Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jazda atrapą czołgu po ulicy

Cetizier

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z kolegami realizujemy projekt budowy atrapy czołgu na spotkania i imprezy Airsoft w naszym gronie.
Napędzany będzie dwoma stanowiskami rowerowymi (a'la gokart), bez żadnych spalin, czy silników elektrycznych. Jego masa będzie wynosiła ok. 50-100kg, wymiary 1.7x3.5x2m (szerokość x długość x wysokość). Poruszał się będzie na 4 kołach z oponami. Prędkość raczej na pewno nie przekroczy 20km/h.
Moje pytanie brzmi: czy poruszanie się tym wehikułem po ulicy będzie zgodne z przepisami?

1567846744.png
Opublikowano

Hahaha pomysł mnie rozwalił, ale ok ok, z czego chcecie zrobić karoserie :D?.

Na pewno będzie przeszkadzać ludziom na ulicy, to nieuniknione.

Opublikowano

Wyjebane na nich.

Wyjebać to oni ci mogą. Zobaczymy jak ty zdasz prawko... Projekt ciekawy, ale poruszanie się tym czymś po ulicach to ogromona przesada. Chyba, że jednorazowo ew. raz na jakiś czas ;) Powodzenia życzę.

Opublikowano

Jak dla mnie to tylko Ci kierowcy się zdenerwują jak przez duże miasto jadąc 20k/h i robiąc przez to ogromny korek to przesada i to wielka.

Dokładnie tak! :D

r3ePj8E.png

Opublikowano

Nie mówię tu o jeździe środkiem Warszawy w godzinach szczytu, ale głównie dróżkami z domkami jednorodzinnymi i czasem kawałek jakiejś aktywniejszej ulicy.

1567846744.png
Opublikowano

Zgodne z przepisami. Ale 20 km/h to chyba za mało, będzie korek.

Cytat

That is not dead which can eternal lie. And with strange aeons even death may die.

Opublikowano

Nie będzie to zgodne z przepisami. Pozdrawiam.

nie, nie będzie zgodne z przepisami.

Jakiekolwiek uzasadnienie...?

1567846744.png
Opublikowano

Jak to będzie na pedały to po co wam rejestracja... ? W swietle prawa to rower.

co ty pierdolisz?

Według definicji Prawa o ruchu drogowym rower to: "pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem; rower może być wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny zasilany prądem o napięciu nie wyższym niż 48 V o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż 250 W, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h;". 

Czyli już się szerokość nie zgadza i jako rower tego uznać nie będzie można.

Jakiekolwiek uzasadnienie...?

Bo żeby się poruszać normalnie drogą to trzeba mieć rejestracje, światła, jakieś ubezpieczenia i wiele innych rzeczy..

Opublikowano

Podług mojej skromnej opinii mój wehikuł podchodzi bardziej pod wózek rowerowy, aniżeli jakikolwiek pojazd mechaniczny w deseń samochodu, a to z racji choćby wymienionego przeze mnie braku jakiegokolwiek innego napędu niż mięśnie.

wózek rowerowy - pojazd o szerokości powyżej 0,9 m przeznaczony do przewozu osób lub rzeczy poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem; wózek rowerowy może być wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny zasilany prądem o napięciu nie wyższym niż 48 V o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż 250 W, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h;

Co za tym idzie rowerów się nie rejestruje, wymagane może być najwyżej standardowe wyposażenie roweru.

1567846744.png
Opublikowano

@Cetizier no to zamontuj dzwonek, wydrukuj ten tekst na wszelki wypadek i jedź ;)

Ciekawe czy jakbyście wbili na ścieżkę, to byście byli uznani za rower xD

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

Jakoś musimy się dostać na miejsce spotkania. Przejazd samym czołgiem byłby łatwiejszy niż transportowanie go na przyczepie itp.

1567846744.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...