Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer stacjonarny 5000zł [DDR4][POMOCY] - Ważne

MadaFacker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko, dziś mam dla was robotę, a dokładnie złożenie mi komputera za ok. 5000zł 

Komputer ma być pod nagrywanie i granie ! Tak aby GTA V /// FIFA 15 działały w internecie gdzieś są podane wymagania ! 

Wiem, że GTA V w styczniu, a Fifa 15 pewnie też za nie długo, ale trzeba się przygotować 

Komputer ma zawierać :   Płytę główna, Kartę graficzną , Procesor ,Dysk SSD [Pod system] , Dysk twardy [min. 1TB], Karta dzwiękowa,jakaś dobra obudowę z kilkoma miejscami na wentylatory dodatkowe, zasilacz min. 600W, Pamięć ram DDR 3 / DDR4 tak by były wydajne i minimum 2133MHZ z opóźnieniem max do 12,

Monitor,stacje dysków,dysk twardy też mam jako tako 500gb tylko ale działający i tak pod rendering nie nada się za mało giba ; ] [Nowy musi być ]

P.S Dzięki z góry za pomoc, oby była ona skuteczna ! 

Pozdrawiam 

Battlefield Heroes pod inną nazwą całkowicie odświeżone ! Już Niebawem 

rglinepolska3.png

Opublikowano

Proszę bardzo: http://www.morele.net/inventory/info/91qVIf/ - 5082zł i jeśli ma się zmieścić w 5000zł to:   http://www.morele.net/inventory/info/PH4jMI/

Różnią się tylko zasilaczem. RM jest najcichszym zasilaczem i jest wyposażony w warystor. Wybierając G650M przyda się listwa z takim warystorem ale też jest bardzo cichy.

Szczerze powiedziawszy nie ma do czego dopłacać :D Bo dostajesz:

- Najmocniejszy, odblokowany i5

- Bardzo ciche chłodzenie BQ, ciche i wydajne w jednym :)

- Bardzo dobrze wyposażona płyta główna z chipsetem Z97 i pełnym chłodzeniem na sekcji (8-fazowa bodajże) i chipie

- GTX 780 od Asusa. Znaczy się bardzo wydajna karta z jednym z lepszych chłodzeń z trzema latami gwarancji

- Wysoko taktowane pamięci z regulowaną wysokością radiatora

- Jeden z lepszych dysków SSD 128GB od Plextora + zwykły 1TB

- Wyciszana obudowa bardzo wysokiej jakości. Pomieści nawet LC CPU i GPU tego zestawu. (Jeśli taki "klocek" średnio się podoba to FD Arc Midi R2 albo Core 3500 będą odpowiednie)

Sprzęt pierwsza klasa ;) Jest opcja zmiany karty na R9 290X w podobnej cenie i też od Asusa. Obsługuje Mantle API, które nowe GTA ma wspierać. Lecz osobiście wtedy zamieniłbym obudowę na inne wyżej wymienione. DDR4 obecnie jest bardzo słabo rozwinięte i tak pozostanie jak narazie przez dłuższy czas. Jak o czymś zapomniałem to pisz.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Wymagania GTA V na PC nie zostały jeszcze ujawnione, pewno pojawią się gdzieś koło listopada, grudnia. Ja widzę to tak:

http://www.morele.net/inventory/info/x5Cd6H/

-Zyskujesz mocniejszy procesor, bardziej przyszłościowy i doskonały pod OC + cooler do tego

-Procesor pod stream, nagrywanie, lets play (tamten 4690K to już inna liga, mniejsza liga)

- Płytę pod oc, zarówno mocną

- dysk ssd pod system i jakis program, np. sony vegas(?)

- dysk hdd 1tb, cichy

- dobrą kartę graficzną, nie będzie problemu z grami na ultra

Opublikowano

Nie ma to jak żywcem zerżnąć zestaw z PurePC. W dodatku bez RAMów ;) Jak racjonalnie wyjaśnisz mi sens konkretnie tej płyty (starczyłby Z97-G43 i to w zupełności) i tej i7 to będzie bardzo fajnie. Niestety można zrobić coś lepszego niż z PurePC :P

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Opublikowano

Wymagania GTA V na PC nie zostały jeszcze ujawnione, pewno pojawią się gdzieś koło listopada, grudnia. Ja widzę to tak:

http://www.morele.net/inventory/info/x5Cd6H/

-Zyskujesz mocniejszy procesor, bardziej przyszłościowy i doskonały pod OC + cooler do tego

-Procesor pod stream, nagrywanie, lets play (tamten 4690K to już inna liga, mniejsza liga)

- Płytę pod oc, zarówno mocną

- dysk ssd pod system i jakis program, np. sony vegas(?)

- dysk hdd 1tb, cichy

- dobrą kartę graficzną, nie będzie problemu z grami na ultra

Dysk SSD tylko pod windowsa 

HDD jak najbardziej

Rozmyślałem na karta graficzną radeona R9 4GB 512 bit 

Pod lets play dobrze by też było zainwestować w 12GB lub 16GB

Na początku myślałem, że 8GB starczy, ale faktycznie 12 to będzie takie minimum 

http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=62986

według mnie złoty środek pomiędzy poprzednimi zestawami

Pamięć ram to DDR3 czy DDR4 bo nie jest napisane 

Karta graficzna ta nad którą się rozmyślałem - chyba bardzo dobry wybór 

Zasilacz 80+ gold więc uznanie dla producenta 

Chyba na chwilę obecną najlepszy zestaw, który mi zaproponowaliście 

rglinepolska3.png

Opublikowano

ale 2400 są o 1/3 szybsze od zwykłych (1600) czyli 8gb 2400 to jakby to samo co 12gb 1600

Rozumiem trochę się naczytałem , ale i tak będę brał  MIN. 12GB RAMU 

rglinepolska3.png

Opublikowano

Po cholere Ci 12GB RAMu, którego nie wykorzystasz?

I wcale ten Michołowy taki najlepszy :P Obudowa z papieru, średni zasilacz (dobry ale można lepszy, a certyfikaty nie są wyznacznikiem dobrej jakości) i chłodzenie można lepsze. I sensu i7 dalej nie widać (i się nie zobaczy)

Opublikowano
Po cholere Ci 12GB RAMu

Po to, że do renderingu to będzie dobre wykorzystanie, co dopiero do grafiki to 16GB + i7 i dobry monitor, dlatego dużo grafików wykorzystuję iMac z i7 i 16GB ramu w pracy. Rendering i stream podobnie.

Opublikowano

W renderingu bardziej może się przydać dobre CPU niż RAM (ogromny skrót). Jeśli głównie do gier (wyczytane z 1. posta) to lepiej inwestować w coś z czymś co te wyniki w grach jak i w renderze poprawi. A iMac wykorzystują do grafiki tylko nieliczni potrzebujący wsparcia samego MAC OS.

Opublikowano

Chyba że on chce naraz renderować i grać xD to wtedy i 12 gb ramu się przyda

Oczywiście, że będę grał, chyba nie będę czekał np. aż zrenderuje się filmik min. 40minut 

P.S 12GB mi starcza i tyle wezmę ! 

Ale też nie będę nagrywał na niskich tylko na ultra filmiki muszą utrzymywać jakiś poziom 

rglinepolska3.png

Opublikowano

posiada ktoś jeszcze jakiś ciekawy zestaw do ceny podanej w temacie |? 

rglinepolska3.png

Opublikowano

Nope render ci cały ram zeżre że nie zostawi na gry ewentualnie jakiś metin

Ale tak czy inaczej potrzebuje kompa do nagrywania wymagających gier na ultra ! Jakość podstawą 

rglinepolska3.png

Opublikowano

Do nagrywania/streamowania na ultra wystarczy każdy z wyższej wymienionych. Ilość RAMu to akurat tylko mniejszy czas renderowania. Więcej fps ci nie da.

Opublikowano

wymagające gry na ultra to jakie ? będziesz renderował crysisa? titanfalla? wolfensteina? Bo to jedyne jakoś bardziej wymagające gry (może z 2 pominąłem)

Opublikowano

Zacznijmy wszystko od początku - w jakim programie zamierzasz bawić się w render? Sony Vegas? Pinnacle? Pakiet Adobe? Czy w ogóle jeszcze nad tym nie myślałeś?

Skoro ma być w ogóle rendering, to zamiast i5 wziąłbym Xeona. Chodzi mi o modyfikacje tego zestawu: http://www.morele.net/inventory/info/91qVIf/

Dark Rock 3 jest tu zbędny. Ten sam poziom wydajności zapewni HR-02 BW.

Dzięki tej zmianie zyskasz pieniążki na zakup Xeona: http://www.morele.net/procesor-serwerowy-intel-xeon-e3-1231v3-3-4-ghz-lga1150-box-bx80646e31231v3-640233/

Opublikowano

Do nagrywania/streamowania na ultra wystarczy każdy z wyższej wymienionych. Ilość RAMu to akurat tylko mniejszy czas renderowania. Więcej fps ci nie da.

Zrozumcie ja nie chce kompa na 2 lata na nowych grach będzie zapas mały i na kolejnych będzie tak na styk ! 

Chce złożyć coś porządnego i tego się trzymam 

rglinepolska3.png

Opublikowano

Zacznijmy wszystko od początku - w jakim programie zamierzasz bawić się w render? Sony Vegas? Pinnacle? Pakiet Adobe? Czy w ogóle jeszcze nad tym nie myślałeś?

Skoro ma być w ogóle rendering, to zamiast i5 wziąłbym Xeona. Chodzi mi o modyfikacje tego zestawu: http://www.morele.net/inventory/info/91qVIf/

Dark Rock 3 jest tu zbędny. Ten sam poziom wydajności zapewni HR-02 BW.

Dzięki tej zmianie zyskasz pieniążki na zakup Xeona: http://www.morele.net/procesor-serwerowy-intel-xeon-e3-1231v3-3-4-ghz-lga1150-box-bx80646e31231v3-640233/

Tylko że zakupuje już na 100% 

Kartę graficzną R9 290xoc 4gb 512 bit

Procesor Intel core I7 4790k 3,5  do 4,5 Ghz

a NAD PAMIĘCIĄ RAM SIĘ ZASTANAWIAM CZY BARĆ DDR3 CZY DDR4 

rglinepolska3.png

Opublikowano

@MadaFacker

Człowieku, koledzy chcą ci tu pomóc, a ty ciągle przy swoim, sensu i7 nie widać, i tak jak Amperoo powiedział się tego sensu nigdy nie zobaczy. DDR4 jest słabo rozwinięte. Z resztą, po co ci 12GB ramu? Po to żeby raz na tydzień wyrenderować film z jakiejś gry? Zgaduje że prędzej czy później nagrywanie się znudzi, a ram będzie bez sensu "leżał" w obudowie. Myślę że zestaw z Xeonem + 8GB DDR3 + R9 290X będzie dobrym wyborem. ;-) Ewentualnie zamień Xeona na i5 4690K.

Pozdrawiam

EX WŁAŚCICIEL MCF2F.PL

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...