Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zestaw za 4 tyś.

Cripzore

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, cześć i czołem!
Rzadko zaglądam do tego działu bo tylu ilu speców tutaj to tyle opinii i w ogóle śmieszne są często opinie/porady innych użytkowników ale ostatecznie bo pytałem już wielu informatyków/profesorów z zawodu no i ostatecznie postanowiłem się zapytać tutaj o opinie zestawu.
Jest on połowniczo zrobiony na morelach, w pełni na esc.pl a i tak jedną z części teoretycznie zamówię w pobliskim, zaprzyjaźnionym sklepie.

Zestaw z Morele.net bez karty graficznej (za droga, o ~150 zł. droższa niżelu u miejscowego sprzedawy i o około ~100 niżeli na esc.pl)
http://www.morele.net/inventory/info/uYxTE/

Oraz pełen zestaw z esc.pl
http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=63383

Zestawy są na dwóch różnych serwisach ponieważ o esc.pl czytałem "parę" niewygodnych opinii i nie uchlam się do kupienia od nich zestawu. A jakbym zamówił to większość części z Morele.net (zestaw powyżej) + karta graficzna z zaprzyjaźnionego sklepu blisko mnie.

Ewentualne propozycje - pisać :)
Nie chciałbym ostatecznie przkroczyć 4.5K zł. (wliczając przesyłkę etc.)
Zakładam też że "Za tą cenę" każdy napisze aby zmienić kartę graficzną na 970 czy coś w ten deseń.
PS. Jakiekolwiek zmiany na procesory AMD/karty graficzne Radeon ODPADAJĄ! (potrzebuje ich technologi (NVIDIA/INTEL) do grafiki, silników 3D oraz gier)

PPS. Nie ma dysku HDD w zestawie bo będę dalej korzystał z swojego 500GB (o kupnie 1TB pomyślę w przyszłości) a dysk SSD jest pod sam system/sterowniki/antywirusa.
PPPS. Moja aktualna obudowa: Zalman Z11 Plus dlatego jej w specyfikacji też nie uwzględniam bo będę dalej z niej korzystał.

5gubmKI.png

Opublikowano

Czekaj ten zestaw ma być do czego?

Powiem tak, przepłacone ramy, płyta, zasilacz (750W?? po?) SSD.

I wiesz że w zestawie nie ma obudowy?

Za 4500zł można zrobić tak samo wydajny zestaw tylko że z GTX 970.

W nazwie tematu 4000zł a w temacie 4500 to ile w końcu? :D

Wydajniejszy zestaw za 4450zł http://www.morele.net/inventory/info/C3j2u8/

Szybsze ramy 2400. Zasilacz 550W GOLD. Dużo wydajniejsza i pobierająca małą ilość energii karta graficzna GTX 970 od MSI

Bez obudowy i dysku.

Procesor: Intel Core i5 4690

Płyta główna: MSI B85-G43

Zasilacz: Thermaltake 530W

RAM: Crucial Ballistix 8 GB

Karta Graficzna: MSI GTX 770

Dysk SSD: Plextor 128 GB M6S

Opublikowano

Czekaj ten zestaw ma być do czego?

Powiem tak, przepłacone ramy, płyta, zasilacz (750W?? po?) SSD.

I wiesz że w zestawie nie ma obudowy?

Za 4500zł można zrobić tak samo wydajny zestaw tylko że z GTX 970.

Aż czekałem na taki komentarz <3

Nie, nie biorę 970. Odpada. Bezapelacyjnie. Niestety ale wiem ile kasy mogę przeznaczyć na kartę graficzną - a 970 jest minimalnie po za to (200 zł). Różnica to przede wszystkim troszkę taktowanie procesora graficznego oraz to, że 970 ma o 2 GB GDDR więcej.

750 z powodu rozbudowanego chłodzenia w komputerze.

Zestaw jest kierowany ogólnie pod grafikę 2D oraz pracę w silniku Unreal Engine 4.

Oraz które "RAM-y" są przepłacone? na esc.pl kosztują 320 zł , na morele.net 360 zł u mojego "sprzedawcy" 355 zł.

PS. W przyszłości i tak planuję dokupić kolejne kości RAM - spokojnie zanim ktoś o tym napisze.

PPS.  @dinek300 - Jak możesz, zrób zestaw ale bez tego, czego nie potrzebuję (Dysk SSD biorę Intela, CD/DVD mam - będę dalej z niego korzystał)

PPS.

W nazwie tematu 4000zł a w temacie 4500 to ile w końcu?

Tak myślałem by "kurek" zamknąć w okolicach 4200-4400 max.

A dałem 4K bo i tak pierwsze zestawienie jest w cenie nieco powyżej 3K a drugie powyżej 4K :D

5gubmKI.png

Opublikowano

Aż czekałem na taki komentarz <3

Nie, nie biorę 970. Odpada. Bezapelacyjnie. Niestety ale wiem ile kasy mogę przeznaczyć na kartę graficzną - a 970 jest minimalnie po za to (200 zł). Różnica to przede wszystkim troszkę taktowanie procesora graficznego oraz to, że 970 ma o 2 GB GDDR więcej.

750 z powodu rozbudowanego chłodzenia w komputerze.

Zestaw jest kierowany ogólnie pod grafikę 2D oraz pracę w silniku Unreal Engine 4.

Oraz które "RAM-y" są przepłacone? na esc.pl kosztują 320 zł , na morele.net 360 zł u mojego "sprzedawcy" 355 zł.

PS. W przyszłości i tak planuję dokupić kolejne kości RAM - spokojnie zanim ktoś o tym napisze.

PPS.  @dinek300 - Jak możesz, zrób zestaw ale bez tego, czego nie potrzebuję (Dysk SSD biorę Intela, CD/DVD mam - będę dalej z niego korzystał)

PPS.

Tak myślałem by "kurek" zamknąć w okolicach 4200-4400 max.

A dałem 4K bo i tak pierwsze zestawienie jest w cenie nieco powyżej 3K a drugie powyżej 4K :D

Jeśli wiesz lepiej i jesteś pewny że bierzesz te podzespoły i nawet masz ustalone ile chcesz wydać na X rzecz to po co zakładasz temat?

Ja podałem ci lepszy zestaw za podobną cenę, ale zmuszał cie do brania go nie będę.

Zasilacz 750W nie jest ci absolutnie do niczego potrzebny takie zasilacze bierze się do np. SLI.

Ramy przepłacone firma Kingston ogólnie bardzo się cenie i płacisz za nazwę tej firmy na ramach.

A GTX 770 jest nieopłacalny w stosunku cena/wydajność. Chyba że możesz go kupić za mniej niż 1100zł nówkę i z niereferencyjnym chłodzeniem.

Opublikowano

RAM'y wezmę pod uwagę :)
Nie tyle co "wiem lepiej" co chcę się upewnić czy zestaw pasuje do siebie i czy jest wydajny oraz "otwarty" na ewentualną rozbudowę.
Pomyślę nad tamtym zestawem - popytam się jeszcze kogo trzeba.
W każdym bądź razie - wielkie dzięki @dinek300 za cenne uwagi (zwłaszcza z RAM-em) oraz pytanie mniej dotyczące tematu jak i działu, gdzie odpowiedzi mógłbym ewnetualnie dostać w PW czy coś.
Opłaca się zamówić zestaw jeśli wychodzi taniej np. przez serwis morele.net czy też esc.pl? (co do drugiego nie mam takiej pewności ani zaufania)

5gubmKI.png

Opublikowano

RAM'y wezmę pod uwagę :)

Nie tyle co "wiem lepiej" co chcę się upewnić czy zestaw pasuje do siebie i czy jest wydajny oraz "otwarty" na ewentualną rozbudowę.

Pomyślę nad tamtym zestawem - popytam się jeszcze kogo trzeba.

W każdym bądź razie - wielkie dzięki @dinek300 za cenne uwagi (zwłaszcza z RAM-em) oraz pytanie mniej dotyczące tematu jak i działu, gdzie odpowiedzi mógłbym ewnetualnie dostać w PW czy coś.

Opłaca się zamówić zestaw jeśli wychodzi taniej np. przez serwis morele.net czy też esc.pl? (co do drugiego nie mam takiej pewności ani zaufania)

Wszystko do siebie pasuje, jest wydajny i "otwarty" ale jest po prostu nieopłacalny za taką kwotę.

Gdzie wyjdzie taniej to sam musisz sprawdzić dajesz podzespoły do koszyka i sprawdzasz ile wyszło :D

Co do morele to sklep godny polecenia sam zamawiałem u nich cały komputer i nie tylko, żadnych uwag do nich nie mam. W sprawie esc się nie wypowiem bo nie korzystałem.

Dlaczego chcesz ten drogi SSD intela? Dlatego że jest na nim napisane "intel"?

Opublikowano
Dlaczego chcesz ten drogi SSD intela? Dlatego że jest na nim napisane "intel"?

Wiesz @dinek300 , nie dlatego że jest napisane na nim "Intel" ale z dwóch powodów:

Pierwszy to taki że najzwyczajniej w świecie kilka osób poleciło mi ten dysk bo jest wydajny

A drugi to taki iż wiem, że mogę zaufać produktom Intela.

A trzeci który teraz zauważyłem tzn. po porównaniu oby dwóch - prędkość zapisu danych Crucial'a to 150MB/s a Intel-owskiego dysku to 490MB/s.

A przyda się to w momencie jak pracując w grafice 2D np. w Photoshopie zapisuje bardzo duże prace bądź na bierząco co chwilkę, mam zapisywane pliki ważące sporo GB w Unreal Engine 4.

PS. Do tego podstawowo ( a nie wyłączałem tej funkcji i nie mam takiego zamiaru) Windows 8.1 Pro oferuje nam w momencie najzwyklejszego wyłączania systemu "zrzut pamięci" ważący tymczasowo 250-500 MB, jak przy Uśpeniu komputera - co daje nam następnie znacznie szybsze uruchamianie się systemu - zauważyłem to na zwykłym dysku HDD!

Plik przestaje istnieć w momencie "Hard Resetu" czy "Ponownego Uruchamiania" - w tedy się kasuje i tworzy na nowo przy następnym wyłączaniu komputera. Przez to również niektóre rzeczy z dysku i pamięci tymczasowej odczytuje szybciej.

BTW: Czy Zalman Z11 Plus jest wstanie pomieścić NVIDIA GTX 770/970?

PS. Czy Zalman Z11 Plus jest wstanie pomieścić cały ten zestaw?

PPS. Pomyślę i może uchylę się nad tą 970

5gubmKI.png

Opublikowano

Pomieści, co ma nie pomieścić.

To pojemne bydle. :P

Okey, wielkie dzięki - no w sumie fakt, Zalman Z11 Plus to Midi Tower ale znowuż kurczę...Karta GTX 970 G1 Gaming to całe 37 cm! I mam co do tego obawy - nie mówiąc o całym zestawie.

Zaktualizowałem nieco zestaw i teraz wygląda on tak:

http://www.morele.net/inventory/info/FbHezt/

Jeżeli coś do siebie nie pasuje/nie współgra to pisać - muszę być w 100% pewien, bo chciałbym zamówić przez Morele.net całe te "wnętrzności" - a lepiej jak dodatkowa para oczu to sprawdzi mimo że sam to robiłem x_X

Wielkie dzięki z góry za odpowiedzi ;)

5gubmKI.png

Opublikowano

Eehh...chyba cie nie przekonam do zmian prawda?

Dobrze że przynajmniej kartę zmieniłeś, tylko dlaczego Gigabyte? :p MSI lepsze

Weź tylko zasilacz z certyfikatem 80+ GOLD i będzie okej.

Opublikowano

MSI w karcie graficznej będzie lepsze, więcej nie znaczy lepiej tak, jak w przypadku Gigabyte.

Te 3 wentylatory strasznie dają po uszach i nie mają niższych temperatur od MSI (no, zależy od sztuki).

436951440626370320491.png

Opublikowano

MSI w karcie graficznej będzie lepsze, więcej nie znaczy lepiej tak, jak w przypadku Gigabyte.

Te 3 wentylatory strasznie dają po uszach i nie mają niższych temperatur od MSI (no, zależy od sztuki).

Mi hałas nie przeszkadza - mam 7 wentylatorów w obudowie Zalman Z11 Plus + gigantyczny radiator to i tak już jest głośno.

Tak więc na te parę "db" więcej nic nie zmieni :D

Eehh...chyba cie nie przekonam do zmian prawda?

Dobrze że przynajmniej kartę zmieniłeś, tylko dlaczego Gigabyte? :P MSI lepsze

Weź tylko zasilacz z certyfikatem 80+ GOLD i będzie okej.

Szkoda że nie ma MSI ani Gigabyte już xD xD

PS. Zestaw zamówię jak pojawi się tylko wersja od MSI/Gigabyte

5gubmKI.png

Opublikowano

Ciężko jest trafić na nowe produkty z serii GTX 9xx, są tak dobre, że zaraz po dostawie są wyprzedane.

Musisz zaopatrzyć się w cierpliwość, albo zadzwonić do nich. :P

436951440626370320491.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...