Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gold pack i inne pytania ;3

Damn.♥

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Od kilku dni zastanawia mnie jak mam od kogoś kupić gp, skoro na statusie początkującego nie mogę praktycznie nic? W stoiska nie zaglądnę, w handlu nie kupię bo nie mogę dać drugiej osobie kinah, z agenta handlowego też nie mogę korzystać... Więc? Bo nie ogarniam xD

Druga sprawa... Czy gra Kantorem to dobry pomysł? Bo póki co, wbiłam nim 32 level solo, bez żadnego problemu, ale teraz zaczynają się problemy, ma aż 2 skille łańcuchowe, więc więcej biję mobki z hita niż ze skilla ;3 Ciężko mi robić zadanka, bo dmg dość słaby. Więc, czy nadaje się ta postać do gry solo? Strzelec mi się znudził, assasyn bije z bliska co mnie wkurza, nie wiem już czym grać xD Ale póki co, to wrócę do strzelca xD

@Trzecia sprawa. Mam questa "Fragment wspomnienia 1", gdzie muszę uaktywnić artefakt, nie wiem skąd mam go wytrzasnąć?

Z góry dzięki za odpowiedzi ;p

k1hvCVp.gif

Opublikowano

Od kilku dni zastanawia mnie jak mam od kogoś kupić gp, skoro na statusie początkującego nie mogę praktycznie nic? W stoiska nie zaglądnę, w handlu nie kupię bo nie mogę dać drugiej osobie kinah, z agenta handlowego też nie mogę korzystać... Więc? Bo nie ogarniam

Złoty Pakiet można kupić od brokera, nie mając go aktywnego, czyli ze statusem Początkujący. Jest to jedyny taki przedmiot, o ile mi wiadomo.

Druga sprawa... Czy gra Kantorem to dobry pomysł? Bo póki co, wbiłam nim 32 level solo, bez żadnego problemu, ale teraz zaczynają się problemy, ma aż 2 skille łańcuchowe, więc więcej biję mobki z hita niż ze skilla ;3 Ciężko mi robić zadanka, bo dmg dość słaby. Więc, czy nadaje się ta postać do gry solo? Strzelec mi się znudził, assasyn bije z bliska co mnie wkurza, nie wiem już czym grać xD Ale póki co, to wrócę do strzelca xD

Kantor jest zawsze mile widziany w pt. Z tego, co słyszałam, jest wymagającą klasą, jeśli chodzi o pvp ze względu na mały dmg. W pve powinno być lepiej, patrząc na przykładzie kleryka - postaci te, mogą w krótkim czasie się wyleczyć, co pozwala na bicie silnych mobów lub bossów. Ja, jako kleryk, większość misji przeznaczonych dla grup robiłam sama.

Nigdy kantorem nie grałam, więc nie jestem w stanie wiele o nim powiedzieć.

@Trzecia sprawa. Mam questa "Fragment wspomnienia 1", gdzie muszę uaktywnić artefakt, nie wiem skąd mam go wytrzasnąć?

Do tej misji potrzebny jest Kamień Aktywujący Artefakty.

http://aiondatabase.net/pl/item/152201323/

Możesz wytworzyć go sama (wymagana rozwinięta Alchemia na poziomie min. 199), kupić od brokera, a jeśli nie masz GP, to poprosić innego gracza, by Ci go kupił, nie są dużo warte (500k za sztukę).

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Hmm... Czyli z tym gp nie jest tak tragicznie ;p Myślałam, że te agenty są całkowicie zablokowane dla początkujących.

Wychodzi na to, że kantor nie jest dla mnie :p Wolę grać solo, więc chyba muszę się tym strzelcem męczyć xD

500k za sztukę, i Ty mówisz, że to nie jest dużo? Wątpię, żeby ktoś nobkowi kupił.

Co do strzelca, to trzeba ogarnąć i pistolety i armatę dla niego?

k1hvCVp.gif

Opublikowano

500k za sztukę, i Ty mówisz, że to nie jest dużo? Wątpię, żeby ktoś nobkowi kupił.

Na ~30 lvlu to jest może dużo, ale dla kogoś na 65 raczej nie.

Ja na Twoim miejscu i tak rozwijałabym Alchemię, bo przyda Ci się później. Do tych 199P nie jest tak ciężko dobić, zwłaszcza z amuletami. Powinnaś je mieć za jakieś misje.

http://aiondatabase.net/pl/item/169620110/

Co do strzelca, to trzeba ogarnąć i pistolety i armatę dla niego?

Armatę dopiero na 65 lvlu. Do tego czasu interesują Cię tylko pistolety.

Opublikowano

Mam takie 2 ustrojstwa, te zwoje. Czyli trzeba mi poświęcić teraz czas na alchemię :p Ciekawe, kiedy ja to zrobię xD

I jeszcze jedno pytanie nt strzelca, co do jednego skilla, pod pve lepiej używać "strzał z pistoletu" czy "strzał w głowę"? Obydwa są łańcuchowe, tym pierwszym zadam chyba więcej dmg, za to ten drugi stunuje, a mogę użyć tylko jednego z nich ;/

k1hvCVp.gif

Opublikowano

Mam takie 2 ustrojstwa, te zwoje. Czyli trzeba mi poświęcić teraz czas na alchemię :P Ciekawe, kiedy ja to zrobię xD

I jeszcze jedno pytanie nt strzelca, co do jednego skilla, pod pve lepiej używać "strzał z pistoletu" czy "strzał w głowę"? Obydwa są łańcuchowe, tym pierwszym zadam chyba więcej dmg, za to ten drugi stunuje, a mogę użyć tylko jednego z nich ;/

Jeśli grasz solo i pierwszy raz to może zagrać techem ?

PS. Na jakim serwerze grasz ?

175001456602037225492.gif

Opublikowano

Barus. Teraz testuje templarke xD chyba nigdy nie wbije tego 65, co chwile postac zmieniam xD

Ja bym na Twoim miejscu pobawiła się trochę na jakimś prywatnym serwerze, tam o wiele łatwiej jest przetestować mniej więcej postać.

Opublikowano

Barus. Teraz testuje templarke xD chyba nigdy nie wbije tego 65, co chwile postac zmieniam xD

Nie graj tam :D, sprawdź techa polecam. Wbijesz 65 jak znajdziesz postać która ci sie podoba 

Ja bym na Twoim miejscu pobawiła się trochę na jakimś prywatnym serwerze, tam o wiele łatwiej jest przetestować mniej więcej postać.

Który z privów działa ?

175001456602037225492.gif

Opublikowano

Nie chcę prywatnych ;3 Na Barusie gra mi się dobrze :p Czasem spotka się fajnych ludzi, a mi póki co nie chodzi o te bitwy etc bo nawet tego nie ogarniam.

Tech to ten mech? Grałam, nie spodobało mi się xD Nie ma tutaj chyba postaci, która by mi dogodziła w 100% xD

k1hvCVp.gif

Opublikowano

Gunner w żadnym stopniu nie wymaga umiejętności gry. Spamisz 1, 2, 3. Wypowiadam się bo niestety wbiłem go na 65. Co do klasy to polecam łowce (spoko dps, na instach bije znacznie więcej niż dumki), sinka bądz sorca. Niestety sorc jest drogą klase ale jest łatwy i dość dużo bije. Nie specjalnie polecam na początek spirit mastera bo jest bardzo trudną klasa, bijącą bardzo mało do 60 i dużo zajmie nauczenie się skilli bo w sumie ma ich ponad 3-4 razy więcej niż reszta klas. Na podsumowanie dodam że wszystkie klasy się jakoś wyruwnują i normalna gra zaczyna się jak masz w miare ekwipunek czyli kolo 65.

Pozdrawiam, Aqu.

Opublikowano

Właśnie zaczęłam grę łowcą i przyznam Ci rację, całkiem dobra postać, już od początku ma większy dmg niż inne postacie, plus ma zajebistego buffka z bm ;D

A strzelec wiem, że kiepski. Dmg spoko, ale na 40lvu mi się znudził, bo jak mówisz, nic tylko spamuje się trzema skillami a w tym musisz wybrać jednego z pośród trzech o.O Dla osób, które zaczynają grę i nie wiedzą co i jak postać dobra, bo łatwa w obsłudze i można nią sobie zarobić trochę kinah i zacząć inną od nowa (jak ja zrobiłam, 3kk wbiłam na strzelcu xD ).

Z resztą już wcześniej, kiedy zaczynałam grę na aionie, to znajomy polecał mi łowcę a ja go niestety nie posłuchałam. Teraz żałuję, bo gdybym nim grała od początku to pewnie miałabym teraz coś ok 50+ levela ;3

k1hvCVp.gif

Opublikowano

Jeszcze niekiedy ludzie mówią że ranger słabo bije ale ogarnięty ranger na instach na max lvl może i przebić spokojnie sorca, klase jak wiadomo z bardzo duzym dmg. Ranger niestety na początku wolno bije ale jak już założy stygme Oko Tygrysa to bije 2x szybciej a i jest to podstawowa stygma z którą chodzi każdy rang. Jedynym minusem jest to że na instach może łatwo paść jak sie czegoś dobrze nie rozegra. Ps. Boom jakbyś chciała to moge pomóc ogarnać stygmy itp in-game bo ranger to moja słabość =v=. Poczta in-game do Sakyo na barusie.

Opublikowano

Siemka. Od kilku dni zastanawia mnie jak mam od kogoś kupić gp, skoro na statusie początkującego nie mogę praktycznie nic? W stoiska nie zaglądnę, w handlu nie kupię bo nie mogę dać drugiej osobie kinah, z agenta handlowego też nie mogę korzystać... Więc? Bo nie ogarniam xD

Z góry dzięki za odpowiedzi ;p

Nie chcialo mi sie czytac ponizszych wypowiedzi poniewaz zbyt leniwy jestem :3 

CO do gp jak wczesniej gdzies pisalem Gejfail sobie zrobil taki system jaki zrobil, nic na pcozatkuajcym nie kupisz u zyda, ale akurat GP mozesz wiec o to sie nei martw :)

Co do chanter aka kantor wymiany walut jak to na spolszczeniu jest sam gralem i bardzo przyjemna postac, heal jest dmg jest.Zauwazylem nei tylko tu, ale tez na jednym z moim ulubionym forum, ze ludzie ciagle zadaja te same pytania dot. expienia i bla bla bla < te moje 'bla bla bla' nwm skad sie wzielo :( Wiec najszybsze i najbardziej efektowne expienie polega na robieniu only cash i robienie kampanii na biezaco.Lepsze to niz meczenie sie z setka innych questow i QQ.EQ to masz wlasnei za cash a jak ci cos zostanie to kiedy aktywujesz GP mzoesz sellnac te coiny u zyda(na Nexusie drogo stoja, nwm jak na Bru Barusie i innych serwach).Chanter jak najbardziej solo i takze w pozneijszej fazie potrzebny na insty (RST, Kata, Runa itd).Na RST ma najlatwiej :D Wiec tylko ogarnac idiumy i jechane :)

Nie czaruj.

Opublikowano

Nie ogarnęła bym tu gry postacią leczącą, na LC jak grałam, to było trzymanie 1 skilla żeby leczyć całe pt, więc jednak z kantora zrezygnowałam i poszłam bardziej pod dmg, czyli łowca. I stwierdziłam, że jest całkiem spoko, duży dmg, często wali krytykiem, deffa trochę ma, czyli coś dla mnie ;p

Co do kampani, to nie jest takie proste, bo niektórych zadań nie da się zrobić samemu ;D Cudem skończyłam Eltnen strzelcem, ale zatrzymałam się na przed ostatnim queście w Hei... nie pamiętam nazwy (te trzecie miasto xD ). Znalazłam sobie legion, który ogłaszał się pomocą w questach, ale jakoś nikt się do tego nie garnął, więc zwątpiłam i musiałam poszukać postaci, która da radę sama xD

k1hvCVp.gif

Opublikowano

Chanter na insty idzie jako support tzn. wrzuca wszystkie (nie wszystkie bo wszystkich sie nei da naraz :D)potrzebne mantry i jest tam od wrzucania woq czy wowa, jesli jest ptorzebny to takze healuje, ale to nie problem.Co do rangera jest spoko, wystarczy ogarnac kite'owanie i jechane wrzutka trapy badum tsss.Czasami sie zastanawiam czy bardziej wkurzaja mnie rangerzy czy gunnerzy.Ciezko mi okreslic z racj itego iz przychodzac do aiona kiedys myslalem, ze ranger bedzie jako tako mobilny, a tu zalamka jedyne co potrafi to kite'owac chociaz fakt to jego rola :D Bez tego pada jak mucha, ale oprocz tego te nedzne trapy, sleepy, blindy.Z drugiej strony gunner, ktory nawala jak szalony i ludzie sie na forach wyplakuja, ze co 2 gunner na odpale cisnie :D No, ale taki Aion sie stal i nic tego nie zmieni na ten moment a bedzie jeszcze...jeszcze gorzej :/

Co do legionow...zawsze jak czytalem na LFG takie oglaszanie legionow 'o jacy to my nie bedziemy mili, pomozemy ci w isntach, questach sraty taty na bataty' W skrocie smiac mi sie chcialo.Chyyba, ze powstaje nowy legion, nowi ludzie ktorzy dopiero takze zaczynaja przygode, wtedy to jest inna bajka razem poznajecie gre, expicie i bla bla bla.Teraz wiekszosc jest doswiadczonych legionow gdzie wiekszosc ma zaaw. graczy z full gearem i im sie poprostu nie chce tracic czasu na 'zabawy' jak maja jmr'y SWB. KBF arenki itd itp.No i teraz jest ta gra tak latwa, ze sie dziwie ze masz jakies problemy.

Nie czaruj.

Opublikowano

Chanter na insty idzie jako support tzn. wrzuca wszystkie (nie wszystkie bo wszystkich sie nei da naraz :D)potrzebne mantry i jest tam od wrzucania woq czy wowa, jesli jest ptorzebny to takze healuje, ale to nie problem.Co do rangera jest spoko, wystarczy ogarnac kite'owanie i jechane wrzutka trapy badum tsss.Czasami sie zastanawiam czy bardziej wkurzaja mnie rangerzy czy gunnerzy.Ciezko mi okreslic z racj itego iz przychodzac do aiona kiedys myslalem, ze ranger bedzie jako tako mobilny, a tu zalamka jedyne co potrafi to kite'owac chociaz fakt to jego rola :D Bez tego pada jak mucha, ale oprocz tego te nedzne trapy, sleepy, blindy.Z drugiej strony gunner, ktory nawala jak szalony i ludzie sie na forach wyplakuja, ze co 2 gunner na odpale cisnie :D No, ale taki Aion sie stal i nic tego nie zmieni na ten moment a bedzie jeszcze...jeszcze gorzej :/

Co do legionow...zawsze jak czytalem na LFG takie oglaszanie legionow 'o jacy to my nie bedziemy mili, pomozemy ci w isntach, questach sraty taty na bataty' W skrocie smiac mi sie chcialo.Chyyba, ze powstaje nowy legion, nowi ludzie ktorzy dopiero takze zaczynaja przygode, wtedy to jest inna bajka razem poznajecie gre, expicie i bla bla bla.Teraz wiekszosc jest doswiadczonych legionow gdzie wiekszosc ma zaaw. graczy z full gearem i im sie poprostu nie chce tracic czasu na 'zabawy' jak maja jmr'y SWB. KBF arenki itd itp.No i teraz jest ta gra tak latwa, ze sie dziwie ze masz jakies problemy.

Kurde 30% nie rozumiem z Twoich wypowiedzi ;D Nie znam nazw ang w aionie, ani nazewnictw żadnych ;3

To właśnie zauważyłam, że nie ma na Barusie nikogo do pomocy. Każdy jest zajęty sobą. Ale cóż, tak to jest ;p Jedynie to tu na forum znalazłam osobę, z którą będzie można porobić questy ;p

k1hvCVp.gif

Opublikowano

Kurde 30% nie rozumiem z Twoich wypowiedzi ;D Nie znam nazw ang w aionie, ani nazewnictw żadnych ;3

To właśnie zauważyłam, że nie ma na Barusie nikogo do pomocy. Każdy jest zajęty sobą. Ale cóż, tak to jest ;p Jedynie to tu na forum znalazłam osobę, z którą będzie można porobić questy ;p

Barus moim zdaniem to niezbyt dobra przystan dla nowych graczy, ten serw nadaje sie jedynie do tego zeby sie pobawic, posmiac i wgl.Tam wgl jest jakis staly premade, ktory zrobi katalamize, runadium czy RST albo Sauro bez faila? Bo watpie.Najlepiej pojsc na jakis Nexus, Spatalos czy teletubisia i tam zaczynac, jest pare takich pewnie PL legionow w ktorym sa bardziej jak i mniej zaawansowani gracze i oni powinni ci wytlumaczyc tzw. 'slang aiona'.No chyba, ze im sie pisac nie chce to zostaje TS :)

BTW.Nie mialem tym postem na celu obrazenie kogokolwiek z Barusa czy cos, ale fakt wiekszosc PL jak i naszych kochanych obcokrajowcow z innych serwow sie wysmiewaja z BArusa za  ogolny poziom gry jak i 'pifipi' Nieraz to na TS slyszalem, a ...

Nie czaruj.

Opublikowano

Musiałaś mieć naprawdę dużego pecha, że nie znalazłaś nikogo do pomocy.

Ja nigdy nie miałam problemu ze znalezieniem mentora na alcie, czy całego pt do pomocy z jakąś kampanią.

W jaki sposób szukałaś ludzi? Pewnie jeszcze nie masz GP, więc masz ograniczony dostęp do czatu i w tym właśnie tkwi problem. To nie jest kwestia egoizmu ludzi, może po prostu nie dotarła do nich informacja, że wołasz o pomoc. :D

A zapewnienia legionów, że pomagają nowym graczom w questach, to często pic na wodę, ale nie ma co się zrażać do graczy na tym serwerze. ;)

Opublikowano

Gdyby nie to, że gram tam już tyle czasu i mam trochę kinah i nie chce mi się znowu robić Poety (rzygam tym) to bym poszła na inny serwer. Ale zrobiłam już tyle postaci, że na serio, mam dość gry od nowa xD Jeżeli byłaby możliwość przeniesienia postaci na inny serwer... Pewnie bym to zrobiła, bo jak pisałam na Barusie nie spotkałam nikogo pomocnego. No może spotkałam jedną osobę spoko, tyle, że to ja pomagałam tej osobie xD Nie liczę już osób z MPC, bo jedna osoba stąd się do mnie odezwała i wy pomagacie w razie wu, bo to inna sprawa ;3

k1hvCVp.gif

Opublikowano

Gdyby nie to, że gram tam już tyle czasu i mam trochę kinah i nie chce mi się znowu robić Poety (rzygam tym) to bym poszła na inny serwer. Ale zrobiłam już tyle postaci, że na serio, mam dość gry od nowa xD Jeżeli byłaby możliwość przeniesienia postaci na inny serwer... Pewnie bym to zrobiła, bo jak pisałam na Barusie nie spotkałam nikogo pomocnego. No może spotkałam jedną osobę spoko, tyle, że to ja pomagałam tej osobie xD

Wiesz, rozumiem, że możesz mieć dosyć przechodzenia w kółko tych samych misji i zaczynania grać od nowa, ale jeśli faktycznie chciałabyś grać na innym serwerze, to jednak polecam zmienić go już teraz, niż czekać na możliwość przeniesienia (zapewne za PLN).

A jeśli uparcie zostajesz na Barusie, to pisz do mnie w grze (nick Auxerre), chętnie pomogę z misjami. :D

Opublikowano

Jestem dziś do tyłu z postami troszkę ale i tak się doczepie. Metinowcu jak opisywałeś klasy wcześnie to co do gunnera to na szczęście nie jest tak źle bo w późniejszej fazie gry wymiękka. Sam np znam gunnera z prawie całym eq oficerskim wymaxowanym etc i sinka z bmami i tylko bronią + 10 i jest tak że gunner przeciw temu sinkowi jest niczym bo słabiej uderzy a i niekiedy nie zdąży dużo zrobić. // Little co do tego przenoszenia to na pewno będzie za grube hajsy. Wkońcu nasz wielce kochany GF.

Opublikowano

Hahahhaha smiechlem xDD Zapoznaj sie, ze skillami sina to sie dowiesz czemu gunner czasami zresistuje skill na sinie i nie trafi.

Btw to ze gunner jest op pisalem z moich przejsc z gunnerami a ze jestem plate wiec zostaje mi tylko plakac jak gowniakowi procnie gs czy wgl na niego trafie.

Nie czaruj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...