Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Minecraft MarketPlace - projekt

Burned123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Vogq5vo.png

Witajcie użytkownicy MPCForum!

Od bardzo dawna miałem chęć stworzyć taki właśnie projekt, ponieważ nie zauważyłem aby istniało coś takiego na scenie Minecraft, bynajmniej na polskiej. Niżej przedstawię wam założenia tego projektu oraz mam nadzieje, że wyskoczycie z jakimiś propozycjami.

Co to MineMarket?

Jak sama nazwa wskazuje jest to market przedmiotów (wirtualnych) związanych z Minecraft. Użytkownik ma możliwość utworzenia konta a następnie rozpocząć zarabianie pieniędzy (oczywiście jest prowizja) po przez sprzedaż. 

Czy MineMarket byłby dostępny dla wszystkich?

W pewnym sensie tak. Kupować przedmioty mógłby każdy niezależnie od wieku, zaś aby móc sprzedawać będzie trzeba spełniać odpowiednie kryteria względem produktu i tu nie każdy będzie mógł sobie poradzić.

Jak wygląda sytuacja z portfelem, metodą płatności i prowizją?

Każdy użytkownik ma swój depozyt, który dzieli się na dwie części, na zarobione i zdobyte w sposób nie komercyjny. W sposób nie komercyjny tzn. otrzymane jako prezent od administratora. Oczywiście tych pieniędzy nie można wypłacić, jedynie te co zostały zdobyte po przez sprzedaż. Jeżeli chodzi o metodę płatności to tylko i wyłącznie PayPal. Prowizja nie jest jeszcze ustalona, myślałem aby na stałe ustawić 50%.

Jakby działał system wyceny produktów?

Ogólnie cene wyliczałaby administracja biorąc pod uwagę rodzaj, stan i zapotrzebowanie. W skład ten (początkowo) wchodziły by osoby z mojego otoczenia, znajomi którym ufam i znam dobrze.

Tyle jeżeli chodzi o jakieś wstępne pytania, teraz przejdę do samego projektu.

Zamierzałem zrobić jakieś kategorie główne,  ale nie byłem pewny co do ich ilości dlatego na szybko wpadły mi do głowy następujące:

• Pliki Serwerowe
  • Mapy
  • Modyfikacje
  • Resource Packs
  • Skiny
  • WEB Aplikacje
Oczywiście beda w nich podkategorie uzupełniające.

Jeżeli chodzi o odbiorców nie jestem pewny czy kierować to tylko i wyłącznie do polskiego społeczeństwa Minecraft, czy od razu wystartować z ogólnym. Na pewno jest to kwestia tłumaczenia, jeżeli wybrałbym to drugie to zostawiłbym przy domyślnym języku - angielskim, zaś przy pierwszej opcji musiałbym robić tłumaczenie. I znów nachodzę na system walutowy, przy działalności na całą skale domyślną walutą byłby $ (dolar) co znów byłoby pod górkę dla nas Polaków (1 pln ~ 3 $).

Cennik muszę dokładnie obmyślić. Nie może być on wzięty z pierwszej ręki, wszystko musi zostać dokładnie przemyślane i musi zostać zachowany balans względem produktu. Jednak na 100% minimalna cena produktu to 2$/6pln. Cena to nic innego jak czas poświęcony na stworzenie produktu oraz jego funkcjonalność.

Oczywiście jeżeli badanie środowiska, testy i opinia wyjdą jak najbardziej pozytywnie to MineMarket będzie podlegał pod działalność gospodarczą aby było wszystko legalne. Jednak zanim sam projekt wystartuje trzeba zbadać nastawienie graczy na ten pomysł, sytuację sceny Minecrafta oraz jaki ruch wykona Microsoft.

Jak na razie to tyle, czekam na wasze komentarze, krytyki oraz propozycje odnośnie tego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...