Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z FPS'ami

Motherb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Otóż mam taki problem z grą iż od wczoraj dostałem ogromnego spadku fps. Normalnie moje fps wahały się od 190-210 a teraz 35-60 (no czasem na sekudne 80 walnie).

Nie chodzi tutaj o procesy w tle, zapory, antywirusa itp. Wszystko czyszczone codziennie rejestr bez błędów itp. 

Specyfikacja:

Ram: 16384MB 1600

System: Windows 7 Home Premium 64-bit

Processor: Intel® Core i7-3610QM CPU @ 2.30GHz (8 CPUs), ~2.3GHz

Karta graficzna: Nvidia GeForce GT 630M 2gb. 

Karta graficzna 2: Intel HD Graphic 4000

Może ktoś pomoże mi rozwiązać ten problem że przy moim laptopie jest taki problem. Nie miałem wcześniej takiego czegoś że spadek fps do poziomu kompa z 2002 roku z 128mb kartą.. Gram na low przy rozdzielczości 4:3 (1024x786), i mnie trafia jak mam grać na takich zacinkach. Może to wina update ostatniego. Tylko że problem występuje mi od wczoraj gdzieś od godziny 23. Dodam jeszcze iż wyczytałem że to może być wina tego że wykorzystuje mi kartę graficzną 2 (słabszą nie nadającą się do gier - intel hd) zamiast mojej nvidi, co jednak patrzałem w ustawieniach, wszystko okej niby działa na nvidi. Czekam na jakąś pomoc ;) może ktoś będzie bardziej ogarnięty ode mnie i będzie wiedział . 

Ps.

codziennie lece na ccleaner, razer gamebooster, i format nie wchodzi w gre ;/. Również nie mam utworzonych żadnych pkt przywracania systemu więc to też odpada.

Opublikowano

To jest laptop, tak?  Sprawdź najpierw czy nie masz włączonej funkcji oszczędzania energii. 

Następnie sprawdź w BIOS'ie opcje : "Switchable graphics mode" jeśli tak, to przestaw  z "Dynamic" na "Fixed"

Jeśli nie masz tej opcji, to spróbuj zaktualizować sterowniki do obu kart, zainstaluj program z tego linku 

http://www.dobreprogramy.pl/DirectX,Program,Windows,12667.html

Potem wybór karty powinien być dostępny pod prawym przyciskiem myszy :)

I wszystko jasne...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...