Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy ten zasliacz wystarczy?!

pitraxth

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Pisałem ostatnio posta w którym szukałem nowego komputera oraz pytałem się (dodatkowo) czy mój zasilacz wystarczy.

Zdecydowałem się jednak na ten zestaw :

http://www.morele.net/inventory/info/1FsPIS/

Czy mój zasilacz czyli:

- Corsair VS 450 W 

Wystarczy dla tego zestawu?

Pytam ponieważ gdy byłem w komputerowym wszyscy mówili że NIE.

A w tym temacie o którym pisałem wyżej piszecie że STARCZY.

Teraz mam dylemat.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Pytanie dotyczy samego zasilacza więc o zestawie nic nie mówię ;)

Starczy bez problemu. Oni pewnie chcieli wcisnąć coś z czarnej listy co ma z "600W" albo patrzyli się na zalecenia producenta karty graficznej obstawiającego że masz chinola. Tak czy siak odpowiedź dostałeś w innym twoim temacie, który miał nawet mocniejszą kartę.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Powinien wystarczyć. Dlaczego nadal upierasz się przy takim nieopłacalnym zestawie? Jeśli za taką sumę miał byś dużo wydajniejszego GTX 970?

W twoim poprzednim temacie wszyscy pisali żebyś brał GTX 970 a ty nadal przy 770...

Procesor: Intel Core i5 4690

Płyta główna: MSI B85-G43

Zasilacz: Thermaltake 530W

RAM: Crucial Ballistix 8 GB

Karta Graficzna: MSI GTX 770

Dysk SSD: Plextor 128 GB M6S

Opublikowano

Powinien wystarczyć. Dlaczego nadal upierasz się przy takim nieopłacalnym zestawie? Jeśli za taką sumę miał byś dużo wydajniejszego GTX 970?

W twoim poprzednim temacie wszyscy pisali żebyś brał GTX 970 a ty nadal przy 770...

Po 1. to jest temat o zasilaczu...

Po 2. Ponieważ nie odpowiadał mi tamten zestaw. 

A to są powody:

1. Na morelach jest teraz tylko wersja od Palita z chłodzeniem REFERENCYJNYM. (JEŚLI BĘDZIE OD MSI TO KUPIĘ TAMTEN ZESTAW)

2. Trochę wynosi mnie to drożej. A mój budżet jest ograniczony.

Opublikowano

Pytanie dotyczy samego zasilacza więc o zestawie nic nie mówię ;)

Starczy bez problemu. Oni pewnie chcieli wcisnąć coś z czarnej listy co ma z "600W" albo patrzyli się na zalecenia producenta karty graficznej obstawiającego że masz chinola. Tak czy siak odpowiedź dostałeś w innym twoim temacie, który miał nawet mocniejszą kartę.

A tutaj np. przy gtx'sie 970 pisze że wymaga zasilacza min. 500W:

http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=63173

Opublikowano

A niech sobie pisze. Realny pobór prądu całego komputera będzie w stresie taki że zostanie jeszcze 100W zapasu (fusy).

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Opublikowano

A niech sobie pisze. Realny pobór prądu całego komputera będzie w stresie taki że zostanie jeszcze 100W zapasu (fusy).

Czyli nie słuchać zioma z komputerowego i śmiało zostawić ten zasilacz?

Jeszcze mam pytanie:

Czy powierzchnię procesora mogę wyczyścić spirytusem?

A tak serio to Tata kazał mi do komputerowego iść żeby on złożył...

On mi składał kiedyś stary komputer to gruba wiązka kabli była walnięta do środka obudowy gdzie było 0% przepływu powietrza -,-

Opublikowano

Starczy spokojnie, tylko moim zdaniem lepiej wziąć bardziej sprawdzona pastę (nawet nie wiedziałem, że CM robi pasty :D). Za płytę trochę przepłacasz i lepiej wziąć od MSI - http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85-g43-sc-lga1150-intel-b85-4xddr3-vga-gblan-atx-haswell-581506/ no i z zaoszczędzonych pieniędzy kupić Fera 2 zmiast Spartana (a w zestawie Fery 2 masz pastę Pactum-PT1 BARDZO DOBRA, Ferę użytkuję już 2 tygodnie i jest super - z pastą dołączona do chłodzenia) no i wtedy zestaw będzie naprawdę fajny

PMK3yt4.png

Opublikowano

Starczy spokojnie, tylko moim zdaniem lepiej wziąć bardziej sprawdzona pastę (nawet nie wiedziałem, że CM robi pasty :D). Za płytę trochę przepłacasz i lepiej wziąć od MSI - http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85-g43-sc-lga1150-intel-b85-4xddr3-vga-gblan-atx-haswell-581506/ no i z zaoszczędzonych pieniędzy kupić Fera 2 zmiast Spartana (a w zestawie Fery 2 masz pastę Pactum-PT1 BARDZO DOBRA, Ferę użytkuję już 2 tygodnie i jest super - z pastą dołączona do chłodzenia) no i wtedy zestaw będzie naprawdę fajny

Coś takiego? :D

http://www.morele.net/inventory/info/IyVjNg/

Opublikowano

Tak coś takiego.

Albo chyba że bardzo chcesz mieć ten lepszy wygląd MOBO to wystarczy zmienić procesor na i5 4590. Wydajność jednakowa co 4690 a sporo tańszy. Nawet bez ładniejszej płyty radziłbym zmienić ten procesor ;)

Opublikowano

Tak coś takiego.

Albo chyba że bardzo chcesz mieć ten lepszy wygląd MOBO to wystarczy zmienić procesor na i5 4590. Wydajność jednakowa co 4690 a sporo tańszy. Nawet bez ładniejszej płyty radziłbym zmienić ten procesor ;)

A co z tymi pytaniami (post wcześniej)?

EDIT: Dokładnie tymi:

Czyli nie słuchać zioma z komputerowego i śmiało zostawić ten zasilacz?

Jeszcze mam pytanie:

Czy powierzchnię procesora mogę wyczyścić spirytusem?

A tak serio to Tata kazał mi do komputerowego iść żeby on złożył...

On mi składał kiedyś stary komputer to gruba wiązka kabli była walnięta do środka obudowy gdzie było 0% przepływu powietrza -,-

Opublikowano

Rok temu M'ki były polecane, ale ostatnio zauważyłem, że ludzie zmienili o nich opinię (wtedy kiedy sprawdzałem opinie to nie było jeszcze modularnego), jeżeli już twój tata chcę 550 itd. to CM G550M lub nawet Thermaltake 530W Smart Modular :) 

Powierzchnię procesora możesz czyścić spirytusem (najlepiej czystym, bo salicylowy zawiera w sobie dość dużo wody), czystą wódką, a nawet zmywaczem do paznocki z acetonem. Ostatnio czyściłem zmywaczem do paznokci która zawierał aceton ale miał jeszcze takie gówna jak witaminy z róży które zostawiają osad ale trzeba potem poprzecierać szmatką, aby osad zszedł. Najlepszy jest alkohol izopropylowy ale nie opłaca się go specjalnie kupować, więc lepiej zmywacz do paznokci (najlepiej ten najbardziej śmierdzący które zawiera alkohole, aceton itd.) 

PMK3yt4.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...