Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak wyciągnąć wentylator do komputera ze starego zasilacza

NiemaSkilla

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W tym poradniku pokaże Wam jak wykorzystać część zasilacza która posłuży w naszym komputerze bardzo długo. Zaczynam

Przytoczę sytuację:

"W każdym życiu naszego dużego bądź małego przyjaciela przychodzi czas na krótki odpoczynek. Tym momentem jest spalony zasilacz, który nie posłuży już nigdy więcej"

Tak, radzę pędzić do sklepu po dobry zasilacz bo wam życie ucieka :P   . 

Wymieniliśmy zasilacz na nowy,lepszy i droższy czyszcząc naszą skarbonkę co do grosza. Po wymianie mamy dość duży problem "Leży przed nami duży kloc z ciągnącymi się kablami" . Co możemy zrobić przynajmniej z częścią zasilacza a mianowicie wentylatorem? No właśnie ten niecodzienny element który chłodził naszego zasilacza przez 2 lata już go nie po chłodzi :,( Co zrobić by chociaż ten mały lub duży wentylator po chłodził naszego blaszaka? A no właśnie , Zapraszam do czytania...

Przykładowy zasilacz nie markowy który kosztuje 100 złotych wygląda tak a raczej wyglądał -,-

Bz5XYa.jpg

I tak w wewnątrz...

raRapW.jpg (HAJS HAJS BABY ;)

Przejdźmy do pracy bo bez niej nie ma kołaczy 

1.Znajdź dogodne dla siebie miejsce, weź w łapę śrubokręt i rozkręć obudowę zasilacza

2.Odkręć wentylator od 1 części obudowy by zbędny metal nie przeszkadzał

3.Wyszukaj na płytce na kabelki łączące zasilacz z wentylatorem i wyrwij,utnij,odgryź byle by został tylko wentylator z kabelkami

4.Weź w łapę nóż o poodcinaj dosyć dużą część izolacji kabla tak by został sam drut

5. Gdy już masz przed sobą sam wentylator z kablami otwórz swojego PC'a i znajdź dogodne miejsce na wentylator, po czym go przykręć i na płycie głównej znajdź wtykę 3-pinową o nazwie SYS_FAN i kombinuj z podłączeniem kabli (To tylko 9 kombinacji)

Po wykonaniu tych wszystkich punktów wentylator powinien znów tętnić życiem i chłodzić waszego blaszaka.Dla chętnych majsterkowiczów:

Wiemy wszyscy jak box'owe chłodzenie huczy i jest mało wydajne. Możecie zrobić np. z drewna podstawkę i przykręcić do niej wentylator a podpiąć go do wtyki CPU_FAN. W taki sposób macie za darmo lepszy i wydajniejsze chłodzenie bez ogromnego wentylatora.

MKv13f.jpg

W taki oto sposób wykorzystaliśmy kawałek spalonego zasilacza i użyliśmy go do chłodzenie PC lub procesora

By: NiemaSkilla

wszelkie prawa i kopiowanie zastrzeżone

Opublikowano

Nie rozumiem jednego, po kiego grzyba miałbym ściągać izolację z kabla skoro możesz go od razu podpiąć bez bawienia się z obieraniem kabli.

Opublikowano

Nie rozumiem jednego, po kiego grzyba miałbym ściągać izolację z kabla skoro możesz go od razu podpiąć bez bawienia się z obieraniem kabli.

Jak masz podpiąć jak z zasilacza oncinasz i masz tylko kable

Opublikowano

@Tarize

W moim przypadku z zasilacza wentylator ma takie wejsce ze ja NIGDZIE na plycie glownej takiego nie mam.

Dlatego chciałbym zobaczyc na zdjęciu jak to mniej więcej wygląda z tymi ''obieranymi kablami''. xD

Opublikowano

@Tarize

W moim przypadku z zasilacza wentylator ma takie wejsce ze ja NIGDZIE na plycie glownej takiego nie mam.

Dlatego chciałbym zobaczyc na zdjęciu jak to mniej więcej wygląda z tymi ''obieranymi kablami''. xD

To mógłby dopisać, że nie każdy wentylator trzeba obierać z kabli bo jak jest wpinka od wentylatora to wystarczy popróbować z wpięciem kabla.

Ja jak rozbierałem zasilacz to miałem właśnie tą wpinke i wystarczyło popróbować z jej wpięciem i działa.

Opublikowano

Nie jest to darmowy sposób na "wyczarowanie" wentylatora. Za uszkodzone zasilacze również trzeba płacić (koszt wysyłki, chyba, że ktoś odbiera sprzęt osobiście).

Tytuł wprowadza w błąd.

ㅈㅈ.

Opublikowano

@tls01

Masz stary spalony/niepotrzebny zasilacz, wyjmujesz z niego chlodzenie doczepiasz do pc.

Gdzie tu jakaś płatność? Jedynie chwila czasu.

Wrazie czego jeszcze jakoś można do tego zasilacza doczepić chłodzenie ponownie.

PS.

Ty, wprowadzasz w bląd.

Opublikowano

@tls01

Masz stary spalony/niepotrzebny zasilacz, wyjmujesz z niego chlodzenie doczepiasz do pc.

Gdzie tu jakaś płatność? Jedynie chwila czasu.

Wrazie czego jeszcze jakoś można do tego zasilacza doczepić chłodzenie ponownie.

A jak nie mam? To wcale nie jest darmowy.

"Wrazie czego jeszcze jakoś można do tego zasilacza doczepić chłodzenie ponownie."

Jakoś...

ㅈㅈ.

Opublikowano

@tls01

Tak samo jak do płyty głownej. :3 

No ale on napisał coś takiego:

Wymieniliśmy zasilacz na nowy,lepszy i droższy czyszcząc naszą skarbonkę co do grosza. Po wymianie mamy dość duży problem "Leży przed nami duży kloc z ciągnącymi się kablami" . Co możemy zrobić przynajmniej z częścią zasilacza a mianowicie wentylatorem? No właśnie ten niecodzienny element który chłodził naszego zasilacza przez 2 lata już go nie po chłodzi :,( Co zrobić by chociaż ten mały lub duży wentylator po chłodził naszego blaszaka? A no właśnie , Zapraszam do czytania...

A więc on napisał że z starego zasilacza zrobić.

Nie masz to trudno, on nic nie pisał co zrobić jak ktoś nie ma zasilacza.

Pisał tak jakby poradnik tylko dla tych którzy mają niepotrzebny zasilacz. Myslę że większość ludzi ma.

Niektórzy nie mają więc trudno, szukać dalej sposobu na ''darmowe chłodzenie do pc''.

Jeśli chcesz sie jeszcze udzielić, zapraszam na pw bo robi się nie potrzebny spam i zaraz polecą warny.

Opublikowano

@tls01

Tak samo jak do płyty głownej. :3 

No ale on napisał coś takiego:

A więc on napisał że z starego zasilacza zrobić.

Nie masz to trudno, on nic nie pisał co zrobić jak ktoś nie ma zasilacza.

Pisał tak jakby poradnik tylko dla tych którzy mają niepotrzebny zasilacz. Myslę że większość ludzi ma.

Niektórzy nie mają więc trudno, szukać dalej sposobu na ''darmowe chłodzenie do pc''.

Jeśli chcesz sie jeszcze udzielić, zapraszam na pw bo robi się nie potrzebny spam i zaraz polecą warny.

Tytuł wątku mówi co innego: "[TuT] Dodatkowy wentylator 300 mm za darmo :D". Nie ma tu mowy o potrzebie posiadania niepotrzebnego zasilacza.

Co więcej, te tańsze/starsze nie mają takiego dużego wiatraka, a małą pierdółkę, która po załączeniu do 12 V działa, jak silnik odrzutowy. Autor nie wziął tego pod uwagę, a nieogarnięty użytkownik (przeciętny internauta) mimo wszystko, będzie szukał w takim zasilaczu dużego, 300 mm wentylatora.

Ja tutaj nie spamuję, tylko wysyłam posty z konstruktywną krytyką. Regulamin tego nie zabrania.

ㅈㅈ.

Opublikowano

@tls01

Toć w nazwie temacie nie będzie wszystkiego pisał nie? -.-

Równie dobrze możemy wszystkie wątki nazywać "problem" lub "chciałbym", bo przecież nie będziemy tam pisać zbyt wiele, prawda?

Ale tak inaczej tłumacząc... Nawet uszkodzony zasilacz jest coś warty i można go sprzedać za 5 PLN, czy choćby za piwo. A kiedyś za niego również zapłaciliśmy. Poza tym, autor sugeruje, abyśmy ruszyli d*** po nowy PSU - to też jest wydatek.

Gdzie tutaj jest cokolwiek za darmo?

Twoje argumenty są do bani, nie mam z kim dyskutować.

ㅈㅈ.

Opublikowano

@tls01

Nie potrzebny Ci wiatraczek to na ch*j sie czepiasz takich szczegółów i sie udzielasz? 

Nudzi Ci się to idź pograj a nie czepiasz się nie wiadomo po co. Posty tylko nabijasz. >.<

Szkoda gadać. Chcesz jeszcze się bardziej udzielić pisz na PW a nie spam robisz a później będziesz płakał że warna dostaniesz. xD

Opublikowano

ogarnijcie się zaraz to zgłoszę !!!

temat dotyczy tych co mają uszkodzony zasilacz a co zrobi i jak zrobi to jego sprawa !!! a w nazwie tematu nie będzie wszystko pisać... -.- ogarnijcie się wreszcie !

Spokojnie, kto miał być ukarany został ukarany. :P

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Nie jest to darmowy sposób na "wyczarowanie" wentylatora. Za uszkodzone zasilacze również trzeba płacić (koszt wysyłki, chyba, że ktoś odbiera sprzęt osobiście).

Tytuł wprowadza w błąd.

Przecierz nikt nie kAże ci działającego zasilacza rozwalać tylko taki który jest spalony bo naprawa często wynosi więcej niż zasilacz kosztuje. Napisałem stary, zużyty i niepotrzebny zasilacz. Czego tu nie rozumiesz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...