesz pozwolić na to, by Twoi sojusznicy chodzili sami w jungli bez wizji. Zawsze gdy to robią staraj się pingować i prosić o wycofanie.

g) Chwal swoją drużynę za każdą udaną akcję. Naprawdę poprawi im to humor i będą wiedzieli co zrobili dobrze.

Jeśli myślisz, że jesteś lepszy od wszystkich graczy ze swojej ligi, a utknąłeś w niej właśnie przez słabych sojuszników to wiedz, że jesteś w błędzie. Gdybyś był naprawdę dobrym graczem to spokojnie wycarrowałbyś wiele meczy. Wystarczy pickować dobrych championów i ogarniać od 1 minuty gry.

Myślę, że gdy będziesz stosował się do wyżej wymienionych rad to zobaczysz naprawdę duże efekty. Może nawet okazać się, że Twoja drużyna nie jest złożona z samych pajaców :)

Jeśli pomogłem, daj like.

Pozdro! 

916741414680034286162.png

Opublikowano

LS to lissandra? :v

LeeSin, już poprawię dla rozjaśnienia :) Wybrałem tego champa z tego powodu, że z odpowiednim buildem zadaję naprawdę duże obrażenia w early game, a późniejszych fazach gry dodatkowo staje się o wiele twardszy. 

Opublikowano

Wytłumacz mi czemu by nie pickować Orianny na YoloQ? Tak naprawdę pomogła mi wyjść z golda do tego poziomu gdzie obecnie jestem... Powiedz mi czego jej brakuje ? Dobry ult niszczy teamfighty, może łatwo zoutfarmić enemy mida, dobry dmg w mid/late, dobry push oraz dobre ganki

Opublikowano

Wytłumacz mi czemu by nie pickować Orianny na YoloQ? Tak naprawdę pomogła mi wyjść z golda do tego poziomu gdzie obecnie jestem... Powiedz mi czego jej brakuje ? Dobry ult niszczy teamfighty, może łatwo zoutfarmić enemy mida, dobry dmg w mid/late, dobry push oraz dobre ganki

Odradzam ją z tego powodu, że jest taka meh w early, ma tylko harass. Spokojnie przykładowy Zed może ją zniszczyć, a w yoloQ trzeba carrować grę od 1 minuty :) Ale oczywiście jak się nią bardzo dobrze gra to nie widzę większych przeciwwskazań. 

Opublikowano

Szczerze mówiąc orianna to jeden z najbezpieczniejszych picków na mida :) Co prawda jestem tylko w goldzie, ale mam wrażenie, że nawet jeśli mamy w teamie kompletnych idiotów z bezwładem palców to ultem możemy ograć enemy. Trzeba jednak uwzględnić, aby gracz, który dopiero zaczyna zabawę z tym bohaterem prosił osobę banującą o zbanowanie Zed'a.

Top'a raczej bym odradzał, ze względu na raczej niską możliwość pomocy swojemu teamowi. Chyba, że gramy z TP, ale i tak jest co ~4 minuty, więc trochę cienko :P

Opublikowano

Odradzam ją z tego powodu, że jest taka meh w early, ma tylko harass. Spokojnie przykładowy Zed może ją zniszczyć, a w yoloQ trzeba carrować grę od 1 minuty :) Ale oczywiście jak się nią bardzo dobrze gra to nie widzę większych przeciwwskazań. 

No prosze cie... jezeli wzialem ignite na lini i gram na zeda lub ahri z reguły mam fb na 4/5 lvlu...

Szczerze mówiąc orianna to jeden z najbezpieczniejszych picków na mida :) Co prawda jestem tylko w goldzie, ale mam wrażenie, że nawet jeśli mamy w teamie kompletnych idiotów z bezwładem palców to ultem możemy ograć enemy. Trzeba jednak uwzględnić, aby gracz, który dopiero zaczyna zabawę z tym bohaterem prosił osobę banującą o zbanowanie Zed'a.

Top'a raczej bym odradzał, ze względu na raczej niską możliwość pomocy swojemu teamowi. Chyba, że gramy z TP, ale i tak jest co ~4 minuty, więc trochę cienko :P

A kto ci każę ją na mida brac xD osobiscie grałem nią na topie, jungli oraz supporcie i tak powiem, ze gank po 6 lvlu będąc junglerem to pewny kill

Opublikowano

No prosze cie... jezeli wzialem ignite na lini i gram na zeda lub ahri z reguły mam fb na 4/5 lvlu...

A kto ci każę ją na mida brac xD osobiscie grałem nią na topie, jungli oraz supporcie i tak powiem, ze gank po 6 lvlu będąc junglerem to pewny kill

No prosze Cie...jesli w ogole zabijasz zeda/ahri orianną  to chyba grasz na ziomków z autyzmem. Zwlaszcza ze masz platkietke diaxa w profilu to już w ogole nieporozumienie.

fjlw0o.jpg

Opublikowano

No prosze Cie...jesli w ogole zabijasz zeda/ahri orianną  to chyba grasz na ziomków z autyzmem. Zwlaszcza ze masz platkietke diaxa w profilu to już w ogole nieporozumienie.

Słuchaj nie pomyślałeś ze gram dobrze orianna ? Ahri to postać którą najłatwiej zjechać chyba ^^ Nwm czemy na stronach typu lolcounter(i innych syfach) pisze ze ahri powinna jechac orianne z łatwością. A z tym zedem to na ogoł z lini wychodze 2/1/1 lub 1/1/0...

I w sumie co z tego że mam plakietke diax, gracz shalone master tier a gra ap shaco na midzie i nie raz wgrał linie vs zed, ahri orianna... Niby gowno takie ap shaco a jednak :)

Opublikowano

To teraz pytanie od laika.

Uwaga: co to jest yoloQ ? ;dd

Niektórzy tak nazywają soloQ po wielu przegranych, a zarazem żałosnych porażkach :D Czasami granie samemu rankedów jest naprawdę yolo :D ( You Only Live Once)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...