Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja komputera 500-600zł

stokarz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Jakiś czas temu pisałem temat w tym dziale, jednak mocno przeliczyłem się z możliwością ilości wydanych pieniędzy na zakup nowszych podzespołów. Do rzeczy, mój sprzęt: 

Procesor: Intel Core i7 2600 @ 3.40GHz
Płyta główna: ITSUMI ADAX (Socket 1155)
Pamięć RAM: 4,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 665MHz
Dysk Twardy: SAMSUNG HD080HJ ATA Device
Napęd: TSSTcorp CDDVDW SH-222AB ATA Device
Karta graficzna: Acer P223W (1680x1050@60Hz)
1024MBATI AMD Radeon HD 7700 Series
Zasilacz: PowerMan

Jest już pewne, że otrzymam dysk jaki chcę do około 250zł. Myślałem nad ssd, trzymałbym na nim system i ważniejsze aplikacje. 
Zostaje więc ok. 500-600 zł. Wiem, że powinienem wymienić kartę jednak nie stać mnie na kartę za 1000zł. Rozważałem więc zakup kolejnych 4gb ramu i zasilacza, albo np. dysku twardego ok. 1t, np. wd green. Służyłby mi jako magazyn danych, bo jednak ssd 120gb to trochę mało. 

Jednak całkowicie zdaję się na waszą intuicję, więc jak radzicie? 

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

Opublikowano

Pisałem, że 600zł to cena bezwzględnie graniczna którą aktualnie mogę wydać na modernizację (nie wliczając dysku który muszę zakupić). 

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

Opublikowano

W pierwszej kolejności zasilacz, zarezerwuj koło 200 zł. Sprawdź dokładny model karty, bo 7700 to seria.

I dziwna sprawa, bo nie mam pojęcia, co to za płyta i czy w ogóle to płyta...

Ogółem gotowiec ewidentny i patrzenie na niektóre części aż boli.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Wiem, że niestety komputer-masakra. Dostałem go kilka lat temu, a kupował go pewien ,,informatyk" z allegro. Teraz dopiero zaczynam dostrzegać jak fatalny to był błąd no, ale czasu się nie cofnie. Dlatego staram się obecnie udoskonalać go samemu. Jeśli chodzi o zasilacz to przydałby mi się model :) 

1366981151-U331881.png
By Vanosz

Opublikowano

W pierwszej kolejności zasilacz, zarezerwuj koło 200 zł. Sprawdź dokładny model karty, bo 7700 to seria.

I dziwna sprawa, bo nie mam pojęcia, co to za płyta i czy w ogóle to płyta...

Ogółem gotowiec ewidentny i patrzenie na niektóre części aż boli.

co ciekawe, nie znalazlem sklepu gdzie to kupic

kupno zasilacza nie ma sensu nawet gdy jest  z czarnej listy, chodzi to chodzi

dokładnie, sprawdź model karty, bo to wiele nie mówi

­

Opublikowano

Karta dokładnie asus radeon hd7770 a z tą płytą to dziwna sprawa.. Pisze na niej pegatron d33d66 n14939.

Aha zasilacz jest 400w.

1366981151-U331881.png
By Vanosz

Opublikowano
Po pierwsze nie mam zamiaru kupować używanych części. Po drugie kupując kartę i zasilacz przekrocze budżet. Po trzecie nie do końca jestem pewien czy jest w ogóle sens wymieniać zasilacz.

BTW.Jaką polecacie pastę termoprzewodzaca oraz czy warto wydać stowke na wymianę chłodzenia CPU? Czy znacząco wpływa to na jakość?

1366981151-U331881.png
By Vanosz

Opublikowano

Nie nie warto, procków bez k od intela i tak nie podkręcisz więc wymiana chłodzenia nie ma sęsu.

W sumie to jest jeden z najgorzej złożonych zestawów jakie w życiu widziałem, są na poziomie zestawów pana 2xUP czyli Michoł02.

Jako pierwszy poleci zasilacz. To jakies dziwne 400W, wiedz ze jest pewnie dobrany na styk. Najpewniej rozpieprzy się gdy coś dołożysz, ja bym nie ryzykował. Najpierw kup jakis zasilacz z 450-500w z certyfikatem, potem sie martw o inne podzespoły.

Opublikowano

poki co tak

http://www.morele.net/inventory/info/3cSiWG/

jak dozbierasz hajsu to wymienisz karte

nie zrozumiales

dysk jest poza budżetem, na modernizacje pc chce wydac 500/600zl nie liczac dysku

w zasadzie nie oplaca sie nic wymieniac poki nie dozbierasz wiecej hajsu, hd 7770 az taki zly nie jest nie ma sensu wymieniac na r7 260x (bo na tyle cie stac, od 600zl odejmij zasilacz) 400w to malo wiec lepiej zasilacz tez wymienic (plus czarna lista)

wez jedynie zasilacz od @Maczak

400w to styk ktorego przy czarnej liscie nie ryzykowal

­

Opublikowano

poki co tak

http://www.morele.net/inventory/info/3cSiWG/

jak dozbierasz hajsu to wymienisz karte

Dzięki :)

Mam jeszcze dwa pytania. Czy wymiana zasilacza jest trudna, ponieważ nigdy tego jeszcze nie robiłem oraz czy jest sens zakupić jeszcze 4gb ramu przed zmianą karty?

@randomnoob1337

Tzn dysk ssd który podał @Maczak otrzymałbym w ze tak powiem prezencie. Dostaje dysk i nadal pozostaje te 500-600zl. Wiem już, że muszę kupić zasilacz. Czyli pozostaje jeszcze ok. 400zl. I teraz pytanie co za to kupić.

1366981151-U331881.png
By Vanosz

Opublikowano

Mam jeszcze dwa pytania. Czy wymiana zasilacza jest trudna, ponieważ nigdy tego jeszcze nie robiłem oraz czy jest sens zakupić jeszcze 4gb ramu przed zmianą karty?

tak, ma sens

­

Opublikowano

@randomnoob1337

Tzn dysk ssd który podał @Maczak otrzymałbym w ze tak powiem prezencie. Dostaje dysk i nadal pozostaje te 500-600zl. Wiem już, że muszę kupić zasilacz. Czyli pozostaje jeszcze ok. 400zl. I teraz pytanie co za to kupić.

za jakies 150zl dokupujesz 4gb ramu(pamietaj zeby nie kupic wyzszych taktowan od twoich bo i tak one beda pracowac na tych nizszych) a reszte hajsu juz odloz i zbieraj na karte

Opublikowano

za jakies 150zl dokupujesz 4gb ramu(pamietaj zeby nie kupic wyzszych taktowan od twoich bo i tak one beda pracowac na tych nizszych) a reszte hajsu juz odloz i zbieraj na karte

w tym wypadku taktowanie ramu to 1333 

­

Opublikowano

Ja i tak bym wolał kupić 1866 za 155zł niż 1333 za 140zł

tylko  rozumiesz ze plyta moze nie obslugiwac 1600 i z tymi kosciami i tak beda pracowac w 1333?

nie wprowadzaj ludzi w blad

­

Opublikowano

Dobra dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Ponawiam jeszcze tylko pytanie czy ja jako laik poradzę sobie z demontacja starego i montażem nowego zasilacza. Aha i jaka polecacie taśmę termoprzewodzaca, ponieważ stara juz mi się całkowicie zużyła.

1366981151-U331881.png
By Vanosz

Opublikowano

Zrób tak nie wyciągając kabli z płyty wyciągnij zasilacz na zewnątrz obudowy. Następnie zamontuj nowy (trzeba tylko 4 śróbki przykręcić). I szukasz taki sam kabelek na nowym zasilaczu jaki jest wpięty i wyciągasz ten ze starego i wkładasz ten z nowego i tak w kółko i tak się nie pomylisz i nie zepsujesz. (BARDZO ŁATWE)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...