Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Prędkość, siła itc

zeus103

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, obliczy mi ktoś to?

Jeśli ciało porusza sie z prędkoscia 300 km/h, a wazy 90 kg, to z jaka sila uderzy w inny obiekt? To jakos w kilogramach powinno wyjsc xD. Z góry dzieki, i nie, to nie jest zadanie na lekcje xD

Źle nazwałem temat tak btw.. xD

Opublikowano

Albo liczymy pęd(p=mv), to wtedy wychodzi kgm/s. Albo energię kinetyczna (mv²/2), to wtedy dzule(J)

Opublikowano

Ech, ludzie, takie rzeczy kiedys byly w wieku 10-12 lat i kazdy bez problemu rozumial, teraz przyjdzie kartkowka i zlapiesz banie. Zrobie ci piekne, dlugie i prawidlowe rozwiazanie:

Dane:

m = 90 [kg]

v = 300 [km/h]

Szukane:

p = ? lub m = ? (zalezy, p od polskiego pęd, m od momentum angielskiego, m to mass a v volume, zazwyczaj w polskich szkolach uzywa sie wiekszosci angielskich skrotow wciaz piszac p)

Rozwiazanie:

p = m * v (wzor na ped, ped = masa * predkosc chwilowa)

p = 90[kg]*300[km/h] = 27 000 kgms (kg * m/s, zapisuje sie x kgm/s albo ulamkiem zwyklym:  

kg * m

__

s

Mysle ze dobrze bedzie dla ciebie jak to zapamietasz, bo potem same 1 bedziesz mial...

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

Opublikowano

Z tym, że zadanie dotyczy siły z jaką uderzy, więc chodzi raczej o energię kinetyczną.

90kg * (83,(3))^2 m/s /2 = 6944,(4) m/s * 90kg /2 = 312500 N

YGsMv3q.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...