Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

1x8gb vs 2x4gb (2 sloty)

papiereklakmus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Komputer służy głównie do gier i przeglądania internetu. Pytanie, czy wybrać jedną kość 8gb czy 2x4gb? Moja płyta główna posiada jedynie 2 sloty i obsługuje do 16gb pamięci.

Obecna specyfikacja:
ZASILACZ: Corsair VS 550W
PROCESOR: Intel Core i5-3470 3,2 GHz
PŁYTA GŁÓWNA: Gigabyte Technology B75M-HD3
PAMIĘĆ: 2x 2GB (DDR3)
KARTA GRAFICZNA: Asus Radeon R9 280X 3GB
OBUDOWA: ZALMAN Z3plus
SYSTEM OPERACYJNY: Windows 7 64bit

Opublikowano

Jeśli masz 2 sloty na pamięć to chyba oczywiste że lepiej wziąć w 1 kości.

Procesor: Intel Core i5 4690

Płyta główna: MSI B85-G43

Zasilacz: Thermaltake 530W

RAM: Crucial Ballistix 8 GB

Karta Graficzna: MSI GTX 770

Dysk SSD: Plextor 128 GB M6S

Opublikowano

No nie jest oczywiste, bo czytałem, że 8gb w zupełności wystarczy nawet na 2 lata, to wtedy lepiej by było wziąć 2x4gb w dualchannel. Czy jest duża różnica między dual a single w grach/przeglądaniu internetu?

Opublikowano

Radzilbym Ci wziasc 2x4, np. Dlatego ze gdy siadzie Ci ram to tylko jedna kosc a nie dwie. Tylko pamietaj zeby mialy takie same czestotliwosci.

Opublikowano

Polecam Ci dual channel ze względu na skalowalność. Jest ona niewielka ale przydaje się do komputerów przystosowanych do gier. Jeżeli chcesz dokupić w przyszłości RAM, weź 8GB. Przy dual channel'u masz zabezpieczenie podczas awarii. Padnie Ci jedna kość, to zawsze masz drugą. Osobiście używam dwie kości RAM, różnica pomiędzy nimi a jedną kością jest znikoma.

Opublikowano

http://download.gigabyte.eu/FileList/Memory/memory_ga-b75m-hd3.pdf

Tu jest lista kompatybilności z moją płytą główną. Czy mam się tym sugerować? Według tej listy tylko ten Corsair by pasował 1x8gb (bo na to się zdecydowałem), ale nie mogę go znależć. Czy mogę wybrać coś innego?, np. Kingstona, czy muszę się sugerować listą?

PS. Interesuje mnie na razie 1x8gb

Opublikowano

A po co mam kupować 1866 skoro i tak zbije?

No tak, niby dual channel, ale ja mam tylko dwa sloty, a nie mam pojęcia na ile starczy 8GB. Mówią, że niezauważalna różnica między single a dual. Chciałbym,, aby ktoś mi zdecydowanie odpowiedział. Czy za 2 lata gry będą używały więcej niż 8gb ramu? Czy single a dual to wielka różnica? Jeśli nie to kupiłbym 1x8gb i z głowy. Nie mówcie mi tylko, że druga będzie jako zapasówka, gdy jedna się zepsuje.. Nie potrzebuje drugiej jako zapas. Mogę sobie zachować stary RAM. Chodzi mi tu o wydajność. A może to nie jest warte tak wielkiej uwagi i nie będzie to miało większego znaczenia?
1X8GB CZY 2X4GB

Opublikowano

Nie ma znaczenia czy jest to 1 czy 2 pamięci RAM. Jeżeli chcesz 8GB to bierz. Przy dzisiejszej technologii za niedługo 8GB to będzie norma w komputerach stacjonarnych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...