Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Prasówka na WOS!@

.Pestka.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, mam na jutro napisać prasówke na WOS, mam wypisać tam ważne wydarzenia, które wydarzyły sie w ciągu ostatniego ~tygodnia.

Trzeba wypisać wydarzenia z

- Polityki ( Polska i świat)

-Gospodarki ( to samo )

-Społeczeństwa ( to samo)

-Kultury ( to samo )

- Sportu ( tutaj mam)

Mam to zrobić na jutro, więc dzisiaj 30lajków i jutro 30 lajków, chyba, że dostane ~4 to jeszcze kolejne 30 lajków, hehehehe.

@Maupa. siedzisz w tym temacie to licze na cb, xD

1357577137-U262310.png

Opublikowano

Polityka: 

- Polska - Prezydent powołał rząd Ewy Kopacz.

Prezydent Bronisław Komorowski powołał Ewę Kopacz na premiera i wręczył akty nominacyjne 18 ministrom jej gabinetu. – Życzę odwagi i rozwagi w podejmowaniu najważniejszych wyzwań – mówił prezydent. Nowa premier obiecała „solidną, codzienną pracę”. 
- Świat - Kijów zgadza się na strefę buforową w Donbasie
Władze Ukrainy i przedstawiciele prorosyjskich separatystów podpisali kolejne porozumienie, przewidujące demilitaryzację wschodnich obwodów objętych działaniami wojskowymi. Strefa ma zastąpić wprowadzony 5 września kruchy rozejm.

Gospodarka: 
- Polska - Wybory samorządowe. PiS obiecuje lotnisko w Kamieniu Śląskim. Stworzenie lotniska regionalnego, przywrócenie żeglowności Odry, lepsze skomunikowanie autostrady A4 z miastami powiatowymi - to niektóre punkty programu PiS dla Opolszczyzny. Ugrupowanie chce zdobyć w opolskim sejmiku 8-10 mandatów.
- Świat - Prawa człowieka w Rosji. FSB blokuje wystąpienia na forum ONZ. Federalna Służba Bezpieczeństwa nie pozwoliła wielu działaczom i obrońcom praw ludności tubylczej w Rosji wyjechać do Nowego Jorku na konferencję ONZ, na której mieli oni przedstawić problemy swoich społeczności.

Społeczeństwo: 
- Polska - CBOS: większość Polaków negatywnie ocenia sytuację w kraju.
Więk­szość Po­la­ków (62 proc.) uważa, że sy­tu­acja w kraju zmie­rza w złym kie­run­ku. Tylko jedna piąta (21 proc.) oce­nia ją po­zy­tyw­nie, a 17 proc. ba­da­nych nie po­tra­fi­ło wy­ra­zić opi­nii na ten temat - wy­ni­ka z sierp­nio­we­go son­da­żu Cen­trum Ba­da­nia Opi­nii Spo­łecz­nej.
- Świat - W Japonii wzrasta długość życia.
Do­ży­cie 100 lat to wciąż wiel­ka rzad­kość, ale coraz mniej dziwi to w Ja­po­nii. Z naj­now­szych da­nych wy­ni­ka, że obec­nie miesz­ka w tym kraju ok. 59 tys. osób, które mają co naj­mniej 100 lat. Dzi­siaj w Ja­po­nii ob­cho­dzo­ny jest Dzień Sza­cun­ku dla Star­szych.

Kultura: 
- Polska - W Warszawie trwa XX, Jubileuszowy MIĘDZYNARODOWY PLENEROWY FESTIWAL JAZZ NA STARÓWCE Międzynarodowe gwiazdy, premiery i jazzowe odkrycia na popularnym festiwalu. Wśród tegorocznych gwiazd m.in.: Jacky Terrasson, Joey Calderazzo, Roy Hargrove , Bill Evans & Mike Stern, Tord Gustavsen. 
- Świat - Leonardo DiCaprio został mianowany Posłańcem Pokoju ONZ. Hollywoodzki aktor został zaproszony przez sekretarza generalnego ONZ Ban Ki-moona, aby na rozpoczynającym się we wtorek szczycie wygłosić przemówienie na temat zmian klimatu. - To poważne zadanie, w ostatnim czasie widać, że problem zmian klimatycznych porusza coraz większą grupę osób. Jesteśmy w kluczowym momencie, co chwilę słyszymy o skutkach gwałtownych zmian klimatu. To zaszczyt, że będę mógł wypowiedzieć się w tej niezwykle ważnej kwestii - powiedział 39-letni DiCaprio. ONZ wybrała go, bo od wielu lat angażuje się w problemy związane z ochroną środowiska. 16 lat temu aktor założył fundację, której misją jest ochrona ostatnich dzikich miejsc na naszej planecie. 

Proszę :)

lownfast

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...