Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy telefon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam do Was pytanie. Mam zamiar zakupić nowy telefon (w granicach ok. 600zł) - głównie poszukuję telefonu dotykowego z funkcjonalną klawiaturą do pisania(miałem Xperia minipro i się przyzwyczaiłem do qwerty, lecz oczywiście nie musi być to tel. z qwerty :P), jakiś nowszy model bym prosił. Najlepiej by system był - Android 2.3+ możliwość update do 4.0.

Mam również pytanie do znawców telefonów - czy aplikacje na telefony z systemem Windows mają równie dobre jak na Androida. Który system według Was lepszy? W gry na telefonie nie gram, ale wiadomo coś by się przydało jak choćby te podstawowe rzeczy + aplikacje. Osobiście uważam, że Android jest całkiem ok, lecz nigdy nie miałem styczności z Windowsem na telefonem - jak wygląda tam market etc.

Jakbyście mogli polecić jakieś telefony takie jak opisałem wyżej, warte uwagi. Zależy mi również by telefon nie był zbyt masywny, tylko bardziej lekki, tak by zmieścił się w kieszeni itp. nie coś bardzo dużego.

Wszystkie propozycje odnośnie zakupu będę nagradzał forumowymi "lajkami".

Pozdrawiam,

Ernest

Opublikowano

Błagam Cię. Zastanów się czy naprawdę potrzebujesz tej klawiatury. Też tak kiedyś sądziłem, dopóki nie kupiłem telefonu bez klawiatury. Po zainstalowaniu Swype Keyboard jestem w stanie pisać jeszcze szybciej niż na klawiaturze Qwerty. Naprawdę. Więc jak będzie?

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

Jest bardzo mało telefonów z qwerty. Cha Cha, mini pro, flipout, galaxy chat... wszystkie slabe. Musi być z qwerty? Bo na nich za bardzo nie powojujesz.

53a4498fed5cd.png

Opublikowano

Razer ma racje, poza tym zawsze możesz obrócić telefon tak że wyskoczy Ci klawiatura QWERTY.. Poza tym szczerze mówiąc wątpię żeby znalazło się coś takiego. Poza tym za tą kwotę kupisz Moto G która zmiażdży telefony z klawiaturą QWERTY (wszystkie telefony w okolicach 600zł mają andka 2.3 i procesory 1 rdzeniowe)

lownfast

Opublikowano

A ja ci mogę polecić HTC Desire Z . O ile piszesz same smsy . Bo do niczego innego ten telefon sie nie nadaje oczywiscie typowe appki fb gg yt chodzą bez problemuxD i Jeszcze zostanie ci tyle kasy że bedziesz mógł imprezować przez tydzień xD Posiadałem lumie przez 2 miechy z wp8 później z wp 8.1 . Za aplikacjami jest różnie . Na wp8 możesz bez problemu tworzyć coś w wordzie, powerpoint, excel i te programy działają bez problemu a na androidzie z takimi aplikacjami bywa różnie +często są płatne a z cracowane nie zawsze działają . Teraz korzystam z iosa i jestem przeszcześliwy . Te gry i aplikacje  które  są płatne na androidzie to na iosie darmowe .

BUM

Opublikowano

Błagam Cię. Zastanów się czy naprawdę potrzebujesz tej klawiatury. Też tak kiedyś sądziłem, dopóki nie kupiłem telefonu bez klawiatury. Po zainstalowaniu Swype Keyboard jestem w stanie pisać jeszcze szybciej niż na klawiaturze Qwerty. Naprawdę. Więc jak będzie?

@Razeer123

No jak tak mówicie, że może być bez QWERTY, ale jakiś dobry, z dobrym androidem, dotyk :P.

Razer ma racje, poza tym zawsze możesz obrócić telefon tak że wyskoczy Ci klawiatura QWERTY.. Poza tym szczerze mówiąc wątpię żeby znalazło się coś takiego. Poza tym za tą kwotę kupisz Moto G która zmiażdży telefony z klawiaturą QWERTY (wszystkie telefony w okolicach 600zł mają andka 2.3 i procesory 1 rdzeniowe)

Może i mógłby być ale potrzebuję telefonu głównie do pisania, gdyż używam w/w aplikacji (+ możliwość bezproblemowo wchodzenia na strony WWW - pisanie postów etc.) więc GG muszę mieć w telefonie i tak by naprawdę sprawnie odpisywać - a w niektórych telefonach nie jest to naprawdę wygodne :P.

Pisałem, że z klawiaturą qwerty, gdyż taką miałem i wydawało mi się to bardzo sprawne i funkcjonalne.

Tak jak wyżej mówiłem, w granicach 500-600zł.

Opublikowano

Jak spojrzałem to tylko razi mnie wyświetlacz TFT czyli najgorszy typ wyświetlaczy, kiepska czerń i niezbyt dobre kolory. (Według mnie.) Tak to spoko.

Jeżeli w grę wchodzi używany telefon to mogę polecić Samsunga N7000 czyli Galaxy Note.

Przykładowe porównanie z Moto G:

http://www.smartprix.com/mobiles/samsung_galaxy_note_n7000_vs_motorola_moto_g-c1878_1101bi080pb.php

Ekran Super AMOLED, wbudowane 16 GB (+ karta pamięci), całkiem ciekawy rysik S-Pen, spory ekran (Po poście wyżej widzę, że Tobie by taki pasował ;))

Sam kupiłem używanego za 550 zł i jedyne co było nie tak to troszkę powyszczerbiane rogi.

Ja nigdy ale to przenigdy nie kupiłbym telefonu z Windowsem, ten system na telefon to porażka.

3t6EGVz.png

Opublikowano

Jak spojrzałem to tylko razi mnie wyświetlacz TFT czyli najgorszy typ wyświetlaczy, kiepska czerń i niezbyt dobre kolory. (Według mnie.) Tak to spoko.

Jeżeli w grę wchodzi używany telefon to mogę polecić Samsunga N7000 czyli Galaxy Note.

Przykładowe porównanie z Moto G:

http://www.smartprix.com/mobiles/samsung_galaxy_note_n7000_vs_motorola_moto_g-c1878_1101bi080pb.php

Ekran Super AMOLED, wbudowane 16 GB (+ karta pamięci), całkiem ciekawy rysik S-Pen, spory ekran (Po poście wyżej widzę, że Tobie by taki pasował ;))

Sam kupiłem używanego za 550 zł i jedyne co było nie tak to troszkę powyszczerbiane rogi.

Ja nigdy ale to przenigdy nie kupiłbym telefonu z Windowsem, ten system na telefon to porażka.

Też tak myślę, wezmę raczej androida (wydaje mi się bardziej funkcjonalny system), ale wchodzą w grę tylko nowe fabrycznie telefony @Dziobagg :)

Opublikowano

Dziobuś dawno się tak  nie uśmiałem :D 

Nie dość że kupi dziadka, to jeszcze ma kupować używanego? Ten kiepski samsungowy dwurdzeniowiec zatrzymał się na 4.1 więc mnie nie rozśmieszaj, poza tym AMOLED'y są póki co SŁABE wystarczy sobie zerknąć na porównania ekranów, mimo że czerń nie jest podświetlana to reszta kolorów wypada kiepsko :) Poza tym miałem motkę kilkanaście razy w rękach i wiem jak wygląda ekran na tym telefonie - jest najlepszy w tej cenie :) 

Dlatego od siebie polecam Moto G najlepszy zakup (nowego smartfonu) w cenie 600zł. 

lownfast

Opublikowano

A może Motorola Moto G? Kupisz za 700 zł, pograsz w gry, pooglądasz filmy, internet, a SMSy też napiszesz :P Polecam klawiaturę Swype (darmowa :)).

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

A może Motorola Moto G? Kupisz za 700 zł, pograsz w gry, pooglądasz filmy, internet, a SMSy też napiszesz :P Polecam klawiaturę Swype (darmowa :)).

Muszę pomyśleć, jednak przekonywują mnie klawiatury QWERTY.

Opublikowano

No to pchaj się w jakieś Desire Z, albo stare Xperie bo nie ma nowszych telefonów chyba że drogie jak cholera blackberry, ale nie są na Androidzie także o tym zapomnijmy. Na takim telefonie z Qwerty to może odpalisz facebook ms, czy coś ;)

lownfast

Opublikowano

No to pchaj się w jakieś Desire Z, albo stare Xperie bo nie ma nowszych telefonów chyba że drogie jak cholera blackberry, ale nie są na Androidzie także o tym zapomnijmy. Na takim telefonie z Qwerty to może odpalisz facebook ms, czy coś ;)

Ten Desire Z z wyglądu jest nawet okej, tylko jak jest właśnie z tym Androidem - nie zaktualizuje go do np. 4.1?

Chodzi o to, że na Xperi mojej minipro wszystko to co potrzebowałem to działało. Jak myślisz?

@escaperz.lordm

Ktoś ma jeszcze jakieś propozycje? ;)

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo Desire Z zatrzymał się na 2.3. Jest możliwość ale wtedy raczej stracisz gwarancje, poza tym masz jeszcze Galaxy CH@t który stoi na 4.0 

@escaperz.lordm takie telefony strasznie mi się nie podobają, tak samo jak ChaCha, że klawiatura jest od razu, tak samo w Ch@t - okropne. Szukam też oczywiście czegoś bym bez problemu mógł przeglądać strony WWW, oglądać youtube (bardzo dużo oglądam na telefonie).

Możesz mi polecić jakiś, tak jak mówiłem w w/w cenie.

Patrzyłem na ten Moto G, wydaje się bardzo ciekawy, tylko ta klawiatura według ciebie jest tak samo funkcjonalna jak QWERTY?

Opublikowano

Ja tam używam takiej klawiatury na swoim Nexusie i się bym już na nic nie przesiadł, SWYPE jest strasznie przyjemnym czymś poza tym takie klawiatury są funkcjonalne. Masz ekran ponad 4 cale tylko dla siebie a gdy potrzebujesz coś wpisać to po prostu wyskakuje Ci klawiatura, poza tym gdy trzymasz telefon w sposób normalny to też masz Qwerty na którym bardzo szybko się pisze. Efekt jest taki że poł ekranu to klawiatura, ale bez klawiatury masz cały ekran dla siebie. W przypadku trzymania telefonu tak jak to razer ma na sygnaturze niestety cały ekran to klawiatura, ale mimo wszystko to funkcjonalne, a łatwo jest się nauczyć pisać jedną ręką. ;) 

lownfast

Opublikowano

Blacberry bardziej biznesowy, choć i tam znajdziesz gry. Moto G lub coś wg twojego uznania, bo tak to telefon z qwerty nic nie uciągnie.

53a4498fed5cd.png

Opublikowano

Ja tam używam takiej klawiatury na swoim Nexusie i się bym już na nic nie przesiadł, SWYPE jest strasznie przyjemnym czymś poza tym takie klawiatury są funkcjonalne. Masz ekran ponad 4 cale tylko dla siebie a gdy potrzebujesz coś wpisać to po prostu wyskakuje Ci klawiatura, poza tym gdy trzymasz telefon w sposób normalny to też masz Qwerty na którym bardzo szybko się pisze. Efekt jest taki że poł ekranu to klawiatura, ale bez klawiatury masz cały ekran dla siebie. W przypadku trzymania telefonu tak jak to razer ma na sygnaturze niestety cały ekran to klawiatura, ale mimo wszystko to funkcjonalne, a łatwo jest się nauczyć pisać jedną ręką. ;)

@escaperz.lordm

Zdecydowałem, może być bez qwerty ale dobry fon do 600zł, z androidem, jakiś najlepszy.

Moglibyście jeszcze coś polecić oprócz tej Moto G? Dodatkowo, czy na takim telefonie będzie mi łatwo pisać.

Opublikowano

http://www.spidersweb.pl/wp-content/uploads/2013/06/klawiatura-google-smartfon1.jpg 

tak wygląda to pionowo, ze swype przy okazji

tak poziomo, mniej więcej 

http://m.forum.komorkomania.pl/uploads/images/sw/swiftkey-swype-czyli-najlepsza-klawiatura-na-androida_260.jpg

jak dla mnie to sensownym telefonem jest Moto G. Co prawda nie ma slotu na kartę pamięci ale w tej cenie nie ma nic lepszego chyba że LG L9 II tam masz 2 rdzenie ale telefon jest bardzo wydajny. Zresztą poleciłem motke kilku osobom z forum/reala i wszyscy są zadowoleni ;) 

lownfast

Opublikowano

http://www.spidersweb.pl/wp-content/uploads/2013/06/klawiatura-google-smartfon1.jpg 

tak wygląda to pionowo, ze swype przy okazji

tak poziomo, mniej więcej 

http://m.forum.komorkomania.pl/uploads/images/sw/swiftkey-swype-czyli-najlepsza-klawiatura-na-androida_260.jpg

jak dla mnie to sensownym telefonem jest Moto G. Co prawda nie ma slotu na kartę pamięci ale w tej cenie nie ma nic lepszego chyba że LG L9 II tam masz 2 rdzenie ale telefon jest bardzo wydajny. Zresztą poleciłem motke kilku osobom z forum/reala i wszyscy są zadowoleni ;)

No całkiem przyzwoity się wydaje :). A coś z jakiś samsungów np. ? Tylko nie chce tych takich dużych, nie mieszczących się w ręce :P.

A ktoś ma jeszcze jakieś opinie dotyczące tego HTC Desire Z?

Opublikowano

Z samsungów jedyny w tej cenie JAK JUŻ wart uwagi to Galaxy S3. Niestety nie ma aktualizacji do Androida 4.4 a tym bardziej do L kiedy motka go dostanie. Poza tym Moto G jest robiona przez Google, także support będzie miała długi. 

lownfast

Opublikowano

Z samsungów jedyny w tej cenie JAK JUŻ wart uwagi to Galaxy S3. Niestety nie ma aktualizacji do Androida 4.4 a tym bardziej do L kiedy motka go dostanie. Poza tym Moto G jest robiona przez Google, także support będzie miała długi. 

@escaperz.lordm

Przejrzałem sobie na spokojnie te telefony. Zastanawiam się głównie już nad wyborem pomiędzy Motorolą Moto G, a LG L90, który ma równie dobre opinie. Mógłbyś doradzić który? Czytałem wiele opinii i większość przekonuje do tego LG L90, jak już to wolę już ponad te 600zł zapłacić i kupić coś naprawdę dobrego ;).

Opublikowano

L90 to te same podzespoły co Moto G lecz: ma slot na kartę pamięci, ciut większy ekran i pojemniejszą baterie. Jego minusem jest słaby ekran i nie jest to nawet rozdzielczość HD. Ogólnie telefon jest dobry, na ekran mimo że nie jest w HD to też nikt nie narzeka no i plusem lub też minusem jest nakładka LG (moim zdaniem jest świetna). 

Jeżeli zależy Ci na ciut mniejszej wydajności, lecz bardzo dobrym ekranie i slocie na karcie pamięci (czyli taki MIX - Motorola Moto G + LG L90) to brałbym LG L9 II. 

Ma również jednostkę snapdragona 400 tylko że nieco inną odmianę, bo dwurdzeniową a nie tak jak w przypadku L90 i Moto G czterordzeniową. 

Mimo to telefon jest tak samo wydajny, ma świetny ekran i cóż, ma podczerwień czyli możesz używać go nawet jako pilota. Wybór należy do Ciebie ale wiedz że każdy telefon który teraz wymieniłem jest świetny w tej cenie i się nie zawiedziesz. 

lownfast

Opublikowano

L90 to te same podzespoły co Moto G lecz: ma slot na kartę pamięci, ciut większy ekran i pojemniejszą baterie. Jego minusem jest słaby ekran i nie jest to nawet rozdzielczość HD. Ogólnie telefon jest dobry, na ekran mimo że nie jest w HD to też nikt nie narzeka no i plusem lub też minusem jest nakładka LG (moim zdaniem jest świetna). 

Jeżeli zależy Ci na ciut mniejszej wydajności, lecz bardzo dobrym ekranie i slocie na karcie pamięci (czyli taki MIX - Motorola Moto G + LG L90) to brałbym LG L9 II. 

Ma również jednostkę snapdragona 400 tylko że nieco inną odmianę, bo dwurdzeniową a nie tak jak w przypadku L90 i Moto G czterordzeniową. 

Mimo to telefon jest tak samo wydajny, ma świetny ekran i cóż, ma podczerwień czyli możesz używać go nawet jako pilota. Wybór należy do Ciebie ale wiedz że każdy telefon który teraz wymieniłem jest świetny w tej cenie i się nie zawiedziesz.

Wielkie dzięki za porady ;). Ktoś ma, lub słyszał/używał jeden z tych trzech telefonów? Jako w cenie ok. 600 zł wydaje mi się, że będzie to najlepszy wybór. Ma ktoś może jeszcze coś do polecenia?

LG L9 II równie dobry telefon, tylko mam dylemat. Który z tych wybrać?

Opublikowano

LG L9 II - ekran HD. 

Motorola Moto G - ekran HD. 

LG L90 - ekran prawie HD, jednak jest nieco słabszy od konkurencji. Rozdzielczość 540 x 960 zamiast 720x1200 (HD). 

Powiem tak, obejrzyj sobie jakieś recenzje tych telefonów najlepiej na YouTube wtedy to da Ci obraz tego, jak telefon wygląda w rękach. Poza tym mógłbyś udać się jeszcze do jakiegoś sklepu Saturn/Avans/MediaExpert/MediaMarkt w których zapewne telefony są na wystawkach i możesz je przetestować. 

Gdybym miał wybierać.. Może tak.. 

Moto G:

- brak slotu na karty pamięci bez możliwości w jakikolwiek sposób rozbudowy (masz chmurę google 50GB (wymaga połączenia z internetem)) - do twojej dyspozycji jest trochę ponad 6GB pamięci co dla niektórych może być niewystarczające

- 4 rdzeniowy snapdragon 1,2GHz i adreno 305.

- ekran HD 4,5 cala

- czysty android bez nakładki (nie masz np. dyktafonu na telefonie tylko musisz pobierać aplikacje z google play) - mimo to równa się większej wydajności.

- bardzo słaby aparat.

LG L90:

- slot na kartę pamięci do 32GB 

- ekran BEZ HD 4,7 cala

- 4 rdzeniowy snapdragon 1,2GHz i adreno 305

- nakładka LG która jest świetna. 

- o dużo lepszy aparat od motki. 

LG L9 II:

- slot na kartę pamięci do 32GB

- ekran HD 4,7 cala

- 2 rdzeniowy snapdragon 1,2GHz i adreno 305

- nakładka LG czyli wg. mnie najlepsza nakładka

- dobry aparat

- podczerwień

W sumie to tyle, nie wiem co mogę więcej powiedzieć gdyby L9 II miał 4 rdzenie to bym go polecał na każdym kroku ale mimo wszystko jest bardzo dobry, wiadomo że wydajność będzie nieco mniejsza ale popatrz sobie jeszcze na: benchmarki i filmy no i to co wyżej pisałem. 

lownfast

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...