Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer za 4k

Arivi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za 4000zł można myśleć o zestawie do OC, zamierzasz to robić? W twoim zestawie nie ma dysku HDD, nie potrzebny ci?

Ogólnie zestaw bardzo średni.

Procesor: Intel Core i5 4690

Płyta główna: MSI B85-G43

Zasilacz: Thermaltake 530W

RAM: Crucial Ballistix 8 GB

Karta Graficzna: MSI GTX 770

Dysk SSD: Plextor 128 GB M6S

Opublikowano

Za 4000zł można myśleć o zestawie do OC, zamierzasz to robić? W twoim zestawie nie ma dysku HDD, nie potrzebny ci?

Ogólnie zestaw bardzo średni.

Dysk HDD mam w starym komputerze, nie da rady wyjąc i podczepic pod nowy? 

Boje się troche OC, bo nigdy tego nie robiłem, a niechciałbym rozwalic kompa przez przegrzanie. (Więc raczej tego robic nie będę chyba, że ktoś doradzi ew. wytłumaczy).

Skoro zestaw bardzo słaby to jaki ty doradzisz? Dodam, że 16RAM to minimum przy moich projektach.

Opublikowano

Chłodzenie niepotrzebne ?:O

Ram drogi, ale 2400Mhz, a obudowa tania to wybrałem bez zastanowienia :-P

Procesor, karta graficzną i płyta główna jest ok?

Opublikowano

Chłodzenie niepotrzebne ? :O

Ram drogi, ale 2400Mhz, a obudowa tania to wybrałem bez zastanowienia :-P

Procesor, karta graficzną i płyta główna jest ok?

Nie. Płyta nie obsługuje 2400Mhz, a zaledwie 1600. Przepłaciłbyś grubo za te ramy bo i tak nie chodziłyby Ci tak jak powinny.

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

Zacznijmy może od tego czym konkretnie się zajmujesz. Grafika 2d/3d, stosunek granie/grafika, w jakich programach pracujesz?

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Grafika 3d(renderowanie), a do grania to mam głównie xboxa, ale fajnie by było gdyby np. taki bf 4 wszedł na średniej grafice. (nie wiem, czy nie zaa duże wymagania mam?)

-3dsmax

-Blender

-zbrush

-gimp

-photoshop

-cinema4d

-Sculptris

-camtasia studio 8

Opublikowano

Co do grafiki 3D, to zastanowiłbym się nad dobraniem do proponowanego zestawu karty z serii Quadro. Co prawda na BF4 nie będziesz mógł liczyć, ale na pewno wydatnie zwiększy to wydajność renderingu.

http://www.morele.net/inventory/info/nZUzqj/

Możesz dołożyć 300 PLN do zakupu kolejnych 8GB pamięci lub za absolutną resztę kupić kartę do profesjonalnych rozwiązań z zakresu renderingu, obróbki zdjęć-wideo.

Opublikowano

Co do grafiki 3D, to zastanowiłbym się nad dobraniem do proponowanego zestawu karty z serii Quadro. Co prawda na BF4 nie będziesz mógł liczyć, ale na pewno wydatnie zwiększy to wydajność renderingu.

http://www.morele.net/inventory/info/nZUzqj/

Możesz dołożyć 300 PLN do zakupu kolejnych 8GB pamięci lub za absolutną resztę kupić kartę do profesjonalnych rozwiązań z zakresu renderingu, obróbki zdjęć-wideo.

Hmm... Jak na komputer za 4 tysiące to zdanie "Co prawda na BF4 nie będziesz mógł liczyć" nie brzmi zbyt fajnie :/ No dobra niech będzie to 8GB ramu. Dodam też, że dużo się bawie w silnikach do gier.

Opublikowano

Przydałoby się jeszcze z 400zł aby na start mieć całość ale wychodzi to tak: http://www.morele.net/inventory/info/WKJqZ2/

Zasilacz CX500 jest tu tylko z powodu braku CM G550M. Opcjonalnie jest jeszcze bardzo dobry XFX Core 550W tylko nie wspiera on stanów C6/C7 więc trzeba jest wyłączyć w biosie.

Przy grafice bardzo przydałby się SSD 256GB lecz aby to wszystko się trzymało trzeba się ograniczyć do 120GB. Ale można zrobić myk w postaci tymczasowego braku chłodzenia CPU lub karty pokroju GTX 750Ti (pierwsza opcja lepsza). Wtedy zamieniamy dysk na MX100 256GB.

Jest i7 z obd. mnożnikiem, jest 16GB RAMu i jest karta z CUDA. Nadaje się także do grania.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...