Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Błąd "Mode not supported" przy włączaniu komputera.

JalokimPL

Pytanie

Opublikowano

Witam!

Ostatnio dostałem stary komputer mojego wujka. Wiecie , ja cały zajarany że nowy komp wszystko podłączam i wielkie rozczarowanie... Pokazuje się tylko ekran ładowania systemu Windows (XP) , a potem wyskakuje błąd "Mode not supported" w niebieskiej ramce. Nad tym napisem jest jeszcze 640x480 a pod nim H: 95.4Khz   V: 60Hz. Udało mi się wejść na pomocą trybu awaryjnego. Pierwsze co zrobiłem to zmieniłem rozdzielczość. Byłem 100% pewien że to pomoże... Uruchomiłem komputer ponownie i znowu ten sam błąd -_- Kombinowałem już setki razy z różnymi rozdzielczościami i ciągle było to samo. Zastanawiam się czy problem nie leży w kablach , ale wydaje mi się że w tedy nawet system awaryjny by się nie włączył. Nie mam pojęcia jak to zrobić , więc zwracam się o pomoc na forum , z góry dzięki  ;)

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj

Spróbuj też jeszcze jednej rzeczy, czasem pomaga wyciągnięcie karty graficznej ze slotu, a następnie podłączenie jej z powrotem.

Możesz również spróbować podłaczyć komputer do telewizora, dzięki czemu będziesz mógł spokojnie zmienić rozdzielczość.

Twój problem polega na tym, że ustawiona rozdzielczość na komputerze stacjonarnym Twojego wujka była zbyt wysoka, dzięki czemu Twój monitor nie jest wstanie tego uciągnąć.

Proponuję tak jak mój poprzednik,
1. odinstalować kartę graficzną w trybie awaryjnym,

2. wyłączyć komputer,

3. otwarcie obudowy komputera

4. wyciągnięcie karty ze slotu

5. ponowne włożenie karty graficznej

6. uruchomienie w normalnym trybie windowsa.

System windows powinien uruchomić się normalnie. Przeprowadź instalację karty (najlepiej jakbyś ściągnął nowe sterowniki).

Zanim zresetujesz komputer ustaw sobie rozdzielczość jaką obsługuje Twój monitor. Zatwierdź zmiany.

Jeżeli przełączy Ci się obraz w wyższą rozdzielczość i wszystko będzie normalnie wyglądać, to po ponownym uruchomieniu powinno być już wszystko OK.

Druga opcja, proponuję zawieźć komputer do wujka, podłączyć się do jego monitora, zmniejszyć rozdzielczość wyswietlaną przez kartę graficzną, a następnie podłączyć swój monitor, w ten sposób zapiszesz ustawienia na karcie o niższej rozdzielczosći.

Drugą opcję zastosuj tylko gdyby pierwsza nie zadziałała :)

Pozdrawiam

Marcin Miechowiak

------------------------------------------------------------------------------

Cierpliwość jest cnotą, a gdy Ci jej brak to ...

www.uslugiit24.pl - usługi informatyczne dla każdego.

Opublikowano

Zrobiłem tak i niestety nic nie dało :(

Czy próbowałeś mojego rozwiązania? Daj znać czy Ci się udało, może ktoś inny będzie mógł skorzystać z tego rozwiązania, gdy mu się zdarzy podobny problem.

------------------------------------------------------------------------------

Cierpliwość jest cnotą, a gdy Ci jej brak to ...

www.uslugiit24.pl - usługi informatyczne dla każdego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...