Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Serwery RPG

Gruszka15

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam

Jestem Paweł i gram w minecrafta od wczesnej bety. Gra na multiplayer zawsze wydawała mi się nudna. Do czasu aż zobaczyłem pierwszy serwer RPG. W tamtym czasie bardzo jarałem się serialem Gra o tron. Szukając jakiegoś portalu natknąłem się na stronę serwera w minecrafcie o tej właśnie tematyce. Nie byłem wtedy przekonany, bo minecraft na multi kojarzył mi się z griefowaniem innym domków xD. Była to wersja 1.2.5 i patrząc z perspektywy czasu serwer był bardzo niedopracowany, jednak bardzo mi się spodobał. Polegał na walce rodów z tego właśnie serialu. Wypowiadało się wojny, wbijało levele, budowało działkę w zamku (niektórzy nawet bawili się w survival na mapie surowcowej xD). Ogólnie dla każdego coś dobrego.

Dzisiaj takich serwerów jest jak na lekarstwo. Jeśli jest serwer zaawansowany technicznie z rozbudowanym systemem RPG to niestety ogranicza się tylko do grindu przez co staję się nudny. Serwery RP oprócz harrego pottera to niewypały. Prawdziwych wojen królestw/krain teraz nie ma, a na frakcjach nie czuć tego klimatu. Nigdy nie czułem serwerów FreeBuild bo wydawały mi się strasznie nudne. Może dlatego że tam trzeba (ładnie) budować, a ja nie umiem :)

Ludzie ciągle szukają fajnego serwera. Postach pod prezentacjami zawsze widać te same nicki (Multi, Pitbull, hejtujący poncjusz paru innych).

Moim zdaniem jedynym kandydatem na fajny serwer był WinterCraft. Kojarzyłem nicki administracji z serwerów których grała spora liczba osób. Jednak zaginął w akcji. Revolution jest na modach więc nie wróże więcej niż 50 graczy przy dobrej reklamie. Sam chciałem zrobić RPG jednak się sparzyłem, bo to nie jest praca dla 1-3 osób. Mimo że mam w doświadczenie zapał spadał mi wraz z  patrzeniem jak wiele trzeba wybudować xD.

Jeśli ktoś chciałby zrobić taki serwer potrzebuję zgranej, dojrzałej ekipy nie patrzącej na zyski, charyzmatycznego właściciela który wie czego chce i jak zarządzać ludźmi, oraz wkładu finansowego (RPG utrzymuje się po starcie na sprzedaży expa, ale nie można z tym przesadzać). Aktualnie nie ma żadnego serwera RPG w Polsce. Jedynym który się utrzymuje to HyperCraft ale to nie RPG tylko survival.

Jeśli należysz do grupy osób czekającej na rozbudowany serwer RPG to wyraź swoją opinię. Jednoczmy się, a może jak będzie nas wystarczająco dużo stworzymy coś co nie udało się jeszcze innym.

Czekam na wasze opinię na temat polskich serwerów RPG

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...