Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tania płyta pod AMD Athlon II X4

bartispl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Chcę trochę podkręcić mój procesor, który ma 3.00GHz i dołożyć troszeczkę RAMu (aktualnie mam 4Gb), ale nie pozwala na to moja daremna płyta główna MSI GF615M-P33. Ma także tylko dwa sloty na RAM, więc o dołożeniu nie ma mowy. Szukam taniej płyty, która pozwoli mi podkręcić procesor do... sam nie wiem do ilu. Może do 3.40, może do 4.00 - oceńcie sami jak będzie najlepiej, w zależności od ceny płyty itp. itd. Płyta musi też mieć przynajmniej 4 sloty na RAM - oczywiście może być więcej, ale nie mam zamiaru dopłacać za dodatkowe sloty. Cztery mi wystarczą. Zintegrowana karta graficzna nie jest wymagana, chyba, że byłaby lepsza od mojej obecnej karty Asus EAH5550 i za to akurat mógłbym trochę dopłacić, ale nie wiem czy warto inwestować w integrę. Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem będzie płyta bez karty, a co za tym idzie tańsza. Oczywiście jestem otwarty na wszelkie sugestie. Raczej chciałbym, żeby była karta dźwiękowa, bo nie mam niezintegrowanej. 

Najważniejsza jest cena i jej stosunek do jakości. W grę wchodzi także kupno używanej płyty, pod warunkiem, że będzie to naprawdę opłacalne i całkiem dobrze dostępne.

Nie mam żadnej przeznaczonej kwoty - płyta ma spełniać moje raczej niewygórowane wymagania i być możliwie najtańsza. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Znalazłem na agito taką ofertę:

Czy nadaje się do podkręcenia mojego procesora i ewentualnie grafiki? Jeżeli tak, to o ile? Czy warto kupić tą płytę, czy można za bardzo niewiele więcej mieć trochę lepszą?

Opublikowano

Na razie nie potrzebuję karty, bo komputer jest bardziej przeznaczony do renderingu niż do gier. Corsar VS450.

Czy ta płyta, którą podałem w linku będzie się nadawała do podkręcenia?

Opublikowano

1. Ta płyta jest do niczego

2. Zostaw podkręcanie, w zależności od programów kup po prostu lepszą platformę. Wykorzystujesz wielordzeniowość ? 

3. Chłodzenie pewnie BOX ? Tym bardziej zapomnij o O/C. 

Opublikowano

Gdybym miał pieniądze na lepszą platformę, nie bawiłbym się w takie zabiegi. 

Dlaczego płyta jest do niczego? Jesteś w stanie podać lepszą w podobnej kwocie, albo bo prostu możliwie tanią?

Nad chłodzeniem będę jeszcze pracował, więc to nie problem.

Tak, wykorzystuję wielordzeniowość i wielowątkowość rdzeni w pełnym zakresie.

Opublikowano

Lepsze w tej kwocie to używki, czyli wyniesie Cię to ~180zł + 100zł chłodzenie. Odłóż te pieniądze i zbieraj powoli na jakiegoś xeona albo chociażby FX'a 6300, bo przyrost wydajności nie będzie warty tych pieniędzy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...