Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Serwer oparty na RedStone?

FirJu

Czy realizowac projekt serwera opartego na redstonie  

9 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy realizowac projekt serwera opartego na redstonie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pomysł na serwer oparty w 100% na samym redstonie (+ commadblocki). Oczywiście nasuwa się pytanie co z rejestracją, tak więc w prosty sposób można by zrobić mechanizm logujący na zasadzie scoreboarda (testowwalem na 4 cyfrowym kodzie). Sklepy, Ekonomie itd można zrobić na summonie, sortownicach i paru innych trikach. Na upartego można tez zrobić Cuboidy. A automatyczne ogłoszenie jak wiadomo to juz pryszcz. :)

Na 1.8 można również stworzyć prosty system warpów. Lecz co do sposobu teleportowania się na nie, mam pewne obawy.

Teraz mam pytanie do was czy pomysł jest wart realizacji?

Opublikowano

Nie bardzo, wiele ludzi na takowym serwerze by nie pogralo poniewaz wiekszosc minecraftowcow jest na slabym sprzecie co przyczynilo by sie do masakrycznych spadkow FPS

Opublikowano

Chciałbym zaznaczyć ze jest naprawdę wiele rozwiązań aby takie mechanizmy nie lagowały. Jeżeli ograniczy się większość do commandblockow to naprawdę nie ma co lagować. Natomiast cala resztę zawalić glowstone i lagi zostają zniwelowane. Mogę dzisiaj jeszcze umieścić prototyp kilku mechanizmów które z pewnością by się przydały na takim serwerze.

Opublikowano

Stanowczo nie, dlaczego ? Większość graczy jest przyzwyczajonych do zwyczajnych pluginów , tak wiem ,pewnie można zrobić to w jakiś sposób w commandblockach itp . Jednak lagi byłyby na pewno , a maszyna taka nie kosztuje 100 czy 200 zł ;)

00768247823007970726.jpg

Opublikowano

Ja raczej myślę aby zrobić taki serwer jako ciekawostkę. Wiadomo że nie będzie on idealny, pełno bugów itd. Na samych commandblockach z tego co zauważyłem można zrobić hmm pseudo skrypty o bardzo prostej budowie. Taki serwer ma o tyle przewagę nad pluginami że nie jest zależny od wersji serwera. Nie mam zamiaru robić potwora na 100slotow lecz maly serwerek dla pasji. Lubie grzebać w redstonie i naprawdę wiem że to nie laguje. Lecz jak już się tak doczepiliście maszyny to wam powiem że dobra i wytrzymała maszyna nie jest żadnym problemem :)

A co do lagowania... Jak ma lagować maszynak do logowania jeżeli w tym momencie nikt sie nie loguje caly mechanizm zajmuje 40x40 a proszku tam tyle co nic a dodatkowo caly jest oswietlony wiec updaty swiatla nie wplywaja na plynnosc gry? 

Opublikowano

Czym chcesz rozwiązać problemy z brakiem załadowanych chunków ? CMD block wyśle do drugiego cmdblocka jakiś sygnał, ale jak tamten nie będzie załadowany to sygnał zniknie

Opublikowano

Pomysł naprawdę, fajny i podlega realizacji - Nie jestem 100% przekonany czy nie będzie notorycznie lagować :]

Opublikowano
Czym chcesz rozwiązać problemy z brakiem załadowanych chunków ? CMD block wyśle do drugiego cmdblocka jakiś sygnał, ale jak tamten nie będzie załadowany to sygnał zniknie

haha mialem to samo napisac :) byles szybszy

taki serwer mozna zrobić :) nie byl by co prawda jakiś super ale dało by radę

byly już takie serwery tzn. serwery pvp nie byly może najwyższych lotów ale kiedy to było teraz pewnie można zrobić bardzo fajny serwer PVP oparty na commandblock'ach i silniku vanilla .

system autoryzacji :/ hm onlypremium ?? bo nic innego w miarę sensownego nie widzę nie zrobisz mechanizmu uwierzytelniającego graczy z redstone niestety ale bedzie łatwy do "oszukania"

bez pluginow się nie obejdzie . zresztą po co utrudniac sobie życie i tworzyć taki serwer :?

Opublikowano

Co do załadowania chunków z pewnością coś się wymyśli. A autoryzacja nie jest taka trudna jak się wydaje. Jeszcze nie wiem do końca jak wykryć gracza który się wylogował, lecz myślę ze jest to do ogarnięcia. Faktycznie serwer PVP będzie najłatwiej zrobić, jak będę miał czas postawie serwer i zobaczę jak to można by zaprojektować aby działało prawidłowo.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...