Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja] Metin2

Developer Aris

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Dzisiaj chciałbym poruszyć temat Polskiego globala. Jak możecie zauważyć całkiem nie dawno połączyli serwery i wystartowało TBD. Przejdę do konkretów, na Globalu praktycznie nikt teraz nie gra, ponieważ to nie jest ten sam klimat, który pamiętam ja z 2007r tak jak większość z Was. Pamiętacie jak nikt nie czaił prawie o co chodzi i rozdawał Skille każdy po trochu ? :) Wtedy to była zabawał nie było co gdzie dropi itp. Nie było takiego czegoś, że pierw M1 potem M2 potem Dolina, wtedy ludzie tego nie wiedzieli. Bardzo chcemy żeby takie czasy wróciły jak na plu były serwery pełne i czekaliście żeby wejść ? Niestety do już nie wróci. Teraz jest Era prywatnych serwerów, które najczęściej padają po miesiącu. Nie oszukujmy się, tak naprawdę powtarza się to samo. Czyli reakcja łańcuchowa, znów będą wychodzić nowe serwery i potem znów będzie fuzja, jest to kwestia kilku lat. Metin2 wymiera i chcą z nas wydusić jak najwięcej kasy :) Przecież dodali Yang do is czy to nie jest śmieszne ? Wcześniej na plu miałeś item +9 i miałeś taką podjarkę bo byłeś kimś. Teraz trzeba mieć 5b 2x15 + 1,5k hp żeby można było mówić, że masz podjarkę. Tak naprawdę PL podupada. Jedynym ratunkiem są prywatne serwery. 

Co wy o tym sądzicie ?

Opublikowano

który pamiętam ja z 2007r tak jak większość z Was

Ta gra jest od 12lat, a nie od 8... więc jak ty w nią wtedy grałeś?

Czas leci, co się dziwisz. Wszystko kiedyś ma swój koniec, ale jak teraz przejmie kolejna firma metina po gameforge to może coś ogarną, ale wątpie, teraz to privy > global

Opublikowano

Czas leci, co się dziwisz. Wszystko kiedyś ma swój koniec, ale jak teraz przejmie kolejna firma metina po gameforge to może coś ogarną, ale wątpie, teraz to privy > global

Ogółem Metin2 rozwijał się w 2002r (trwały prace) Wydana w Korei w 2005r. Lecz w Polsce 17lipca 2007roku.

Taka ciekawostka, wiecie że o prywatnych serwerach jest mowa w Wikipedii ? xD

http://screenshooter.net/100281055/buwwwna

@TeZo orientujesz się do kiedy jest licka ?

Opublikowano

Ciekawe jak Ty grałeś w metina jak jeszcze nie został wydany xD

Metin2 został wydany w marcu 2005 roku (tak mówi ciocia wikipedia).

Ale raczej większość Polaków grała na polskim globalu w 2007, a nie na koreańskim ;>

Czyli reakcja łańcuchowa, znów będą wychodzić nowe serwery i potem znów będzie fuzja, jest to kwestia kilku lat.

Szczególnie, że kończy im się licencja ^^ Wątpię, żeby ten co wykupi PL'a (jeśli ktoś taki się znajdzie) pójdzie w ślady gejmfordża.

Jakby takie TEC Interactive np. przejęło PL'a to by stał się o wiele lepszy. A tak to zostaje przenieść się na metin2.sg.

tenor.gif

Opublikowano

Wiadomo, że gracze odchodzą bo Metin2 PL to nie to samo co w 2007-2010, kiedyś każdy był noobem i cieszył sie z tej gry, nawet nie wiedział jak staty i skille rozdać.

A teraz wchodzisz na serwer Perf Eq, Skille, Staty ... 

Stary Klimat juz nie wróci nigdy.

Takie jest mój pogląd na tą sprawę..

Opublikowano

Wiadomo, że gracze odchodzą bo Metin2 PL to nie to samo co w 2007-2010, kiedyś każdy był noobem i cieszył sie z tej gry, nawet nie wiedział jak staty i skille rozdać.

A teraz wchodzisz na serwer Perf Eq, Skille, Staty ... 

Stary Klimat juz nie wróci nigdy.

Takie jest mój pogląd na tą sprawę..

jesteśmy tego samego poglądu. 

@BTW :

47916318139262180388.jpg

Opublikowano

Coś się kończy i coś się zaczyna nowego.

Podwyższenie levela+nowe epiki to strzał w kolano jak dla mnie, nic nie mówie o yangach w Is...

Ładnych pare lat temu jak ktoś przyjechał na wilku do m1 to robili ss i zastanawiali się co to?

Pamięta ktoś jak nie było groty jeszcze? Ja świetnie pamiętam jak expiłem 90 w v2.

Jak powstała grota, jak się dropiło truty to była taka uciecha...

Dużo było by wymieniać.

Heniek.

Opublikowano

Podwyższenie levela+nowe epiki to strzał w kolano jak dla mnie, nic nie mówie o yangach w Is...

Ładnych pare lat temu jak ktoś przyjechał na wilku do m1 to robili ss i zastanawiali się co to?

Pamięta ktoś jak nie było groty jeszcze? Ja świetnie pamiętam jak expiłem 90 w v2.

Dużo było by wymieniać.

I to ucieszenie kiedy Ci dropła truta 30 śr + :3 

A teraz, każdy dropi i odrazu Mix Mix Mix

Opublikowano

Dużo było by wymieniać.

o widzę gracz równy ze mną. Ja co prawda expiłem w v2 do 88lv potem wprowadzili grotę. Co do tego co mówisz pamiętam miałeś wilka byłeś kimś, każdy Ci spamił co to jest ? skąd to masz ? :) Serio podjarka była mega. Co prawda ja sprzedałem wszystko co posiadałem na plu po wprowadzeniu epików, których nawet nie robiłem :) Latało się w stalce i syrku też ^^ 

Opublikowano

Wszystko kiedyś się skończy.

To kwestia czasu, no i pieniędzy.

Lecz jak na razie, kasy im nie brakuje.

Ale za kilkanaście lat będzie coraz gorzej, chyba że wymyślą coś ciekawego.

Jak na przykład kolejna postać, to jeszcze kasa będzie.

No i Global będzie się trzymał.

Teraz tylko nowości trzymają przy życiu serwery gier globalnych.

Pozdrawiam. 

837341413742376668518.png

Opublikowano

Te czasy kiedy nie szło się do szkoły bo było zuo i dolina moja :D ah... czemu to nie wróci szkoda.

Aktualnie mam przerwę od metina masz pytanie napisz na pw na gg mnie szybko nie zobaczysz :D

Opublikowano

Prawda jest taka że taki klimat może powrócić ale niestety nie w metinie (trzeba szukać innych, nowych gier). No chyba że ktoś wziąłby się za całkowitą przeróbke metina, wtedy to może jakimś cudem super klimat by powrócił.

Opublikowano

metin sie przejadl i jedyne co nas moze w nim zaskoczyc to to co mozemy znalezc na privach

metin nam sie wlasnie dlatego nam tak podobal bo to bylo cos nowego, ciagle go odkrywalismy a teraz kazdy wie co i jak

te czasy juz nie wroca i trzeba to sb uswiadomic ;)

Opublikowano

Ja także to co miałem sprzedałem.

Wydałem dość sporo, ale nie żałuje.

Zarobiłem marne grosze, lepsze to niż za rok/dwa było by to x2 mniej warte.

Dobre chwile pamiętam jak mnie znajomi wrzucali na DT na piętro z metkami... ja noob wp 75 siedziałem całą noc i pchałem na 10 kont skrzynie.

Heniek.

Opublikowano

o widzę gracz równy ze mną. Ja co prawda expiłem w v2 do 88lv potem wprowadzili grotę. Co do tego co mówisz pamiętam miałeś wilka byłeś kimś, każdy Ci spamił co to jest ? skąd to masz ? :) Serio podjarka była mega. Co prawda ja sprzedałem wszystko co posiadałem na plu po wprowadzeniu epików, których nawet nie robiłem :) Latało się w stalce i syrku też ^^ 

do 88 v2 yhy jabyś grał w metina dłuższy czas to byś wiedział ze od pewnej różnicy miedzy postacią a potworami exp nie leci

You cannot keep out your own fear

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nigdy nie powróci stary klimat serwa i żaden prywatny serwer go nie będzie miał (za dużo jest przekrętów)

Klimat tworza gracze i po części to oni przyczynili sie do ''upadku'' globala.Kiedys liczyly sie więzi/wzajemne interakcje z druga osoba.Dawniej czlowiek nie patrzyl czy poradzi sobie ze spotem sam.Expilo sie w pt 8 osobowym a to ile expa wpada bylo najmniej istotne,gdyz z ludzmi mozna bylo przyjemnie popisac.Teraz zblizajac sie na spot zamiast witaj widzisz ''won'' .

Srij9JT.png

Opublikowano

Ciekawe jak Ty grałeś w metina jak jeszcze nie został wydany xD

Metin2 został wydany w marcu 2005 roku (tak mówi ciocia wikipedia).

Ale raczej większość Polaków grała na polskim globalu w 2007, a nie na koreańskim ;>

Szczególnie, że kończy im się licencja ^^ Wątpię, żeby ten co wykupi PL'a (jeśli ktoś taki się znajdzie) pójdzie w ślady gejmfordża.

Jakby takie TEC Interactive np. przejęło PL'a to by stał się o wiele lepszy. A tak to zostaje przenieść się na metin2.sg.

Odnośnie tej licencji to fajne bajki :) 

Gameforge wydał grę w kilku krajach, lecz jej prawowitym właścicielem jest Webzen. Jest to firma posiadająca na swoim koncie m.in. Mu Online itp. 

Więc nawet gdyby kończyła się licencja to na pewno została by ona odnowiona, bo widocznie interes się kręci.. Inaczej Webzen by już z tego zrezygnował.

Opublikowano

Ja pamietam jak zaczynałem grę to dropily mi jakieś miecze i luki na 5 lvl i sprzedawalem je po 500 yang i ludzie je kupowali :D Albo expienie w pełne pt w m1 lub m2. Pamietam, ze miałem sure i od 1-20 lvla sam w ogóle nie expilem tylko expili mnie jakieś ziomki w pt. :) To były czasy.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Zmiany są na + wszystko ładnie lecz Administrację to bym wymieniła po dzisiejszej akcji Admin wpada i pajacuje zachowuję sie jak nie wiadomo kto

ss z rozmowy. na ostatnie zdania wgl nie odpisał :)

a37el23.jpg

Opublikowano

Zmiany są na + wszystko ładnie lecz Administrację to bym wymieniła po dzisiejszej akcji Admin wpada i pajacuje zachowuję sie jak nie wiadomo kto

a37el23.jpg

Nie wiem co ten admin zrobił ale po jego wypowiedziach widać, że jest rozsądnym człowiekiem. To raczej ty się do niego doczepiłeś i nie wiadomo jeszcze o co. Nazwałeś jego zachowanie "pajacowaniem" a co on robił tego nie napisałeś.

On napisał: jestem GM, ty graczem

Ty odpisałeś: czyli uważasz, że jestem gorszy? 

Ty wiesz co ty wgl piszesz? Bo to wygląda jakby pisała to rozwścieczona feministka podczas okresu (i  przepraszam za ten przykład nie wiedziałem jak prosto ująć :D)

Opublikowano

a37el23.jpg

Jeśli to nie jest fake, to FAJNYCH GM mają teraz na globalu. Chodzi o to, w jaki sposób on pisze.

Różnica pomiędzy "adminem", a GM są ogromne. O ile ma tamte postacie, raczej nie zrobił sobie ich z poziomu GM, nie może.

O ile ma prawa na komendy do poziomu, to wyleciałby z hukiem, gdyby zmienił go bez konkretnego powodu na innym koncie. Przecież potencjalnie, mógłby je później odsprzedawać.

Kiedyś komend na itemy miał tylko SGM, sam raz miałem problem z uszkodzonym ulepszaczem, to GM odesłał mnie do SGM'a, który mi wymienił. Mogłem zostawić, unikatowy.

Ogólnie rzecz biorąc, GM'owie mają tam nóż na gardle, bo jedno małe podwinięcie i możesz wylecieć, a na ich miejsce czeka kilkanaście tysięcy zainteresowanych.

Ja nie gram już na globalu, więc nie wiem jak często oni szpanują w tych miastach, ale czasem też mają prawo stanąć, powygłupiać się w granicach normy i pośmiać z "gm dai cosi"

PS: "Powodzenia w grze :P" - POWIAŁO GROZĄ. xD

5y6tk3.gif

Opublikowano

ss z rozmowy. na ostatnie zdania wgl nie odpisał :)a37el23.jpg

Sama pajacujesz, szukasz zaczepki i atakujesz go, wielce szeryf się znalazł. Jak tak bardzo przeszkadza ci administracja to sama złóż podanie. Co by się na Pl nie działo to wszystko źle. Aktualizacje są przyznam beznadziejne, ale za to ten GM wykazał się tłumacząc dziecku kilka rzeczy.
Opublikowano

Metin2 jest piękną grą, ale teraz jak zauważyć można...

Rynek bardzo szybko się rozwija.

Być może właściciele Metin2 - GF nie nadążają za zmianami, które można wprowadzać.

Nie wszystkim się dogodzi, lecz trzeba znaleźć złoty środek na wszystko.

Jedni chcą szybkiego expa - typowe serwery easy

Drudzy, by nie tak szybko wszystko zdobyć - bardziej serwery hard

Inni stabilności prywatnych serwerów

Kolejni łatwego ulepszenia, by kowal nie palił - (Oj ile mi FMsów spalił na +9 ).

Czasami ciężko jest znaleźć złoty środek jeśli pewne rzeczy się wykluczają ze sobą.

Jeśli poszukujecie takiego serwera, to może wybaczcie, że zrobię małą reklamę :)

zajrzyjcie na moją prezentację... http://www.mpcforum.pl/topic/1424560-zapowiedź-aternaleu.

Wciąż pamiętając te stare czasy, chce je odtworzyć...

Lekkie poprawki takiego polskiego metina z przed 5 postaci (moim zdaniem to ona zepsuła tą grę w sensie jej klimat).

Delikatne modyfikacje dropu ze śmieci itd. - co z resztą możecie sobie w prezce zobaczyć, by został ten piękny klimacik wojen pod DT i nie tylko :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...