Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Motocykl 50ccm.

limonz3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mi chodzi, kiedy masz już ukończone 18 lat. Czytałem gdzieś, że osoby które ukończyły 18 lat przed 19 stycznia 2013 mogą jeździć na dowód. W innych przypadkach trzeba albo robić AM, albo mieć przynajmniej prawo jazdy z 1 kategorii

Opublikowano

18 lat dowód osobisty możesz 50ccm

Po co się wypowiadacie, skoro nie wiecie i bzdury gadacie? 

Jeśli ukończyłeś wiek 18 lat przed 19 stycznia 2013 to możesz się jeszcze poruszać na dowód osobisty, w innym przypadku pozostaje prawo jazdy kat. AM, bądź B (musisz je posiadać min. 3 lata).

Opublikowano

Jak miałeś osiemnaście lat przed 19. stycznia 2013 to obowiązują Cię jeszcze "stare" przepisy (wtedy motorower był na kartę motorowerową lub ukończone 18 lat), jeśli nie miałeś przed tą datą osiemnastki, to obowiązuje Cię nowa ustawa i musisz robić prawko na kategorię AM, chyba że zrobisz sobie kategorię B (samochód osobowy) to wtedy możesz również się poruszać motorowerem, a jak masz to B dłużej niż 3 lata to możesz też wsiąść na 125ccm.

Cała filozofia.

Opublikowano

Czyli jak mam prawko kat. B i policja mnie zatrzyma to nic mi nie zrobi ?

Nie policja Ci nic nie zrobi. Można normalnie na samym dowodzie skuterem jeździć. :)

Opublikowano

@LikeYou

No właśnie chyba nie, gdyż mój znajomy miał kartę motorowerową, dowód i dostał 600zł mandatu ponieważ nie miał wymienionej tej karty na prawko AM. Więc nie jestem pewien czy można jeździć na dowodzie.

Opublikowano

@LikeYou

No właśnie chyba nie, gdyż mój znajomy miał kartę motorowerową, dowód i dostał 600zł mandatu ponieważ nie miał wymienionej tej karty na prawko AM. Więc nie jestem pewien czy można jeździć na dowodzie.

Powtórzę już któryś raz z kolei w tym temacie. 

NA DOWÓD MOŻE JEŹDZIĆ OSOBA, KTÓRA UKOŃCZYŁA 18 LAT PRZED 19 STYCZNIA 2013 ROKU.

Opublikowano

@554461402688252517908.png CrossplaneR

I właśnie na taką odpowiedz czekałem. Pytałem się tak, ponieważ chce kupić Honde cbr 125 zarejestrowaną na 50. I zastanawiałem się czy mogę jeździć normalnie na kat.B

Dzięki za odpowiedz wszystkim. Do zamknięcia.

Opublikowano

@554461402688252517908.png CrossplaneR

I właśnie na taką odpowiedz czekałem. Pytałem się tak, ponieważ chce kupić Honde cbr 125 zarejestrowaną na 50. I zastanawiałem się czy mogę jeździć normalnie na kat.B

Dzięki za odpowiedz wszystkim. Do zamknięcia.

Nie kupisz Hondy CBR 125 zarejestrowanej na 50, ponieważ pierwszy lepszy policjant ogarnie to oszustwo. Poza tym, nigdy nie wyprodukowano CBR 50, więc jak może coś takiego widnieć w dokumentach?

Opublikowano

@CrossplaneR

A jeśli tabliczka znamionowa była przebita na 50ccm i znów silnik został zmieniony na 125 ? Mój znajomy posiada ów honde przerejestrowaną na 50 i policja zatrzymując go nic nie zrobiła. Może nie patrzyli np na tabliczkę. A jaki motocykl jeszcze polecasz który może być przerejestrowany na 50ccm ?

Opublikowano

@CrossplaneR

A jeśli tabliczka znamionowa była przebita na 50ccm i znów silnik został zmieniony na 125 ? Mój znajomy posiada ów honde przerejestrowaną na 50 i policja zatrzymując go nic nie zrobiła. Może nie patrzyli np na tabliczkę. A jaki motocykl jeszcze polecasz który może być przerejestrowany na 50ccm ?

Jeśli już koniecznie chcesz 125/50, to niech to będzie jakaś tuningowana 50. Coś jak Derbi GPR, Yamaha TZR, Aprilia RS

Opublikowano

kat B nie ma tutaj nic do tego. Masz 18 lat i dowód możesz jeździć skuterem z prawem jazdy czy bez prawa jazdy. 

951841430649214321545.png

Day after day.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...