Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy taki zestaw będzie dobry?

Rozwalacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym niedługo kupić new komputer i zakładam ten temat abyście pomogli mi w sprawdzeniu komponentów. Czy coś zmienić, odjąć, dodać itd. Bardzo bym się ucieszył, jeżeli powiedzielibyście jak ta specyfikacja komputera będzie sprawowała się w grach, na high ustawieniach, ultra itp. (Mam monitor 1920x1080)

Specyfikacja:

Procesor: Intel Core I5-4570 3.2Ghz (Bez K, nie chce się zabierać za podkręcanie)

Płyta główna: MSI Z97-G43, Intel Z97, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX
Zasilacz: Thermaltake Smart SE Modular 530W (SPS-530MPCBEU) albo Zasilacz SilentiumPC Deus M1 550W PSU 80Plus Bronze Modular 4xPEG SPC088 (Nie wiem który wybrać, poradźcie lub podajcie jakiś inny ok. 200zł)
Dysk: Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache. 
Obudowa: SilentiumPC Gladius M40 Pure Black ATX/USB3.0/SSD
Pamięci ram: Na pewno 8GB, chciałem kupić jakieś HyperX, ale stwierdziłem że może lepiej mi poradzicie. ok 300zł.
Nagrywarka:- Mam
Cooler na procesor: Też moglibyście mi jakiś polecić, myślę tak że do 50-150zł. Myślałem nad SilentiumPC He Spartan PRO, bo jest tani.
Karta graficzna: Karta graficzna MSI Radeon R9 270, 2GB GDDR5 256 Bit HDMI, 2xDVI, DP (R9 270 GAMING 2G), myślałem nad jakąś nVidia, ale mam budżet jedynie do 700zł na karte a po przeczytaniu różnych for ta karta okazała się być najlepszą.

Dziękuję za odpowiedzi. Jeżeli o czymś zapomniałem, to upomnijcie, a ja dopisze niżej. Pozdrawiam

Opublikowano

Płyta do zmiany na jakąkolwiek tańszą, bo Z97 bierze się do procesorów z "k" w nazwie do podkręcania, tak to przepłacasz jakieś 100zł za opcję, której nie wykorzystasz, że już nie wspomnę o tym, że chipsety z serii 9 są do Haswell Refresh a z serii 8 do zwykłych haswelli.

Pamięci weź 2x4GB a nie jedną kość 8GB (najlepiej 1600Mhz), cooler jest zbędny jak masz procesor bez odblokowanego mnożnika.

Podsumowując, za zaoszczędzone pieniądze zainwestowałbym w jakąś i5 ale z haswell refresh, albo lepszą grafikę, nie wiem jaki masz dokładnie budżet, to daję tylko wskazówki co ja bym zmienił.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Płyta do zmiany na jakąkolwiek tańszą, bo Z97 bierze się do procesorów z "k" w nazwie do podkręcania, tak to przepłacasz jakieś 100zł za opcję, której nie wykorzystasz, że już nie wspomnę o tym, że chipsety z serii 9 są do Haswell Refresh a z serii 8 do zwykłych haswelli.

Pamięci weź 2x4GB a nie jedną kość 8GB (najlepiej 1600Mhz), cooler jest zbędny jak masz procesor bez odblokowanego mnożnika.

Podsumowując, za zaoszczędzone pieniądze zainwestowałbym w jakąś i5 ale z haswell refresh, albo lepszą grafikę, nie wiem jaki masz dokładnie budżet, to daję tylko wskazówki co ja bym zmienił.

A jaką płytę byś polecał i jaki procesor oraz ram? Skoro twierdzisz że cooler mi sie nie przyda, oraz tak droga płyta główna to bym wziął GTX'a 760 

Opublikowano

BOXowy cooler na i7 4770k w stresie daje temperatury max 80 stopni, na i5 będzie to sporo mniej + bądź co bądź rzadko kiedy korzysta się z pełnej mocy procesora.

Procesor chociażby i5 4690, płyta jakakolwiek, żeby spełniała Twoje wymagania, RAM jak chcesz, optymalnie starczy to

http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-cl-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp4g3d1609ds1s00ceu-472804/

a jak chcesz poszaleć, to możesz wziąć to

http://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-pro-8gb-2x4gb-cmy8gx3m2b2133c9-582065/

Są w promocji, także nawet się opłaca, ale nie jakbyś je miał brać kosztem grafiki. :P

436951440626370320491.png

Opublikowano

Lepiej wziąć chłodzenie, boxowe to jest koszmar, a zauważyłem to po zmianie na Ferę 2. Boxowy był głośny i uzyskiwał 75 temp. grając w BF3 i 83 testując go w OCCT. Po zmianie pasty + coolera temperatura nie przekracza 60 stopni, a cisza która zapewnia nowy cooler jest bezcenna (najbardziej w nocy ;D). 

Moja propozycja: http://www.morele.net/inventory/info/0Of6fw/

Dlaczego ta płyta? Ma czarny laminat i pasuje do karty graficznej (lubię bawić się modding i dla mnie są to ważne kwestie xD). Obudowa, masz do wyboru SPC M40 (o 1 więcej wentylator, więcej mat anty-kurzowych i regulator obrotów wentyli) lub tą co podałem czyli Corsair (lepsza wykonanie, stylowy i minimalistyczny wygląd). 

Jak chcesz możesz wziąć te ramy - http://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-low-profile-2x4gb-1600mhz-ddr3-cl-9-9-9-24-xmp-cml8gx3m2a1600c9-404974/

Z*********e wyglądają jak są zamontowane (3 zdjęcie) :D 

PMK3yt4.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...