Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dylemat ~ sprawy życiowe

Penero

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam 17 lat, w czerwcu będzie 18

Aktualnie jestem w II kl technikum ekonomicznego (technikum 4 letnie)

Zastanawiam się nad swoją przyszłością ponieważ nie chce mi się już chodzić do szkoły :)

w tym roku szkolnym w ciagu tygodnia jestem w szkole max 3 razy

kompletnie nie chce mi się uczyć..

Nie wiem nawet czy zdam bo jak mówiłem nie chce mi się uczyć tych poj3banych zadań

prawie na każdej lekcji mam czarną magie :)

z matmy są zadania z kosmosu nie wiem komu się to w życiu przyda bo raczej nikomu :)

egzamin zawodowy mam rozdzilony na 2 etapy

w 3 klasie cześć egzaminu i w 4 kl reszte.

To tak na wstępie się rozpisałem, a teraz przejdźmy do konkretów.

Mam w Anglii wujaszka który pomógłby mi się tam ogarnąć i znalazłby mi prace.

Teraz się zastanawiam czy siedzieć w Polsce, skończyć JAKOŚ tą szkołę i być bezrobotnym czy jechać do Anglii na rok, dwa może trzy :D zarobić troche kasy i otworzyć jakiś biznes w Polsce?

Jest nawet opcja że pojade tam razem z bratem i ziomkiem wtedy czynsz za mieszkanie rozłożymy na 3 lub 4 (ch*j wie ilu nas tam pojedzie bo chętnych by nie brakowało)

Co byście zrobili na moim miejscu?

Uczyć się i zarabiać marne pieniądze czy jechać do Anglii bez szkoły i żyć jak w raju?

Oczywiście tak jak mówiłem nie chce jechać tam na stałe tylko na pare lat żeby zarobić hajsy i otworzyć jakiś biznes w Polsce?

Opublikowano

Bez szkoły nawet nie masz po co wyjeżdżać, bo w najlepszym wypadku wylądujesz na budowie/na polu w beznadziejnych warunkach zarabiając ledwo na utrzymanie. Na twoim miejscu dokończyłbym technikum, dużo ucząc się angielskiego, a wtedy bym wyjechał, a wracać nie masz do czego. No chyba, że rodzina jest dla ciebie aż taka ważna, wtedy możesz wrócić i coś w Polsce próbować.

Opublikowano

Bez szkoły nie masz praktycznie niczego. A w Anglii to chyba na zmywak Cię przyjmą. Radzę skończyć szkołę i dopiero myśleć o wyjeździe. 

Jedna wiara, jeden klub, Real Madryt aż po grób.

Opublikowano

Uczyć się i zarabiać marne pieniądze czy jechać do Anglii bez szkoły i żyć jak w raju?

no tak, anglia = magiczny kraj w którym od razu wszystko

Oczywiście tak jak mówiłem nie chce jechać tam na stałe tylko na pare lat żeby zarobić hajsy i otworzyć jakiś biznes w Polsce?

tylko jaki..

wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma.

dzis w nocy..

Opublikowano

Zrób to co ci podpowiada twój mózg i serce a nie to co ci piszą ludzie na forum.

Zdecyduj zupełnie sam a będziesz szczęśliwy

pozdro

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Po pierwsze, to sobie słaby profil wybrałeś.Trzeba było brać jakaś budowlankę, samochodówkę czy coś takiego, a nie ekonomiczne, które uczy cie do marnej pracy przy biurku.Dzisiaj zapotrzebowanie jest na pracowników fizycznych a nie mózgowców.Na pewno zmień szkołę, skoro ci się nie chce uczyć, to zmień na jakąś dobrą zawodówkę, skończ ją, będziesz miał jakieś kwalifikacje i dopiero wtedy wyjedź za granicę.Łatwo powiedzieć "otworzyć biznes w Polsce" przy takich wysokich podatkach i skomplikowanemu prawu, graniczy to z cudem.Na Twoim miejscu zrobił bym tak:

Zmienił szkołę na jakieś technikum budowlane/samochodowe dające konkretny i potrzebny zawód.

Wyjechał za granicę.Potem jak trochę byś zarobił, to byś ew. poszedł na studia techniczne tylko też na jakieś dobre, na których masz dużo praktyk a nie suchą matmę i tyle.

Jak pojedziesz do Anglii jako 17 latek i do tego bez żadnego zawodu, to serio trafisz na zmywak, ew. do zbierania owoców.

Opublikowano

Z wykształceniem gimnazjalnym chcesz zakładać własny biznes? I do tego będąc leniem i nieukiem? Zapomnij

Akurat na tej ekonomi przez ten rok i ~ miesiąc nauczyłem się wiele

wiem jak działa rynek i to mi wystarczy na chuy mi zawód?

Otwieram firme, zatrudniam ludzi i interes się kreci.

Leniem nie jestem :) tylko poprostu nie chce mi się chodzić do szkoły i uczyć jakiś bzdur które do nieczego nie będą mi potrzebne..

Po pierwsze, to sobie słaby profil wybrałeś.Trzeba było brać jakaś budowlankę, samochodówkę czy coś takiego, a nie ekonomiczne, które uczy cie do marnej pracy przy biurku.Dzisiaj zapotrzebowanie jest na pracowników fizycznych a nie mózgowców.Na pewno zmień szkołę, skoro ci się nie chce uczyć, to zmień na jakąś dobrą zawodówkę, skończ ją, będziesz miał jakieś kwalifikacje i dopiero wtedy wyjedź za granicę.Łatwo powiedzieć "otworzyć biznes w Polsce" przy takich wysokich podatkach i skomplikowanemu prawu, graniczy to z cudem.Na Twoim miejscu zrobił bym tak:

Zmienił szkołę na jakieś technikum budowlane/samochodowe dające konkretny i potrzebny zawód.

Wyjechał za granicę.Potem jak trochę byś zarobił, to byś ew. poszedł na studia techniczne tylko też na jakieś dobre, na których masz dużo praktyk a nie suchą matmę i tyle.

Jak pojedziesz do Anglii jako 17 latek i do tego bez żadnego zawodu, to serio trafisz na zmywak, ew. do zbierania owoców.

jak bym miał leciec do Anglii to już jako pełnoletni

teraz stara by mnie za chuya nie puściła w świat, a jak będę pełnoletni to wyjebka.. lece gdzie chce i kiedy chce.

@top

To co powiadacie że z samym gimnazjum nie mam czego tam szukać?

na zmywak to raczej bym nie chciał bo bym dostał pierdolca..

zbieranie owoców tez odpada bo to praca sezonowa

Chodzi mi o taką prace na poziomie np. praca w myjni samochodowej, mógłbym też w Polsce zrobić sobie pozwolenie na wózki widlowe i pracować gdzieś w hurtowni taka opcja by mi pasowała najbardziej :)

Wiadomo że w Polsce z zagraniczją pensją jestem bogaczem ale gdybym miał wydawać pieniądze w Anglii to żył bym że tak powiem na poziomie powyżej przeciętnego Polaka i to mi wystarczy :D

Jakie są wogóle stawki tam? 400 funtów?

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngPenero gdyby to było takie łatwe, fajnie ze troche sie nauczyles ale c**j z tego skoro masz skonczona gimbe, nie masz zawodu nigdzie nie pracowales nie masz jak wpisac do cv co robiles bo jak juz to na czarno a na slowo nikt nie uwierzy, idz do zawodowki na 2 lata zrob ssobie tam jakis zawod, a do szkoly musisz chodzic bo nie masz 18 lat

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7 (maks. 5 linijek).

Opublikowano

też tak myślałem "o po liceum to już mam średnie zdam prawko i gdzieś sie załape narazie do rozwożenia chleba czy cokolwiek żeby zarobic"

rzeczywistość jest taka że chcą ludzi z doświadczeniem, a tego doświadczenia nie zdobędziesz tu bo cie nie przyjmią nigdzie chyba że do kopania rowów

34979.png31850.png

9099.gif868.png

20316.jpg35106.jpg

Opublikowano

wielu znajomych którzy mają doświadczenie z pracy w Anglii mowili mi że wystarczy znać angielski i nic więcej.

Znać język a uczyć się go w szkole to dwie rożne rzeczy. Pewnie i tak nie znasz jak Ci się nawet to szkoły nie chce chodzić.

76561198001815076.png
Opublikowano

Znać język a uczyć się go w szkole to dwie rożne rzeczy. Pewnie i tak nie znasz jak Ci się nawet to szkoły nie chce chodzić.

Wiesz jak jest w Anglii?

Zawsze dużo mówisz a nic nie wiesz.

W Anglii śmigasz do agencji (coś ala urząd pracy) wypełniasz ankiety (Imie nazwisko itp w sumie to co w szkole się uczono) do 3 dni znajdują ci pracę (najczęściej niestety po minimalnej stawce w Anglii która i tak jest spora w przeliczeniu na zł)

Musisz znać angielski podstawowy i dasz radę.

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Admin Cienia
Opublikowano

Ew jest druga opcja ale wysokiego ryzyka, zamiast się uczyć i szukać roboty, chodzisz po barach, klubach, pijesz, poznajesz ludzi, masz znajomości, masz robote. :)

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

stolarz w Anglii ma stawke 11 funtów na godzine czyli ~ 44 zł /h :)

do Wrocławia mam blisko a tam jest zawodówka z takim kierunkiem teraz żałuję że wybrałem technikum bo mogłem iść tam na stolarza

wyjechać do Anglii i byłbym milionerem

Opublikowano

Będąc w Twoim wieku podjąłem najważniejszą decyzję w swoim życiu... albo szkoła albo praca.

W 3 klasie LP miałem 11 "laczków" na pierwszy semestr. Do szkoły jeździłem a raczej pod szkołę... Wychowawczyni próbowała mi wmówić, że dam radę poprawić te "jedynki".

Doświadczenie w handlu już miałem, gdy miałem 13-14 lat ojciec zaczął mnie zabierać do pracy, najczęściej w wakacje oraz dni wolne od szkoły.

Postanowiłem rzucić szkołę i rozkręcić swój własny biznes, w wieku 17 lat zacząłem zarabiać swoje pierwsze pieniążki, po kilku miesiącach gdy dobiłem do 18stki założyłem własną działalność gospodarczą.

Teraz po tych 12 latach stwierdzam, że to była najlepsza decyzja w moim życiu! W pracy poznałem swoją żonę, mam dwójkę dzieci i zarabiam na tyle dobrze, że żona nie musi pracować.

4 lata temu za namową kumpla postanowiliśmy ukończyć liceum, mam średnie bez matury i wcale się tego nie wstydzę.

Sam musisz odpowiedzieć sobie na pytanie co zrobić, jesteś już na tyle dorosły, że możesz sam podejmować ważne decyzje dotyczące Twojego życia.

Patrząc na obecną sytuacje gdzie wykształceni ludzie są bez pracy myślę, że warto zaryzykować i spróbować z własną działalnością. Oczywiście, to jest ryzyko.... albo się uda albo kasa pójdzie w błoto.

819531478353821175209.gif

Opublikowano

To ja skomentuję, bo sama mieszkam w wielce chwalonej Anglii.

Sprawa pierwsza. Jeżeli teraz pójdziesz w Anglii do pracy to będzie to praca fizyczna do której również nie będzie Ci się chciało skończyć poprzez zmęczenie. Bez wykształcenia nie dostaniesz dobrej pracy, bez znajomości języka tym bardziej nawet jeżeli Twój wujek będzie próbował Ci coś ogarnąć to wcale nie musi Ci znaleźć dobrej pracy, zapewne by poszedł z Tobą do agencji pracy przez którą byś dostał pracę w fabryce czy coś w ten deseń- praca FIZYCZNA.

Skończ pierw szkołę albo w Polsce albo jedź do Anglii skończ kurs z języka w collegu i idź na kurs w jakimś kierunku później do pracy przy której nie będziesz musiał pracować fizycznie, bez wykształcenia nie opłaca Ci się przyjeżdżać do Anglii, Szkocji czy też innego państwa leżącego na wyspach, bądź poza Polską. 

Reasumując radzę Ci skończyć pierw szkołę a dopiero później myśleć o wyjeździe do UK, przy okazji zawsze możesz przyjechać do pracy na wakacje i zobaczyć jak to jest ;).

BTW, biznes w Polsce to nie jest najlepszy pomysł, ZUS Cię pożre.

Gb2zMZi.png

Opublikowano

Oj milionerem byś nie był, teraz mówisz, że szkoła Ci już nie potrzebna. Mój kolega też mówił, że mu już nie potrzebna i odszedł w 3 roku technikum. Teraz przyjechał do Polski i ma 26 lat i mówi, że żałuje, że zrezygnował ze szkoły.

Opublikowano

Szczerze, ludzie po zawodówce za 5lat będą(mają) więcej pracy niż Ci po studiach itp.
Wystarczy, że będziesz miał wiele uprawnień, a będziesz prezesem firmy, która robi asfalt.
Taki koleś na koparce zarabia 3tys.
Jeszcze odpierdalają coś na lewo. :P

mój znak rozpoznawczy to jego brak

Opublikowano

praca fizyczna mnie nie męczy tak jak siedzenie w szkole :D

mógłbym przenosić jakieś kartony lub coś takiego

z językiem angielskim jestem na poziomie podstawowym bo w technikum trafiłem do takiej klasy gdzie dzielono nas na grupy podstawowe i zaawansowane ale jak się okazało u nas cała klasa jest podstawowa :)

wszystko przez j. niemiecki bo zamiast szwabskiego mogliby dać doddatkowe lekcje angielskiego...

nie wiem co mam zrobić czy się uczyć czy say onara i posadzić własną plantacje marychy gdzieś w lesie z tego będzie największa kasa i bez podatku VAT :D

Opublikowano

Zaczęły się przedmioty rozszerzone, to od razu zrezygnowanie.

Teraz pozostaje Ci rzucić szkołe, zrobić kurs spawacza i wyjechać.

Potem będziesz się śmiał z Polaków mieszkających w ojczyźnie, którzy mają tytuł inżyniera/magistra, a zarabiają mniej od Ciebie.

636451494245979649038.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...