Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

FPS drop

adriano1191

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki delikatny problem z płynnością gry.
Lapek
win 8.1
Procek: i3-3217U 2x1.8GHz
4GB ramu
Gforce GT720M

Na ustawieniach średnio niskich mam tak około 30FPsa, jak dlamnie całiem spoko ale problem pojawia się w chwili gdy się przemieszczam. Gdy jadę np konno albo jak dzisiaj leciałem sterowcem. Mam straszne przycinki, freezy fps spada z 30 do 1. Z tego co sprawdzałem w trakcie gry wykorzystanie procesora nie przekracza 40%. I jak myślicie czy dokupienie 4gb ramu rozwiązało by mój problem?

Edit:
Mam dokładnie ten sam model z takimi samymi podzespołami.
https://www.youtube.com/watch?v=gnSR4f3H_2A

Opublikowano

Zaskocze cię:
1. Laptop który wymieniłeś nie jest zbytnio do gier nie przeczę że gry na nim nie pójdą 
2.Procek słaby pod zględem ghz
3.Ram masz mało ale do przeżycia proponował bym sciągnąć program HD Tune i sprawdzic działąnie dysku gdyz dysk moze mieć mały przesył danych i wymiana dysku na ssd poprawi znacząco płyność gry
4.Może to być też wina internetu
5. A i pewnie masz też karte zintegrowaną graficzną radze sprawdzić czy jak odpalasz gre karta przechodzi z integrowanej na gforce

Opublikowano

Co do procka to wiem że jest słaby ale w trakcie gry raczej jego obciążenie jest niskie, nawet chłodzenie nie wyje jak gram.
Co do karty to wiem o tym i sprawdzałem gra działa na nvidi.
Lagów nie mam więc to nie wina internetu.
No i to co mnie najbardziej zastanawia to Czy wina leży po stronie ramu czy dysku. Skończę defragmentacje sprawdzę rezultaty i jak coś będę dalej szukać.

Opublikowano

Ktorys raz juz taki temat jest, i kolejna ta sama odpowiedz bedzie, ze archeage jest slabo zoptymalizowana gra, inne gierki na twoim kompie beda smigaly na highach o podobnych wymaganiach co ta, a ta ledwo co na low/medium/high. Mam ten sam klopot, mimo tego ze mam serio dobrego lapka i powinno ladnie smigac, nic z tym nie zrobisz, a dokupienie 4gb ram chyba za duzo nie da przy tym procku

sygna1o.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...