Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

[Problem] Oszukany na ssd

Michoł02

Pytanie

Opublikowano

Witam kupiłem sobie w sierpniu dysk ssd  

taki o http://www.morele.net/dysk-ssd-silicon-power-velox-v55-120gb-2-5-sata3-550-530mb-s-9mm-sp120gbss3v55s25-577701/

okazało się że szybkość dysku jest 3 razy wolniejsza niż napisali ale i tak system się odpala w 6sek zamiast w nie całą minute.

Oto wyniki z hd tune:

HuvqKNP.png

W opisie pisało że ma prędkoście 550 na 530 na pudełku od dysku również . I teraz mam pytanie czy to program przekłamuje ? Czy może to wina mojej pg bez sata 3 tylko z sata 2?

Albo czy to wina producenta?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro chcesz takie transfery to tak. Kup najwyżej kontroler SATA III

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Trzeba było nie kupować jakiegoś no-name syfu. Takie prędkości to mój HDD osiąga :P Jeśli chcesz wykonaj test w  innym programie, a na przyszłość kupuj sprzęt od dobrych producentów.

Pamiętaj, że prawnie masz 14dni na zwrot towaru bez podania przyczyny.

Opublikowano

jednym z problemów głownie są użytkownicy którzy kompletnie nie mają pojęcia jak instalować nowy dysk albo jakie kontrolery posiadają w swoim sprzęcie. 

dysk na pewno działa jak należy ale cudów nie będzie robił na systemie który nie jest dostosowany do niego czy brak mu właściwych sterowników do chipsetu

dane dysku i transfery są jak najbardziej dobre, katalogowe mierzenie prędkości dokonywane jest na czystym dysku a nie na używanym i ma prawo być 2-3 x większe od osiągalnego

@ UP

dv7 ma kontroler SATA II , jak widać komentarz był pisany przez idiotę co spodziewał się cudów podłączając do słabego interfejsu SATA II dysk

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

10-14 s , laptop DV7 na SATA II , dysk 7200 obrotów

system nigdy się nie włączy w kilka sekund !  to specjalny tryb szybkiego startu gdzie wczytywane sa sterowniki i podstawowe biblioteki systemu z zapisanego pliku na dysku

w sumie to linux uruchomi się szybciej niż windows zwłaszcza 8

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

I 2 lata na reklamację towaru niezgodnego z umową, czyli przekłamane informacje o transferze. Jednak, żeby sprawdzić prędkości dysku musiałbyś podpiąć go do Sata III, bo to różnie bywa.

Jednak komentarz na stronie:

• Minusy:

Byłem rozczarowany. Rzeczywisty transfer mocno odbiegał od deklarowanego przez producenta.
    Na HP Pavilion DV7 transfer oko 150MB/s

Może nie twój.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...